• Tarinat

  Kiuruveden löytölästä noin 100 kissaa uuteen kotiin vuosittain

  Kiuruveden löytölässä tehdään löytöeläintyön lisäksi ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Omistautuminen eläinten hyvinvoinnille on niin sitoutunutta, että työtä tehdään osittain myös omakustanteisesti. Töitä riittää ja kaikki apu otetaan kiitollisuudella vastaan.

  Kiuruveden löytölä ottaa vastaan Ylä-Savon löytöeläimet. Kyseessä on lakisääteinen palvelu, joka pitää olla järjestetty kaikissa kunnissa. Kiuruveden löytölän alueeseen kuuluvat Kiuruveden lisäksi Vieremä, Sonkajärvi, Sukeva ja Iisalmi. Alue on suuri, joten työtä riittää.

  ”Teemme löytöeläinten vastaanoton lisäksi ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Se on työtä, jota ei ole nimetty kenellekään, joten siihen liittyvät kulut maksetaan itse. Löytölään tulee villejä populaatiokissanpentuja etenkin keväisin hoidettavaksi. Lisäksi meille tulee välillä luontoeläimiä”, Kiuruveden Löytölän perustaja Anniina Ylitalo sanoo.

  Ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä

  ”Lakisääteisesti ennaltaehkäisevä eläinsuojelutyö ei kuulu kenellekään, mutta jonkun täytyy tämäkin tehdä. Kuka tahansa voi auttaa tilanteessa, jossa lemmikin omistaja on esimerkiksi sairastunut, eikä pysty huolehtimaan eläimestä. Omaisiakaan ei aina ole ottamassa lemmikkiä hoitoon. Tällainen eläin ei ole löytöeläin, vaan kyseessä on ennaltaehkäisevä eläinsuojelutyö”, Anniina Ylitalo kertoo.

  Joskus elämä on sellaisessa vaiheessa, että eläimen pitäminen voi olla liian hankalaa, silloin Anniina ja löytölä ovat valmiina auttamaan.

  ”Löytölän pitäminen on minulle sekä työ että harrastus. Sitä olen tehnyt vuodesta 2015 yrittäjänä. Olin 18-vuotias, kun hain ensimmäisen koiran, jota omistaja ei voinut pitää. Siitä on nyt kulunut 25 vuotta”, Anniina sanoo.

  Löytölässä käy vuosittain noin 100 kissaa. Suurin osa löytöeläimistä pystytään pelastamaan.

  ”Jos lähtökohdat ovat kohtuulliset ajatellen eläimen terveyttä ja sopeutumiskykyä uuteen perheeseen, hoidamme eläimen hyvään kuntoon ja etsimme sille sopivan kodin. On kuitenkin vastuullista tehdä tarvittaessa myös kipeitä päätöksiä, jos eläin on niin huonossa kunnossa, ettei sillä ole mahdollisuuksia tervehtymiseen ja elämän jatkamiseen.

  Joskus eläintä hoidetaan pitkäänkin, ennen kuin se annetaan uuteen kotiin. Kaikki kissat leikataan meillä omakustanteisesti”, Anniina kertoo.

  Canikur® Pro on ollut jo pitkään käytössä

  Canikur Pro on ollut meillä jo pitkään käytössä. Koska löytölään tulee paljon huonolla ravitsemuksella olleita eläimiä, on Canikur ollut iso apu. Uusi ravinto on koettelemus eläimen vatsalle, joten Canikur Pro on Anniinan mukaan tuonut helpotusta.

  ”Amalia-kissa tuli noin hiirenpoikasen kokoisena meille viime syksynä. Sitä syötettiin ruiskulla ja tukiruokittiin Canikur Prolla, jota liotettiin vastikemaitoon. Nyt kissa on kaunis nuori neiti.”, Anniina kertoo.

  ”Canikur on meidän ”aarrekaapissa”, josta sitä otetaan, kun meille tulee huonossa kunnossa oleva eläin, joka ei ole saanut kunnon ravintoa pitkään aikaan. Silloin maha on yleensä sekaisin ja tarvitaan tukea suoliston toiminnan tasapainottamiseen. Lähes aina näistä eläimistä eheytyy sitten hienoja ja hyvinvoivia.”

  Vetcaren Korvapuhdistetta käytetään Anniinan mukaan myös paljon, sillä kissojen ja koirien korvista saattaa löytyä kaikenlaista likaa luonnosta tullessa. Silloin puhdisteen käyttö on todella tärkeää. Anniinan mielestä on hyvä, että Vetcaren puhdiste käy sekä kissoille että koirille. Samoin on kätevää, että Canikur Pro –tahnakin sopii sekä koirille että kissoille.

  ”Zylkéne on myös erittäin kiinnostava tuote, löytölöissä on sille tarvetta. Zylkéne on varmasti tarpeen myös siinä vaiheessa, kun kissa tai koira muuttaa uuteen kotiin ja tarvitsee tyynnytystä jännittäviin tilanteisiin. Sen avulla muutoksista voidaan tehdä hieman helpompia eläimelle. Lämmin kiitos Vetcarelle, joka on auttanut meitä paljon työmme tekemisessä eläinten hyväksi.”, Anniina toteaa.

  https://www.vetcare.fi/tuote/canikur-pro-pasta-taydennysrehu-15-ml/

  https://www.vetcare.fi/tuote/vetcare-korvapuhdiste/

  https://www.vetcare.fi/tuote/zylkene-75-mg/