• Tietoisku

  Koiran ihovaivat kesällä

  Kesällä koiran iho altistuu monille ärsytyksille. Erityisesti kesällä koirilla voi esiintyä hot spotteja. Myös hyönteiset aiheuttavat omat päänvaivansa myös lemmikeille. Kuinka hoitaa koiran ihoa kesällä? Lue eläinlääkärin ohjeet.

  Minkälaisia ihovaivoja koirilla esiintyy kesällä?

  Kesällä koirilla esiintyy usein hot spottia. Hyönteisten aiheuttamat ärsytykset aiheuttavat kutinaa ja iho saattaa tulehtua pistoskohtien nuolemisen tai raapimisen seurauksena. Myös allergiat saattavat puhjeta kesällä, kun koira saa ”mökkiruokana” allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta.

  Mikä on hot spot?

  Koiran hot spot on äkillisesti ilmenevä pinnallinen kostea ihotulehdus joka voi olla erittäin kivulias. Usein tulehdusalue on pään, kaulan tai lonkan alueelle piilossa tuuhean turkin peittämän.

  Onko tiettyjä rotuja, joilla tavataan muita useammin ihovaivoja näin kesällä?

  Useimmiten potilas on nuori tuuhea turkkinen koira, jolla on tuuhea aluskarva. Hot spottin tyyppirotuina voidaan pitää isoja koiria, kuten labradorinnoutaja, kultainen noutaja, berninpaimenkoira, saksanpaimenkoira, rottweiler ja bernhardinkoira.

  Tarkkaa jakoa ei kuitenkaan ole, vaan Hot spottia voi esiintyä millä koiralla tahansa, jolla on taipumus ihotulehduksiin.

  Mitä omistaja voi tehdä, jos epäilee Hot spottia?

  Tärkeintä on ajaa turkki tulehtuneelta ihoalueelta ja sen ympäriltä. Usein turkin lyhentäminen saksilla auttaa jo paljon. Joskus vaurion laajuus selviää vasta kun karvat on ajeltu, sillä tuuhean turkin alta voi olla vaikeaa erottaa muuttunut iho terveestä.

  Tulehtunut iho pääsee tuulettumaan ja alueen saa helpommin puhdistettua. Apteekista on saatavilla juuri eläimille kehitettyä haavasumutetta, Cothivetia. Sillä on desinfioiva ja haavan paranemista edistävä vaikutus. Lisäksi sen sisältämien kasviuutteiden tuoksu estää lemmikkiä nuolemasta haavaa. Näitä suihkutetaan 3-4 kertaa päivässä tulehdusalueelle. Oikein herkkäihoiset koirat saattavat hyötyä luonnollisesta E-vitamiinilisästä sekä Viacutan Plus rasvahappolisästä, joita myös saa apteekista ilman reseptiä.

  Jos koiran hot spot on erittäin kivulias tai arassa paikassa, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Eläinlääkäri voi rauhoittaa koiran ja puhdistaa ihoalueen huolella, sekä mahdollisesti määrätä lääkkeitä jatkohoitoa varten.

  Kannattaako koiran turkki ajaa kesällä lyhyeksi?

  Usein paksun ja tuuhean turkin lyhentämisestä kesän ajaksi hyödyttää koiria, joilla on taipumus ihotulehduksiin. Pitkästä turkista on koiralle kesällä myös hyötyä, sillä se suojaa koiraa hyttysiltä, mäkäräisiltä ja auringolta.

  Muista myös uivan koiran korvien hoito!