Koiran kanssa matkustaminen
8. kesäkuuta 2021

Koiran kanssa matkustaminen Suomessa

Koiran kanssa matkustaminen Suomessa onnistuu hyvin, kun matkan suunnittelee huolellisesti etukäteen. Isommalla porukalla matkustettaessa on kaikkien osallistujien tarpeita hyvä huomioida. Perheessä tämä tarkoittaa aina kompromisseja ja näin käy myös koiran kohdalla. Joitain asioita on hyvä ottaa huomioon koiran kanssa matkustettaessa koiran näkökulmasta jo ennen matkaa ja matkan aikana.

Koiran kanssa matkustaminen junalla

Monet lähtevät reissuun autolla ja se onkin kyllä ketterä menopeli, mutta myös junalla pääsee pitkälle. Etelästä pääsee melko pitkälle pohjoiseen junalla ja VR:n junista löytyy myös koirahyttejä, jotka ovat mukavia koiran kanssa matkustaa. Monet pohtivat koiran pissatuksen onnistumista, mutta junan henkilökunta kertoo kysyttäessä pysähdysajan ja siitä voi arvioida kuinka pikaisesti ulkona on pistäydyttävä. Pidempiäkin pysähdyksiä on. Pysähdys Tampereella mahdollistaa pienen lenkin tepastelun aseman alueella, jos suuntaa yöjunalla pohjoiseen. Junalla matkustamista kannattaa harjoitella, erilaiset aiemmin koetut kulkuneuvokokemukset varmasti helpottavat sopeutumista. Jos vahinko pääsee käymään, junan koirahytin pinnat ovat helposti puhdistettavia.

Koiran kanssa matkustaminen autolla

Omalla autolla matkustaminen taitaa olla koiraperheissä se suosituin tapa matkustaa koiran kanssa Suomessa. On hyvä miettiä koiran tarvitsema tila matkan aikana. Tavaraa on varmasti ihmisillekin paljon ja usein hyvä vaihtoehto on suksiboxi katolle kesät talvet! Tila ja väljyys ovat perhematkoilla mukava asia, ja ilman kiertäminen myös taakse koiran luokse on silloin esteettömämpää. Ns. farmarimalli antaa koiraperheille usein lisää tilaa auton sisäpuolellekin ja on kuitenkin sulavalinjainen ja matkaa jouduttava vaihtoehto.

Koiraa kannattaa totuttaa autolla matkustamiseen heti sen kotiuduttua. Jos on tarkoitus, että koira matkustaa häkissä tai vastaavassa, häkki kannattaa tuoda olohuoneeseen tutkittavaksi. Uteliaana eläimenä pentukoira todennäköisesti tutustuu häkkiin itsenäisestikin. Häkkiin voi jättää mieluisaa pureskeltavaa ja jättää luukun auki, että pentu saa liikkua omaan tahtiin sisälle ja ulos. Myöhemmin häkki nostetaan paikoilleen autoon ja pentu nostetaan kyytiin ja pidetään auto vielä sammutettuna paikoillaan. Pentu saa taas mieluisaa pureskeltavaa häkkiin. Seuraavalla kerralla auto käynnistetään ja pysytään vielä paikoillaan. Seuraavalla kerralla ajellaan pieni matka. Näin edeten kohti pidempiä matkoja pentu saa paremmin aikaa tottua autokyytiin.

Huolellisesta totuttamisesta huolimatta pennut saavat välillä ja oksentavat. Tämä menee usein ohi ensimmäisen ikävuoden aikana, mutta pennulle saattaa jäädä epämukava olo. Matkustamisreiteiksi kannattaa silloin valita mahdollisimman suoraa tietä, joka auttaa pahoinvoinnin hallinnassa. Pentuna pahoinvoinnin takia autoilua inhonneesta koirasta saattaa myöhemmin kuitenkin kuoriutua myös autoilusta pitävä koira.

koira matkustaa autossa
Pysähdyspaikat on hyvä miettiä etukäteen, kun matkustaa koiran kanssa autolla.

Koiran kanssa autoillessa on hyvä miettiä pysähdyspaikkoja etukäteen. Vilkkaissa keskuksissa saattaa olla vaikea löytää puskarauhaa ja toisaalta ihmisetkin kaipaavat hieman jaloittelua ajon jälkeen. Huoltoasemien palveluissa koirille on eroja, joissain on siistejä koira-aitauksia, jonne oman koiran voi jättää ulos. Paras vaihtoehto taitaa kuitenkin olla, erityisesti mukavalla säällä, siisti katettu ulkoterassi, jonne koiran saa ottaa mukaan pysähdyksen ajaksi. Koiran kanssa autoillaan paljon ja tässä voisi kyllä olla monella huoltoasemalla kehittämisen varaa. Usein on kuitenkin niin, ettei koiraa voi jättää autoon esimerkiksi lämpimän sään takia. Ilman häkkiä matkustaessa must väline on ilmahaka, jonka avulla ovet saa lukkoon mutta takakonttiin noin 5cm raon, joka ei mene kiinni. Tämä mahdollistaa hyvin pikaisen viivähdyksen vessassa huoltoasemalla, jos pihalla on varjoisia parkkipaikkoja. Turvallisinta on kuitenkin jakaantua vuoroihin, jos matkustajia on useampi ja käydä vessassa vuoroissa, samalla useampi ihmismatkustajakin saa jaloittelua. Lämpimällä ilmalla koiraa ei saa jättää suljettuun autoon lainkaan, ikkunan auki jättäminen ei useinkaan riitä edes varjossa.

Hotellissa yöpyminen koiran kanssa matkustettaessa

Yleensä koirat ovat melko sopeutuvaisia. Tämä helpottaa koiran kanssa matkustamista, mutta on kuitenkin asioita, joita koira saattaa tehdä matkoilla eri tavalla kuin kotona. Yksi tällainen on yksin jääminen ja vieraista äänistä ilmoittaminen. Valitettavan usein yöpyessäni hotellin lemmikkihuoneissa kuulee naapurihuoneista haukkumista tai ulvomista. Monet saattavat luulla, ettei heidän koiransa kärsi ns. eroahdistuksesta, kun ei se kotonakaan ole koskaan niin käyttäytynyt. Matkustaminen on kuitenkin jo itsessään koiralle stressiä aiheuttava tekijä, samoin ovat myös vieras huone ilman tuttuja ihmisiä. Tilanne on koiran näkökulmasta hyvin erilainen verrattuna kotioloihin. Esimerkiksi aamupala aikaan monet hotellivieraista liikkuvat eri aikatauluilla ja toiset haluavat nukkua pidempään, silloin voi olla järkevää mennä aamupalallekin matkaseurueen kesken porrastetusti tai tilata aamiainen huoneeseen. Joissakin hotelleissa on lemmikkihuoneiden sijaintia mietitty myös käytännöllisyyden kannalta. Iloinen asia hotellimatkalla on, jos huone sijaitsee lähellä ulko-ovea, eikä käytäviä tarvitse kävellä kilometritolkulla, että pääsee aamupissalle.

Vahtiva koira todennäköisesti vahtii käytävän ääniä hotellissa, jos se on tottunut ilmoittamaan vieraista kotona. Koiraa auttaa ihmisen läheisyys ja rauhallisuus. Koiraa ei kannata lähteä komentamaan itse korottaen ääntään, koska se viestii koiralle sitä, että sen kannattaa ehkä haukkua vielä kovempaa, koska ihminenkin korottaa ääntään.

Mökin vuokraus koiran kanssa

Vuokramökkiä etsiessä kannattaa heti ottaa selvää ovatko koirat mökissä sallittuja ja meneekö niistä lisämaksua. Monessa paikassa koirat ovat tervetulleita. Mökin soveltuvuus ja turvallisuus kannattaa kuitenkin varmistaa aina etukäteen. Esimerkiksi jyrkät yläkerran portaat voivat olla ongelma, jos makuutilat ovat yläkerrassa ja koira on tottunut nukkumaan samassa huoneessa ihmisten kanssa. Lisäksi kannattaa tarkistaa piha mahdollisista vaaran paikoista. Koiran ei myöskään välttämättä ole turvallista olla vapaana. Kiinnipitoaikaa on tarpeen noudattaa myös lomalla, jos koira ei ole jatkuvasti valvottuna ja kytkettävissä.

Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja telttailu ovat hyvä vaihtoehto, kun pohtii koiran kanssa matkustamista Suomessa. Telttailu on mukavaa puuhaa, ainakin suhteellisen kuivalla säällä. Märkä koira teltassa ei välttämättä ole mieltäylentävä kokemus, mutta retkiolosuhteissa on syytä varautua myös siihen. Koira saattaa myös vahtia telttaa ja silloin on hyvä valita telttapaikka hieman kauempaa leirialuetta, eikä esimerkiksi wc:n kulkureitin varrelta.

Reissuun kannattaa ottaa mukaan koiran omaa ruokaa, jota se syö kotonakin. Paikallisesta kaupasta ei löydy välttämättä juuri sitä ruokaa, johon koira on tottunut ja äkillinen ruuan vaihto taas saattaa aiheuttaa vatsaoireita.

Eläinlääkäripalveluita on Suomessa hyvin saatavilla ja syrjäisemmilläkin seuduilla on kunnaneläinlääkäri, jonka yhteystiedot löytyvät usein googlella. Pohjoisempana välimatkat ovat pitkät ja ennakoimalla säästyy usein monelta harmilta.

Tärkein muistettava mukaan otettava on kuitenkin iloinen reissumieli ja joustavuus. Koira nauttii hyväntuulisista ihmisistä ja rentoutuu silloin paremmin myös ympäristön muutoksista huolimatta. Iloisia hetkiä matkustaessasi koiran kanssa Suomessa.

Tekstin kirjoittanut eläintenkouluttajaopiskelija Johanna Pérez Eläinpalvelu Hyvästä.