• Tietoisku

  Koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia

  Tuija Juselius on koirankasvattaja, Suomen Kennelliiton luonnetestituomari ja MH-luonnekuvauksen B-toimihenkilö. Hän työskentelee trimmaajana, koirahierojana ja kouluttajana. Toimintatapaan kuuluu koiran hoidon ohessa myös kouluttaa koiraa tottumaan erilaisiin toimenpiteisiin ja olemaan yhteistyökykyinen omistajan kanssa.

  Juseliuksella on 6 koiraa; cairnterrieri, suursnautsereita ja karkeakarvainen saksanseisoja, kokemusta on myös cockerspanielista, kääpiösnautsereista ja australiankelpiestä. Eläinalaa hän on opiskellut ammattitutkintoon valmistavissa koulutuksissa, osaamisalana eläinten kouluttaja, eläinten trimmaaja ja koirahieroja.

  ”Kasvatus on minulle harrastus, mutta työkseni trimmaan koirien turkkeja, hieron koiria ja tarjoan koulutuspalveluita. Koulutan mm. agilityä, tottelevaisuutta ja hajutyöskentelyä. Minulla on pitkä kokemus palveluskoirapuolelta ja olen kouluttanut aina myös omille koirille lajeja, joista pidän koulutuksia asiakkaille. Koulutan koti- ja harrastuskoirien omistajia mm. Nummelassa, Lohjalla, Espoossa ja Helsingissä”, Tuija Juselius kuvaa osaamistaan.

  Trimmaus ja hieronta kuuluvat koiran elämään

  Trimmaaja on luottohenkilö, joka tuntee koiran, kuin kampaaja ihmisellä. Trimmauksen yhteydessä koiraa totutetaan tarvittaessa toimenpiteisiin ja omistaja saa vinkkejä koiran turkin hoitoon aina ruokintaa myöten.

  Koirahierontaa teen niin koti- kuin harrastuskoirille. Jotkut tulevat hierontaan tarkistuttamaan koiran sen liikkuessa oudosti. Monesti iäkäs koira tarvitsee hoitoa ja vanhin asiakkaani onkin 15-vuotias. Rakennevian, tapaturman tai leikkaustoimenpiteen takia koira tulee hierontaan usein eläinfysioterapeutin tai eläinlääkärin lähettämänä.

  Myös käytösongelmissa voi olla syytä tarkistaa, ettei koira ole mistään jumissa. Koska koira ei puhu, pitää hieronnassa osata toimia käsituntumalla ja keskustella omistajan kanssa koiran tuntemuksista ja käytöksestä. Annan hoidon yhteydessä venytysohjeita sekä toimin yhteistyössä koiraa hoitavan eläinfysioterapeutin ja eläinlääkärin kanssa.

  Tavallisia terveysongelmia

  ”Pidän koiran luonnetta ja perusterveyttä tärkeimpinä asioina. Toiminnanhaluiset koirat innostavat minua, sillä niitä on helppo motivoida ja työskentely niiden kanssa on antoisaa”, Juselius kertoo.

  ”Koirien yleisimpiä terveysongelmia nykyisin tuntuvat olevan ihoon ja suolistoon liittyvät vaivat ja sairaudet kaikilla roduilla. Lisäksi tietyillä roduilla vaivaavat rakenteen aiheuttamat ongelmat. Korvat, tassut, kynnet ja anturat vaativat myös usein hoitoa. Hammaskiveä tulee joillekin paljon”, Juselius on havainnut.

  Totutus eri toimenpiteisiin kuuluu oleellisesti Juseliuksen työhön. Koiran hyvinvointiin ja terveyden ylläpitämiseen kuuluvat perusasiat, kuten kynsien leikkuu, korvien puhdistus, hampaiden harjaus, turkin harjaus ja pesu sekä trimmaus.

  Koulutus tukee koiran hyvinvointia

  ”Käytän aikaa ja teen esim. kynsien leikkauksen tai hampaiden harjauksen koiralle mukavaksi puuhaksi. Näin myös omistajan oleminen lemmikin kanssa helpottuu. Turkinhoitovälineet ovat myös tärkeitä ja niihin kannattaa tutustua. Kammat ja harjat eivät saa olla liian teräviä koiran iholle, sillä muuten koira alkaa pelätä ja turkinhuolto saattaa jäädä vähälle ja koira kärsii. Etenkin isojen koirien kanssa tästä voi tulla ongelma”, Tuija Juselius kertoo.

  Esimerkiksi kynsien leikkuupuuhaan totuttelussa Juselius käyttää hierovia otteita yhtenä rentoutuskeinona koiralle. Silloin toimenpiteestä tulee miellyttävä.

  Fyysistä rankaisua ei nykyisin suositella koiran kasvatuksessa. Positiivisuus tuo nopeasti hyviä tuloksia, palkitaan toivotusta käytöksestä ja näin ongelmakäytöstä ei pääse edes kehittymään.

  ”Huonoihin tapoihin ei reagoida, koira ei saa huomiota osakseen vaikkapa ovea raapiessaan. Kun koira hetkeksi lopettaa ei-toivotun tekemisen, se pitää palkita saman tien. Rankaisu voi monessa asiassa saada koiran epävarmaksi ja pelokkaaksi”, Juselius painottaa.

  Täydennysrehujakin tarvitaan

  Turkin kunto menee Juseliuksen mukaan usein huonoksi, kun koira on steriloitu tai kastroitu. Silloin tarvitaan sopivia täydennysrehuja, kuten öljyjä, sinkkiä ja E-vitamiinia.

  Myös huono ravinto näkyy koiran turkissa, ihossa, anturoissa ja kynsissä, oikea ruokavalio onkin tärkeä. Tavallisimpia koiran ruokavalion tueksi lisättyjä täydennysrehuja ovat öljyt, sinkki, B- ja E-vitamiini, biotiini ja magnesium lihasten hyvinvoinnille.

  ”Ohjaan asiakkaan koiransa kanssa eläinlääkäriin aina jos koira vaikuttaa jotenkin sairaalta. Käytösongelmankin taustalla voi olla kyse jostakin elimellisestä viasta tai sairaudesta”, Juselius muistuttaa.