Koiranpennun ruokinta
11. maaliskuuta 2021

Koiranpennun ruokinta – Liikunta ja ruokinta-ajat

TEKSTI Nina Menna, koiran kasvattaja, eläinlääkäri

Koiranpennun ruokinta on merkittävä osa koiranpennun hyvinvointia ja turvallista kasvua. On tärkeää, että ruokinta perustuu laadukkaaseen ja koiran rodulle ja kasvulle sopivaan ravintoon. Myös ruokinnan säännöllisyys on syytä huomioida.

Koiran ruuansulatus

Koira on lihansyöjien jälkeläinen, joka ruoansulatus on jossain määrin sopeutunut hyväksikäyttämään myös hiilihydraatteja. Ruuansulatuskanavan tärkein tehtävä on pilkkoa ruokamassa sellaiseen muotoon, että siinä olevat aineenvaihdunnalle tarpeelliset ravintoaineet ovat imeytyvässä muodossa ja huolehtia niiden talteenotosta. Lihansyöjä sulattaa ruokansa ruuansulatuskanavan erittämien entsyymien avulla. Pääosa ruokamassan sisältämistä ravintoaineista otetaan talteen ohutsuolessa paksusuolen säädellessä ulosteen sisältämän veden määrää. Normaali uloste sisältää 75 % vettä ja 25 % kiinteää ainesta.

Lihansyöjän ruuansulatuselimistö on tilavuudeltaan pieni. Siksi koiran on saatava energiapitoista ruokaa pieninä annoksina. Tällöin estetään vatsalaukun ylitäyttyminen ja venyminen ja siitä seuraavat ongelmat, kuten vatsalaukun kiertyminen. Koiran ruuansulatus ei siedä nopeita muutoksia, vaan kaikki ruokinnan muutokset on tehtävä vähitellen.

Koiranpennun ruokinta-ajat

Koiranpentu ei saa olla lihava. Luovutusikäinen koiranpentu ruokitaan 3–4 kertaa päivässä aina 4–6 kk ikään saakka, minkä jälkeen nuori koira syö kuin aikuinen koira, kaksi kertaa päivässä. Anna aluksi koiranpennulle ruokaa käyttämäsi penturuoan pakkauksen ohjeen mukaan ja säädä ruokinta-annoksia pennun tarpeiden mukaan. Pentu ei saa olla lihava, vaan kylkiluiden on tunnuttava ihon ja ohuen rasvakerroksen alta. Pennun selkäranka ja kylkiluut eivät kuitenkaan saa nousta näkyviin – silloin pentu on jo liian laiha. Koiran luuston kasvuhäiriöiden kehittymisen kannalta pennun ylipaino kasvun aikana on suuri riskitekijä. Pidä pentusi mieluummin hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa kuin lihavana ja vähäisellä liikunnalla.

Koiranpentu olisi hyvä pitää hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa.
Koiranpentu olisi hyvä pitää hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa.

Koiranpennulle tarjotaan ruoka tiettyinä ruoka-aikoina, jolloin kupin annetaan olla lattialla noin 15 min ajan. Tämän jälkeen kuppi nostetaan pois, on pentu sitten syönyt tai ei. Puhdasta juomavettä on aina oltava koiran saatavilla. Valmisruualla koiranpennun ruokinta on helppoa. Kasvattaja antaa yleensä pennun mukaan hiukan sitä ruokaa, jota pentu on hänen luonaan tottunut syömään. Jos haluat muuttaa pennun käyttämän ruuan toiseen, tee muutos vähitellen useiden päivien kuluessa laittamalla ensin hyvin pieni määrä uutta ruokaa vanhan joukkoon. Kullakin ruokavalmistajalla on omat kasvuajan ruokansa, joiden käyttö- ja annosteluohjeet löytyvät pakkauksesta.

Käytä aina hyvälaatuista koiran kasvuun sopivaa ja hyvin sulavaa penturuokaa koirallesi. Isojen ja pienten rotujen pennuilla on erilaiset ruokinnalliset vaatimukset, joten koiranpennun ruokinnassa kannattaa käyttää koiran tulevaan kokoon sopivaa ruokaa. Koiran tulee saada suurin osa päivittäisestä energiastaan rasvoista – täysin päinvastoin kuin meidän ihmisten. Helpoimmalla pääset ruokkimalla koiranpennun kasvuaikana kasvavalle koiralle tarkoitetulla hyvälaatuisella kaupallisella valmisruualla. Kotiruuan tai raakaravinnon antaminen on mahdollista, mutta edellyttää ruokkijalta hyviä perustietoja kasvavan koiran ravinnontarpeesta.

Koiranpentu ja liikunta

Pidä pentu hyvässä lihaskunnossa. Liikuntaa koiranpennun tulee saada oman halunsa mukaan. Parasta on vapaa leikki toisten pentujen kanssa. Pyörän sivulla juoksuttaminen tai toistuva, raskas rappujen kiipeäminen ovat kasvavalle koiralle liikaa. Uiminen ja vapaa leikki tai rauhalliset metsälenkit, joiden aikana pentu juoksee omaa tahtiaan vapaana, ovat kasvavalle koiralle parasta lihasjumppaa ja tukee pennun nivelten tervettä kehitystä. Kovalla alustalla liikkumien ei tee hyvää koiranpennun nivelten ja lihasten kehitykselle. Jos mahdollista liikuta koiranpentua mahdollisimman paljon pehmeällä alustalla kuten nurmikolla tai metsässä ja vältä asfalttia ja muita kovia alustoja.

Koiranpennun tulee saada riittävästi liikuntaa.
Koiranpennun tulee saada riittävästi liikuntaa.

Koiranpennun tulee saada riittävästi liikuntaa.

Pennun liikuttamisen suhteen ei rajoituksia ole ja pennun kannattaa antaa liikkua niin paljon kuin se jaksaa, mutta mieluiten juuri vapaana, erilaisissa maastoissa, ei kovalla asfaltilla. Jos vilkas pentu ei saa liikkua ja harjoitella motorisia taitoja, on omistaja pahemmassa pulassa pennun energiamäärän kanssa, sillä johonkin se virta pitäisi purkaa. Suurimmat riskit loukkaantumiselle ja kehon vaurioille on liukastuminen liukkaalla lattialla pentuhepuleiden lomassa. Koira elää liikkumalla ja tutkimalla ympäristöä ja liikunta vahvistaa kehoa. Liikunta aiheuttaa myös väsymystä, mikä on ihan hyvästä, tällöin omistaja saa olla muutaman tunnin rauhassa, kun pentu lataa pattereita ennen kuin on taas lahkeessa kiinni.

Eläinkouluttajan muistisäännöt pennun kanssa liikuntaan:

  1. Ei liukkaita alustoja kovassa vauhdissa

  2. Vältetään liian korkealta laskeutumisia ja loikkimisia, sekä liukkaita portaita

  3. Ei pitkiä kävelyjä asfalttialustalla hihnassa

  4. Ei törmäilyjä isompien koirien kanssa.