• Tietoisku

  Koti kaikille eksyneille ja eksytetyille

  Kuka auttaa, kun puupinosta löytyy kissanpentuja tai yksinäinen koira harhailee tien poskessa? Entä kun koiran omistaja kuolee eikä kukaan halua lemmikkiä? Eksy ry eli Eteläkärjen Eläinsuojeluyhdistys perustettiin viime vuonna tätä varten. Inkoossa toimii löytöeläintalo Skeppsdal Family, joka on virallinen löytöeläinten talteenottopaikka alueella Hangon, Raaseporin ja Inkoon alueella.

  ”Skeppsdalissa asustelee väliaikaisesti muun muassa kotia vaihtavia eläimiä tai ulkoa löydettyjä hylättyjä lemmikkejä. Myös loukkaantuneita villieläimiä hoidetaan. Löytöeläintalon varat eivät riitä kaikkeen, joten Eksy pyrkii auttamaan tässä”, Eksyn perustajiin kuuluva Heidi Nordlund kertoo.

  Ympäri Suomea on runsaasti vastaavia yhdistyksiä. Monet yhdistykset toimivat Suomen eläinsuojeluyhdistyksen jäsenryhminä. Myös Eksy pyrkii pääsemään sen alaiseksi.

  Aktiivisia eläinystäviä kaivataan mukaan

  ”Tavoitteenamme on nyt saada tälle alueelle toimiva aktiiviryhmä kokoon tekemään ja auttamaan eläintensuojelutyössä. Olemme saaneet nopeaan tahtiin jäseniä, sillä heitä on jo 40.
  Vetcaren kanssa aloittelemme yhteistyötä. Saamme heiltä tuotteita hyvään tarkoitukseen”, Heidi kertoo.

  Eksyn päätarkoitus on mahdollistaa eläimille mahdollisimman hyvät elinolosuhteet.
  Minkään eläimen ei tarvitse turhaan kitua ja sen pitää saada lajinmukaista hoitoa.

  ”Kissatalo meillä jo toimii Skeppsdalissa. Sijaiskotitoiminta olisi tärkeää, koska kissatalossa luonnosta löytynyt kissa ei kesyynny. Kissataloa pitävä perhekään ei voi ottaa kovin montaa kesytettävää kissaa. Lisäksi haemme adoptioperheitä lemmikeille, joiden omistaja ei voi enää pitää lemmikkiä itsellään”, Heidi kuvailee.

  Myös neuvoja ja tietoutta jaetaan

  Oli kyseessä sitten villieläin tai lemmikki, sille on saatava apua kun tilanne vaatii. Eksy ry antaa lisäksi myös ohjeita, eläinten auttamiseen, jos ei voi itse auttaa.

  ”Kerromme esimerkiksi, mitä tehdä jos naapuri kaltoin kohtelee koiraansa tai jos ikkunaan on törmännyt lintu, joka on loukkaantunut”, Heidi kertoo.

  ”Eksy ry haluaa jakaa valistusta ihmisille. Mitä enemmän eläinten hyvinvointiin liittyvistä asiasta puhutaan, sen parempi. Jos edes yksi kissa vähemmän jää heitteille jakamamme tietoisuuden avulla, olemme iloisia.”

  Heidi kertoo esimerkkinä kilpikonnista, joita joskus löytyy Korkeasaaren kilpikonna-altaasta. Ne ovat riski siellä jo oleville eläimille ja voivat sairastuttaa uhanalaisiakin yksilöitä.

  Korkeasaaresta ei myöskään saa viedä pois eläimiä, jolloin lopetus on ainoa vaihtoehto. Sieltä ei saa lahjoittaa eläimiä yksityisille henkilöille. Pitäisi mieluummin kääntyä eläinsuojelun puoleen, jos haluaa luopua kilpikonnastaan.

  Joskus pieni apu ja neuvot voivat Heidin mukaan auttaa pitkälle lemmikin pitämisessä niin, ettei siitä luovuta. Esimerkiksi USA:ssa vain heitetään koiria ulos, kun apua ei saada mistään vaikkapa käytöshäiriöiselle koiralle.

  Lisätietoja:

  www.eksy.fi

  https://www.skeppsdalfamily.fi

  https://www.facebook.com/skeppsdalfamily/

  https://www.facebook.com/eksyry/

  https://www.facebook.com/tyynepossu/

  Lisää eläinten terveyteen liittyviä juttuja: www.lemmikinkotiapteekki.fi

  Eksy Ry:n perustajiin kuuluva Heidi Nordlund toivoo uuden eläinsuojeluyhdistyksen riveihin paljon uusia aktiivijäseniä. Erityisesti kevät on kiireistä aikaa, kun esimerkiksi kissanpentuja alkaa löytyä luonnosta.