• Madoille kyytiä laidunkauden lopuksi

    Laidunkausi on hedelmällistä aikaa hevosen sisäloisille ja olosuhteet ovat otolliset tartuntojen leviämiselle. Laidunkauden päättyessä hevosten matolääkitystarpeen arviointi onkin paikallaan.

    – Aikuisille hevosille, joiden lantanäytteet ovat toistuvasti olleet puhtaita, suosittelen syksyisin laidunkauden päätteeksi varmuudeksi heisimatohäätöä. Sopivia lääkkeitä ovat pyranteeli kaksinkertaisella annoksella tai ivermektiini-pratsikvanteeliyhdistelmävalmiste. Nämä molemmat tehoavat myös suolen verenkiertohäiriöitä ja ähkyjä aiheuttavaan Strongylus vulgaris loiseen, joka vaikuttaa olevan yleistymässä, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Katja Hautala valistaa.

    Ainakin kaikista alle 4-vuotiaista hevosista ja oireilevista aikuisista olisi hyvä ottaa loppukesästä lantanäyte loistilanteen arvioimiseksi ja oikean matolääkkeen valitsemiseksi. Lantanäytteen ottamista ei kannata lykätä liian myöhäiseen syksyyn sillä monet sisäloiset vähentävän madonmunien eritystä laidunkauden loputtua ja tartunnat voivat jäädä havaitsematta.

    – Jos näytteestä löytyy suolinkaisen munia, niin pyranteeli ja fenbendatsoli ovat tehokkaimmat lääkkeet. Pieniä sukkulamatoja sen sijaan kannattaa ensisijaisesti häätää ivermektiinillä. Sekatartunnoissa, joissa löytyy sekä suolinkaisia että pieniä sukkulamatoja niin suosittelen usein aloittamaan häädön pyranteelilla, Hautala ohjeistaa matolääkkeen valinnassa.

    Loisten vastustuskyky matolääkkeitä kohtaan on lisääntynyt huolestuttavasti ja resistenssiä esiintyy yleisesti. Loiskannat ovat tallikohtaisia ja on tärkeä selvittää mitkä matolääkkeet tallissa tehoavat.

    Madonmunia erittäneistä hevosista kannattaa ottaa kontrollinäyte kaksi viikkoa lääkityksen jälkeen matolääkkeen tehon tarkastamiseksi. Koska resistenssi on tallikohtaista, niin riittää että vain osasta saman tallin hevosia tutkitaan kontrollinäyte. Syksyllä talleihin tulee usein uusia hevosia ja kesän vietossa olleet tallin vakituiset asukit palaavat takaisin. Näiden hevosten lantanäytteen tutkiminen ja loisten häätäminen on tärkeää, jotta voidaan estää uusien loiskantojen leviäminen talliin.

    Talliin tulevasta hevosesta kannattaa aina ottaa lantanäyte ja lääkitä loiset näytetuloksen perusteella. Uutta hevosta kannattaa aluksi pitää erillisessä tarhassa, josta lannat on helppo siivota. Hevosen voi päästää samoille ulkoilualueille tallin muiden hevosten kanssa vasta sitten kun kontrollinäyte on todettu puhtaaksi.

    Asiantuntijana tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Katja Hautala. Lisätietoja lantanäytteiden tutkimisesta Hautalan http://www.tervetalli.fi -sivustolla ja Facebookissa!