• Tarinat

  Mihin kiiltävä ja iloinen tammani katosi? – näin PPID voi vaikuttaa

  Muutama vuosi sitten Vetcaren tuotekehityspäällikkönä toimivan Shea Beasleyn 8-vuotias tamma toipui tarhassa sattuneesta tapaturmasta ja vaihtoi tallia parempien liikutusmahdollisuuksien perässä. Kaikki sujui hetken hyvin uudessa tallissa, mutta vähitellen tammasta tuli ensin säikky, sitten kiukkuinen ja lopuksi se oireili fyysisesti.

  – Oireita olivat apatia, selittämättömät pulssittomat kaviokuumeet, ohimenevä kuumeilu, nesteen kertyminen erityisesti harjanmartoon, haluttomuus liikkua, lihominen ja ajoittainen maksa-arvojen raju nousu, Shea kuvailee.

  Hevosella ei kuitenkaan löydetty metabolista oireyhtymää eikä muuta selittävää. Tallin vaihto auttoi apatiaan ja oireilu harveni ja lieventyi, mutta seuraavana kesänä hevonen sai lievän lämpöhalvauksen. Edelleen verikokeissa ei ollut mitään selittävää. Tamman karva kiilsi ja kengittäjän mukaan kavioissa ei ollut mitään kaviokuumeeseen viittaavaa. Tamma oli ylipainoinen, mutta muuten terve. Tallin lihavin ja kiiltävin hevonen, kuten mainio tallinpitäjä totesi.

  Kun tallinpitäjä muutti, oli edessä jälleen tallinvaihto. Väliaikaisen tallipaikan jälkeen Shean tamma sai paikan rauhalliselta maalaistallilta, jossa hevosilla oli erinomaiset puitteet: isot hiekkatarhat, valtavat laitumet, hyvälaatuista heinää, erinomainen talli-ilma, hyvä karsinakuivitus, mahdollisuus oleskella muiden hevosten kanssa sekä hyvät kenttä- ja maastopohjat. Kaupan päälle tallin ilmapiiri oli ystävällinen ja lämmin.

  – Tammani todella nautti olostaan. Oire toisensa jälkeen hävisi, mutta kesän tullessa talvikarva ei tippunutkaan vaan jäi sameaksi pörröksi hevoseen kiinni ja hevonen hikosi valtavasti jo muutamasta raviaskeleesta, Shea kertoo.

  Lisäksi tamman lihaskunto tuntui olevan olematon: se hengästyi vähäisestäkin kävelystä. Tässä vaiheessa omistajankin mieleen juolahti testauttaa hevonen PPID:n (entinen Cushingin tauti) varalta. Tulos osoittautui positiiviseksi. 

  Kuuden viikon PPID-lääkityksen jälkeen tamma oli laihtunut, talvikarva lähtenyt ja liikkumisen ilo palannut. Verikoekontrollin jälkeen annos voitiin puolittaa.

  – Olemme palanneet valmennustunneille ja keräämme kuntoa reippailla maastolenkeillä. Tamma kipeytyy lihaksistoltaan edelleen, joten säännöllinen lihashuolto kuuluu viikko-ohjelmaamme, Shea kertoo.

  Shean ja tamman tavoitteena on hakea takaisin sairautta edeltävä lihaskunto ja edetä seuraavaan kilpailuluokkaan talven 2015-2016 aikana.