• Canius ja koira
  Tietoisku

  Miksi toinen koira on teräsvatsainen ja toinen ikiripuloija?

  Tutkimuksissa on havaittu, että teräsvatsaisten koirien suoliston mikrobiston koostumus eroaa merkittävästi ikiripuloijan suolistomikrobistosta. Syinä ikiripuloivan koiran suoliston mikrobiston muutoksiin voi olla useita. Suomalainen tutkimusryhmä on tehnyt merkittävän löydöksen teräsvatsaisten koirien suolistomikrobiston koostumuksesta ja löysi lopulta ratkaisun monen ikiripuloivan koiran omistajan ongelmiin.

  Ero teräsvatsaisen koiran ja ikiripuloijan suoliston mikrobistossa

  Suomalainen tutkimusryhmä havaitsi, että suolistoltaan terveillä, teräsvatsaisilla koirilla, on suolistossaan vain yhtä vallitsevaa Lactobacillus -lajia.1, 2 Katso kuvassa vihreällä. Tutkimukseen osallistui myös koiria, jotka ripuloivat ajoittain esim. syötyään jotain sopimatonta (kuvassa keltaisella) sekä herkkävatsaisia koiria (kuvassa punaisella), joilla vatsa oli löysällä lähes jatkuvasti.

  Teräsvatsaisista koirista eristetyistä maitohappobakteereista syntyi Canius valmiste.
  Canius sisältää suomalaisista teräsvatsaisista koirista eristettyjä maitohappobakteereita.

  Normaalivatsaisten koirien suolistosta löytyi maitohappobakteereita, mutta Lactobacillus -lajin lisäksi myös useita muita eri mikrobeja. Ikiripuloijien suoliston mikrobistosta ei puolestaan ollut havaittavissa maitohappobakteereita lainkaan. Tämän löydöksen seurauksena eristettiin teräsvatsaisten suomalaisten koirien ulosteesta Lactobacillus -kantoja ja pitkän tutkimus- ja tuotekehityksen tuloksena syntyi lopulta Canius® -tuote. Tuotekehitys jatkui ja vuoden 2020 alussa tuotiin markkinoille riittoisampi Canius® Plus.

  Ikiripuloija – Syitä siihen miksi tähän on tultu

  Mahdollisia syitä suolistomikrobiston koostumuksen vaihteluun koirien välillä:

  • Eläin on saanut kapean tai vääristyneen suolistomikrobiston jo emältään.
  • Koiraa on jouduttu hoitamaan esimerkiksi tapaturman takia mikrobilääkityksellä, jolloin myös hyviä mikrobeja on tuhoutunut.
  • Koiran suolistomikrobiston joukossa on haitallisia mikrobeja. Haitallisia mikrobeja voi saada huonolaatuisesta tai pilaantuneesta ruoasta (ruokamyrkytys), jonkin verran ympäristöstä (esim. saastuneet vesistöt) tai tartuntana toisista koirista tai eläinten ulosteesta.   
  • Koiran ruokinta ei tue hyvien mikrobien esiintymistä suolistossa.

  Monesti syy on kombinaatio edellä olevia ja mahdollisesti vielä muitakin tekijöitä. On tärkeää myös huomata, että mikrobit leviävät helposti perheenjäsenten kesken4 ja usein kaikilla perheen jäsenillä on löydettävissä samoja haitallisia mikrobeja kuin oirehtivalla yksilöllä, mutta välttämättä kaikki yksilöt eivät kuitenkaan oirehdi. Tämä toimii myös toisinpäin, eli myös terveyttä tukevat mikrobit siirtyvät perheenjäsenten kesken tai esimerkiksi lemmikiltä ihmisille. 5

  Teräsvatsaisen koiran suolistomikrobisto kestää eri tilanteita.
  Teräsvatsaisen koiran suolistomikrobisto kestää muuttuvia tilanteita.

  Entinen ikiripuloija tuleva teräsvatsa – korjaavat toimenpiteet

  Tervettä suolistomikrobistoa tavoiteltaessa ennaltaehkäisy on tehokkaampaa ja antaa varmemman lopputuloksen kuin mikrobisto tasapainon korjaus. Tämän tavoittelu lähtee jo nartun astutusta harkittaessa, sillä tulevan nartun suoliston mikrobiston kuntoon tulisi kiinnittää huomiota. Terve suolisto on pohja terveelle immuunivasteelle ja sitä myötä terveemmälle elämälle. Valitsemalla teräsvatsaisen nartun, jolla ei ole ollut tulehduksellisia sairauksia ja välttämällä antibioottikuureja, jälkikasvu saa emältään monipuolisen ja lajinomaisen mikrobiston.

  Mikäli eläin tarvitsee antibioottikuurin, on hyvä valita paikallinen hoito, jos mahdollista. Jokaisen antibioottikuurin jälkeen on tärkeää kompensoida kadotettuja kantoja terveysvaikutteisilla mikrobeilla, kuten koiran omilla maitohappobakteereilla, jolloin riski antibioottiresistenttien kantojen leviämiselle vähenee.

  Ruokinnan monipuolisuus heijastuu myös suoliston mikrobiston monipuolisuuteen. Mitä monipuolisempi koiran ravinto on, sen rikkaampi on sen kautta saatu mikrobisto.

  Mikäli koiran suolistomikrobisto on jo kaventunut merkittävästi ja suolisto-oireita on nähtävissä, koiran suolistoa voi tukea antamalla sille Canius® Plussaa, joka sisältää koirien omia maitohappobakteereita.

  Viitteet:

  1. Beasley ym 2006. Lactic acid bacteria isolated from canine faeces. J Appl Microbiol 101: 131–138.
  2. Manninen ym 2006. Alteration of the Canine Small-Intestinal Lactic Acid Bacterium Microbiota by Feeding of Potential Probiotics. Appl Environ Microbiol Vol. 72 (10): 6539–6543.
  3. Guard ym 2015.  Characterization of Microbial Dysbiosis and Metabolomic Changes in Dogs with Acute Diarrhea. PLOS ONE | DOI:10.1371/journal.pone.0127259
  4. Song ym 2013.  Cohabiting family members share microbiota with one another and with their dogs. ELife DOI: 10.7554/eLife.00458.001
  5. Nermes ym 2013. Perinatal Pet Exposure, Faecal Microbiota, and Wheezy Bronchitis: Is There a Connection? ISRN Allergy DOI: 10.1155/2013/827934