• Tietoisku

  Monipuolinen suolistomikrobisto luo pohjan koiran terveydelle

  Koiran suoliston mikrobisto on pohja eläimen terveydelle. Suolisto on kauttaaltaan mikrobien peittämä elin, joka alkaa jo suusta. Suoliston hyvinvointia pystyy muokkaamaan hyvin pienillä asioilla ja esimerkiksi jo puruluun laadulla on merkitystä suoliston hyvinvoinnille.

  Suoliston terveys alkaa suusta

  Suolisto on iso elin, jonka sisäpinta on kauttaaltaan mikrobien peittämä. Mikrobien määrä lisääntyy mitä pitemmälle suolistoa päästään. Ruoan, juoman ja ilman mukana eläin saa jatkuvasti mikrobeja ympäristöstään. Myös lelut, kepit ja suussa kannettavat treenivälineet tuovat osansa ympäristön mikrobeista koiralle. Suussa ympäristön ja suun omat mikrobit sekoittuvat osittain pureskellun ruoan joukkoon ja kulkeutuvat ruoan mukana suolistoon.

  Koiran suoliston terveys alkaa jo suusta.
  Koiran suoliston terveys alkaa jo suusta.

  Eliminoimalla haitallisten mikrobien pääsy suolistoon, esimerkiksi antamalla koiralle vain laadukkaita puruluita tai välttämällä juomakupin jakamista suolistosairaan koiran kanssa, voidaan ennaltaehkäistä suolisto-ongelmia. Hampaiden harjaamisen hyöty perustuu mikrobien mekaaniseen poistoon ylläpitäen suun terveyttä ja samalla vähentäen suolistoon pääsevien mikrobien määrää.

  Ohutsuolen toiminta säätelee ruoan imeytymistä

  Mahalaukusta osittain pilkottu ruoka siirtyy ohutsuoleen, jonka seinämää peittää tiheä bakteeriverkosto. Bakteeriverkoston tehtävä on pilkkoa ruokasula ruoansulatusentsyymien jäljiltä imeytymiskykyiseksi. Ohutsuolen mikrobisto koostuu useista kullekin eläinlajille tyypillisistä mikrobilajeista, joista terveydelle hyödyllisten Bifidobacterium sp ja Lactobacillus sp osuuden arvioidaan olevan noin 5-30 %1. Mitä monipuolisempaa ruokaa eläin syö, sen monipuolisemmaksi muodostuu myös suoliston mikrobisto. Suoliston mikrobistoa kaventaa yksipuolinen ja vähämikrobinen ravinto sekä antimikrobilääkitys. Jos suoliston mikrobisto kapenee liikaa, häiriöt ruoan pilkkoutumisessa lisääntyvät ja pilkkoutumatonta ruokasulaa pääsee paksusuoleen.

  Paksusuolen monet tehtävät

  Paksusuoli on suurikokoisin suoliston osa ja se sisältää eniten mikrobeja. Paksusuolen eräänä tehtävänä on nesteen takaisinotto ulostemassasta. Jos pilkkoutumatonta ruokasulaa kulkeutuu paksusuoleen, paksusuolen mikrobit hyödyntävät ruokasulaan jääneitä ravinteita. Tällöin nesteen takaisin imeytyminen häiriintyy, mikä näkyy löysävatsaisuutena ja jopa ripulina. Lisäksi oireina voi olla ilmavaivat. Löysävatsaisuutta ja ilmavaivoja voi siis ennaltaehkäistä valitsemalla lemmikille monipuolista ruokaa ja ylläpitämällä ohutsuolen monipuolista mikrobistoa.

  Paksusuolen mikrobisto tuottaa myös osan eläimen tarvitsemista vitamiineista kuten K-vitamiinin ja osan B-ryhmän vitamiineista. Syntyneet vitamiinit imeytyvät kehoon takaisinimeytyvän nesteen mukana. Paksusuolessa pilkkoutuu lisäksi jonkin verran ravinnon kuiduista.

  Caniuksella voi tukea koiran suoliston mikrobistoa.
  Koiran suoliston mikrobistoa voi tukea Caniuksella.

  Suolistomikrobiston merkitys terveydelle

  Suolen mikrobiston muutoksia on yhdistetty tulehduksellisiin suolistosairauksiin, ärtyvän paksusuolen oireyhtymään (IBS), paksusuolisyöpään, lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen 2. Oireita voidaan jonkin verran helpottaa joillakin probioottiseoksilla3,4. Suoliston gramnegatiivisten bakteerien on ajateltu olevan eräs tulehdutusta lietsova tekijä. Suolistomikrobeilla on mahdollinen rooli lihavuuteen liittyvän tyypin 2 diabeteksen patogeneesissä ja luonnollisen immuunipuolustuksen vasteissa5.

  Suolistomikrobiston tukeminen Canius-maitohappobakteeri valmisteella?

  Koiran suolistosta huolehtiminen alkaa siis suuhygieniasta. Lisäksi koiran suoliston omaa luonnollista mikrobistoa voidaan tukea terveistä koirista eristetyillä patentoiduilla maitohappobakteerivalmisteella, Canius® Plussalla. Maitohappobakteerivalmisteen tarpeen säännöllisyys riippuu suoliston kunnosta: joillekin koirille riittää purkillinen antibioottikuurin jälkeen, toiset taas hyötyvät useasta kuurista vuosittain. Erittäin herkkävatsaiset vaativat jatkuvan mikrobivalmisteen syötön. Tällöin on hyvä pitää pieniä taukoja purkkien välillä, ettei suolisto totu liiaksi valmisteeseen, jolloin sen teho heikkenee. Suoliston hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu eläimen kokonaisterveyden hoitoon.

  Viitteet:

  1 Handl ym: Massive parallel16S rRNAgene pyrosequencing reveals highly diverse fecal bacterial and fungal communities in healthy dogs and cats. FEMS Microbiol Ecol 2011: 76, 301–310.

  2Sartor R: Microbial influences in inflammatory bowel diseases. Gastroenterol 2008: 134 (2), 577–594.

  3Parkes G ym: Gastrointestinal microbiota in irritable bowel syndrome: their role in its pathogenesis and treatment. Am J Gastroenterol 2008;103, 1557-1567.

  4Gomez Gallego C ym: A canine-specific probiotic product in treating acute or intermittent diarrhea in dogs: A double-blind placebo-controlled efficacy study. Vet Microbiol 2016: 197, 122–128.

  5Cani P ja Delzenne N: Gut microflora as a target for energy and metabolic homeostasis. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 2007: 10 (6), 729-734.