• Tarinat

  Motivoitunut hevonen ja ratsastaja – paluu kisaradoille talven jälkeen

  Hyvin erilaisen vuoden jälkeen on jälleen kevät ja katseet sekä ajatukset suuntautuvat kohti kilpailukautta. Edustusratsastajamme Stella Hagelstam kirjoittaa, miten hän huolehtii siitä, että hevosen motivaatio on kohdallaan, kun kilpailukausi lähestyy.

  Hevosen motivaatio ja sen ilo työskennellä on minulle kaiken A ja O.
  Käyn tässä lyhyesti läpi, mihin keskityn tähän aikaan vuodesta, jotta minulla on mahdollisimman motivoitunut hevonen ja sitä kautta parhaat lähtökohdat, kun kilpailukausi alkaa. Jaan kokonaisuuden seuraaviin kategorioihin:

  1. Treeni – rytmitys, tehtävät, vaativuus, palautuminen, valmentaja 

  2. Huolto – ruokinta, kengitys, madotus & rokotus

  3. Varusteet – satula & vyö, suitset & kuolaimet, saappaat

  TREENI – Toimivalla kokonaisuudella hevosen motivaation ylläpitäminen

  Treenien suhteen menen aina fiiliksen mukaan talven aikana. Lähden kehittämään hevosta kohti seuraavaa tasoa, ja harjoittelen hevosen kanssa niin, että sillä säilyy hyvä motivaatio ja sen kunto kehittyy pikkuhiljaa.

  Näin alkukeväästä lisään vielä hieman treenin intensiteettiä. Kun kilpailut lähestyvät, lasken treenin rankkuutta, jotta hevoset ovat varmasti rentoja ja hyvin palautuneita itse kilpailupäivänä.

  Tähän aikaan vuodesta voi jo hyvin sanoa, mikä kilpailutaso on tulevalle kaudelle se sopiva. Ratsastan radan osia ja yhdistelen liikkeitä. Etenkin GP-tasolla liikkeiden ratsastaminen peräkkäin on se vaikea asia, ei niinkään liikkeet yksinään.

  Meillä hevoset ovat treenissä ma-pe ja vapaalla la-su. Kahden peräkkäisen vapaapäivän pitäminen on tietoinen valinta, sillä olen huomannut, että monet hevoset tarvitsevat enemmän kuin yhden päivän palautumiseen. 

  Hyvä valmentaja on erittäin tärkeä ihan kaikilla tasoilla kilpailtaessa. Valmentajan kanssa kannattaa käydä yhdessä läpi kevään ja kesän suunnitelmat sekä se, miten kisoihin valmistaudutaan. Tällöin kaikilla on kiva ja positiivinen fiilis kun kilpailut lähestyvät.

  HUOLTO – Tukemassa hevosen suoritusta ja motivaatiota

  Onko vielä jotakin, mitä pitäisi saada hoidettua ennen kilpailukautta? Onko hevosen kaikki rokotukset ajan tasalla? Etenkin nyt EHV rokote on erittäin tärkeä! Onko passi kunnossa (FEI passi pitää uusia muutaman vuoden välein)? Pitäisikö hevonen madottaa?

  Meillä otetaan hevosista lantanäytteet, jonka perusteella madotetaan ne, jotka sitä tarvitsevat. Myös hampaat on hyvä tarkistaa kaksi kertaa vuodessa. 

  Miten hevosen kengitys hoituu? Onko optimaalinen kengitysväli löytynyt ja miten se menee yhteen kilpailukalenterin kanssa? Onko kengittäjä tietoinen tulevista kilpailuista? Hyvällä kengityksellä hevosen jalat pysyvät terveinä, eikä kilpailukauden aikana tule yllättäviä yllätyksiä. 

  Teen hyvin tiivistä yhteistyötä meidän kengittäjän kanssa. Hän seuraa treenejäni useasti, minkä jälkeen pystymme yhdessä pohtimaan sitä, onko kengitys optimaalinen vai voisiko sitä vielä jotenkin parantaa.

  Onko hevosen ruokinta juuri oikea sen tarpeisiin?

  Hevosemme syövät päivittäin sekä kuivaa heinää että esikuivattua säilöheinää. Meillä hevoset syövät Eggersmannin väkirehua, joka on ollut todella hyvä neutraali perusta ruokinnalle yhdessä laadukkaan heinän kanssa. Täydennysrehuja annan aina tarpeiden mukaan ja vähän vaihdellen. 

  Vetcaren E-vitamiini ja Equistro Mega Base ovat meillä käytössä koko vuoden ympäri kaiken ikäisillä hevosilla. Niiden lisäksi annan Equistron Flexadinea tallin GP-hevosille sekä muutamalle hyvin lupaavalle nuoremmalle tehdäkseni kaikkeni niiden terveenä pysymiseksi.
  Equistron Haemolytaania annetaan kuureittain keväisin ja syksyisin sekä elektrolyytteja aina kun hevoset ovat hikoilleet. Kaikki lisäravinteet sekoitetaan mashiin ja annetaan iltaisin. Nuorille ja varsoille sekoitetaan E-vitamiini suoraan väkirehun sekaan.

  VARUSTEET – Sopivilla yhdistelmillä motivaatiota ja mukavuutta hevosen ja ratsastajan liikkumiseen

  Meillä on suurimmalla osalla Kingsleyn satulat, koska niissä hevoseni liikkuvat parhaiten ja tuntuvat tyytyväisemmiltä. Sopiva satulavyö kannattaa etsiä huolella, sillä se vaikuttaa yllättävän paljon hevosen liikkumiseen. Satulan alla olevilla geeleillä/pädeillä/karvoilla on myös iso merkitys tyytyväisyyteen ja mahdollisuuteen liikkua vapaasti, joten niitä kannattaa rohkeasti kokeilla löytääkseen optimaalisen yhdistelmän.

  Suitset ovat parhaimmillaan silloin, kun ne ovat ensin treeneissä muotoutuneet hevosen pään mukaan. Hanki siis viimeistään nyt kilpailukauden suitset. Kokeilen usein monia erilaisia kuolaimia hevosilleni ja sitten annan hevosen ”valita” eli se missä sillä on tyytyväisin mieli ja rauhallisin suu on se, minkä valitsen.

  Jos suunnittelet käyttäväsi uusia saappaita kilpailukaudelle, kannattaa ne sisäänratsastaa nyt, jotta ne tuntuvat mukavilta jalassa.

  Tässä lyhyesti, mutta kattavasti meidän systeemi. Viimeiseksi haluaisin vielä muistuttaa, että hevonen on paras kertomaan, mikä on juuri sille se oikea valinta niin ruokinnassa kuin varusteissa sekä treenityylissä. Räätälöidään jokaiselle hevoselle paras yhdistelmä, ja pidetään silmät auki hevosten viesteille. Ne kun eivät osaa huijata.

  Terveisin Stella ja Boen porukka