• Tietoisku

  Näin puhdistat koiran korvat

  Etenkin luppakorvaisilla koirilla korviin kerääntyy helposti likaa, joka voi jäädä muhimaan ja aiheuttamaan tulehdusta. Jos koira pyrkii raapimaan korviaan tai hankaa niitä mattoon, on hyvä kurkistaa korvaan ja katsoa tilanne.

  Eläinlääkäri Jerina Wallius Sammalon Eläinklinikalta kertoo, mitä on huomioitava koiran korvien puhdistuksessa.

  – Pidä viikoittain koiran huoltopäivä, jolloin aina samana viikonpäivänä tarkistat koiran korvat, kynnet ja silmät.

  – Koiran korviin ei saa koskaan työntää pumpulipuikkoa, eikä mitään muitakaan instrumentteja. Käytä puhdistukseen sen sijaan sideharsotaitosta tai pumpulilappuja. Muista olla hellävarainen!

  – Koiran korvia ei pidä kuitenkaan puhdistaa liian innokkaasti, ettei korva ärsyynny. Puhtaita korvia ei siis ole syytä puhdistaa.

  – Jos korvat ovat oikein likaiset, laita ulkokorvaan hellävaraista, mietoa korvapuhdistetta, hiero korvaa ja anna vaikuttaa noin 10 minuutin ajan, pyyhkäise korva vasta sitten sormen ympäri kiedotulla taitoksella puhtaaksi. Puhdistetta ei ole tarve pestä pois.

  – Jos korva ei ole kovin likainen, laita korvapuhdistetta suoraan pumpuliin ja pyyhkäise sillä.

  – Jos korvakäytäväkin on kovin likainen, ota eläinlääkäriin yhteyttä. Samoin jos korva punoittaa, turvottaa tai on arka, käy eläinlääkärillä. Kyseessä voi olla vakava eläinlääkärin apua tarvitseva korvatulehdus.

  – Tulehtuneen korvan saattaa tunnistaa kutinan lisäksi myös pahasta hajusta.