• Puppy diary header
  joulu ja koiranpentu

  Joulu ja koiranpentu

  Katalat konvehdit, kivasti keikkuvat kuusenkoristeet tai koko juhlapöydän kruunaava kinkku – joulu tarkoittaa koiranpennulle sataa uutta vaaran paikkaa. Siksi ongelmien ennakointi on kaiken A ja O.

  Ulla viettää ensimmäisen joulunsa mummolassa isolla porukalla, johon kuuluu myös toinen koiranpentu, Maisa.

  Joulu koiranpennun kanssa

  ”Joulu on riskialtista aikaa koiranpennulle, sillä pöydät notkuvat toinen toistaan haitallisempia herkkuja ja kaikkialla kimaltelee suuhun sopivia koristeita – kynttilöistä ja myrkyllisistä kasveista puhumattakaan”, Ullan omistaja Tiina Heikkinen toteaa.

  Tiinan mielestä ongelmien ennakointi ja vaaratekijöiden minimointi takaa joulurauhan koko porukalle – ilman, että kenenkään tarvitsee seistä jouluyönä lumihangessa – tai eläinlääkärillä – ripuloivan koiranpennun kanssa.

  Turvallista joulua koiranpennulle

  ”On tärkeää hallita ympäristöä ja ennakoida asioita niin, että joulusta tulee leppoisampi ja turvallisempi kaikille – mummosta koiranpentuun”, Tiina toteaa.

  Tiinan mukaan koiranpentu ei voi erottaa, mikä on sen lelu ja mikä jonkun toisen koriste.

  ”Kannattaa kartoittaa suurimmat riskit ja nostella joulukoristeet, kynttilät, joulukukat ja lahjanarut paikkoihin, mihin koiranpentu ei pääse käsiksi – sillä esimerkiksi pennun suuhun päätyneet lahjanarut ovat valitettavan yleinen suolitukosten aiheuttaja”, Tiina summaa.

  Koiranpennun oma rauhoittumispaikka

  Tiina on suunnitellut laittavansa joulukuusen komeilemaan terassille – sillä näin kuusenkynttilät ja joulupallotkin saavat loistaa rauhassa ilman koiranpentujen ja kissojen aiheuttamia järjestyshäiriöitä.

  ”Lemmikkiperheessä myös ulkotulien ja kynttilöiden kanssa on tärkeää olla tarkkana ja polttaa esimerkiksi kynttilöitä vain lyhdyissä”, Tiina toteaa. Lisäksi Ullalle on tarkoitus ottaa mummolaan mukaan oma aitaus, jossa se on tottunut oleskelemaan jo kotona, sillä juhlahumun keskellä on tärkeää, että koiranpennulla on joku paikka, missä se voi rauhoittua.

  ”Pennun omaan aitaukseen voi laittaa aktivointileluja ja muuta turvallista puuhaa, minkä parissa pentu saa ajan kulumaan sillä aikaa, kun ihmiset jakavat lahjoja tai viettävät yhdessä aikaa juhlapöydässä – ilman, että kenenkään tarvitsee juosta koko ajan pennun perässä”, Tiina sanoo.

  Koiranpentujen omat jouluherkut

  Joulu on antamisen aikaa – ja siksi koirille ja kissoille sorrutaan usein antamaan erikoisia juhlapöydän herkkuja – vaikka ne ovat lähes varmoja mahan sekoittajia.

  ”Me olemme sopineet, että jouluna ei kukaan anna Ullalle ihmisten herkkuja, vaan lemmikeillä on mukanaan omat, koirille ja kissoille tarkoitetut naminsa”, Tiina toteaa.

  ”Omistajan tehtäväksi jää myös varmistaa, ettei koiranpennun suuhun pääse lemmikeille haitallisia herkkuja, kuten suklaata, rusinoita tai viinirypäleitä”, Tiina jatkaa.

  Koiranpennun omat jouluherkut
  Lemmikeille on hyvä jouluna antaa vain niiden omia herkkuja.

  Vältä koiranpennun ripuliralli

  Kinkunpaistopuuhissa puolestaan kannattaa muistaa, että sian tai kalkkunan luut eivät sovellu koirille. Yleisesti muutoinkaan luihin tottumattomalle lemmikille ei kannata tarjota luita – ei raakoja eikä kypsiä, sillä luumassa kovettaa ulostetta ja voi tukkia suolen.

  ”Kokeneellekin luiden jyrsijälle luuta kannattaa tarjota vain valvotusti ja maltillisia määriä”, Tiina sanoo.

  Lisäksi kannattaa muistaa, että vaikka kinkunpaiston höysteenä syntyvä rasva saisi koiranpennun vankan huomion, piilee rasvan syönnissä ripuliriski, sillä rasva löysyttää ulostetta ja on rasva on suurina määrinä koirille varsin haitallista.

  ”Ihmisten herkkuja paljon parempi lahja lemmikille on siis yhteinen aika ja mukava yhdessäolo omien ihmisten kanssa – sitä koirat ja kissat arvostavat aina eniten”, Tiina toteaa.

  Uusi vuosi koiranpennun kanssa

  Ulla ei ole paukkuarka koira, mutta moni muu on. Siksi välkkyvä ja paukkuva uusi vuosi ilotulituksineen on monessa koira- ja kissaperheessä iso stressin aihe.

  ”Yksi harmittomalta tuntuva paukku voi olla jollekin kohtalon kysymys – siksi ongelmien ennakointi on lemmikkien kanssa kaiken A ja O myös uutena vuotena”, Tiina toteaa.

  Ääniherkkä koira voi reagoida paukkeeseen esimerkiksi läähättämällä, vinkumalla, hakeutumalla piiloon tai pakenemalla henkensä edestä –   jolloin koira voi hypätä jopa korkean aidan yli.

  ”Koiraa ei kannata jättää yksin edes aidatulle kotipihalle uuden vuoden aikaan”, Tiina toteaa.

  Pidä koiranpentu tukevasti taluttimessa

  Tiinan mukaan koiranpennun taluttimen tai valjaiden kunto kannattaa tarkistaa ja pentu kannattaa pitää tukevasti taluttimessa, kun sen kanssa käydään ulkona jo pari päivää ennen tai jälkeen uuden vuoden.

  ”Sallittu aika rakettien ampumiselle on kello 18-02, mutta aina ei ilotulitteiden räjäyttely rajoitu tähän aikaan – ja yllättävä pauke voi säikyttää pennun karkuun”, Tiina toteaa.

  Kun meteli on kovimmillaan, koiranpentua ei Tiinan mukaan kannata jättää yksin, eikä sitä kannata viedä ulos – vaan on hyvä pysyä turvallisesti sisätiloissa ja varata sisälle pissa-alustoja.

  ”Sisäsiisteyskasvatusta ehtii kyllä jatkamaan, kun uudenvuoden suurin humu on ohi”, Tiina toteaa.

  Koiranpentu on hyvä ulkoiluttaa uutena vuotena hyvissä ajoin
  Taluttimen ja valjaiden kunto on hyvä tarkistaa ennen uutta vuotta. Pentu kannattaa myös pitää tukevasti taluttimessa uuden vuoden tienoilla.

  Musiikkia koiranpennun korville

  Kotona voi jo hyvissä ajoin ennen illan ilotulituksia laittaa verhot kiinni ja musiikkia soimaan.

  ”Lisäksi uuteen vuoteen voi valmistautua hankkimalla kotiin jonkun pennulle sopivan, rauhoittavan valmisteen – kuten esimerkiksi luonnollinen Zylkene, josta on ollut valtavasti apua monille ilotulitusta tai ukkosta pelkääville lemmikeille”, Tiina toteaa.

  Tiinan mukaan uutena vuotena kannattaa myös muistaa, että raketteja pelkäämätön koiranpentu voi yrittää ottaa raketteja kiinni – eli senkin vuoksi pentu on paras pitää uutena vuotena kytkettynä.

  ”Lisäksi uuden vuoden jälkeen on hyvä olla tarkkana, ettei koiranpentu pääse syömään lumesta esimerkiksi rakettien tai sädetikkujen jämiä”, Tiina jatkaa.

  Mukavaa ja turvallista joulunaikaa kaikille karvakuonoille omistajineen,
  toivottelee Tiina

  Kirjoittaja: Johanna Lindblom