• Puppy diary header
  nousnous pentupäiväkirja ja koiran kanssa matkustaminen

  NousNous pentupäiväkirja – Koiran kanssa matkustaminen

  Kesä on parhaimmillaan ja moni varmasti suunnittelee matkustamista. Koronatilanteiden vallitessa moni suuntaakin kesälomareissunsa kotimaahan rantalomien sijaan. Olen itse aina tykännyt matkustaa koirieni kanssa ja koiran kanssa matkustaminen on onnistunut hyvin. Koen itselleni huolettomampana vaihtoehtona, kun koirat otetaan mukaan reissuun. Nautin aamulenkeistä uudessa ympäristössä. Erityisen tutuksi meillä on lapsiperheenä tullut esimerkiksi kylpyläreissut. Suomessa on paljon kauniita paikkoja ja moni hotelli ja ravintola ottaa nykyään myös koira-asiakkaita vastaan. Hotellit saattavat periä koirista erillisen maksun.

  Kääpiöpinserin pieni koko on yksi iso syy siihen, että meillä kyseisen rodun edustajia löytyy. Niiden kanssa on helppo matkustaa ja autoon jää tilaa matkatavaroillekin, kun koirien häkit eivät vie kaikkea tilaa autosta. Autossa matkustamisessa on ehdottomasti huomioitava koiran turvallisuus. Meillä turvallisimmaksi vaihtoehdoksi on muodostunut häkissä matkustaminen, joskin turvavöihin kiinnitettävät valjaat ovat myös hyvä vaihtoehto. Koira ei saa koskaan matkustaa autossa vapaana. Tämä vaarantaa niin kuljettajan ja matkustajien turvallisuuden, kuin yleisen liikenneturvallisuudenkin. Meillä koirat totutetaan häkkeihin jo pienestä pitäen. Matkustetaan paljon autolla jo ihan perusarjessakin ja kotona meillä on yleensä avoin häkki, jossa koirat saa pennusta asti viettää niin paljon aikaa, kun haluavat. Häkkiin tehdään mukava pesä vilttien ja vällyjen kera ja kaikki koiramme siis viihtyvät häkissä mielellään.

  Koiran kanssa matkustaminen sujuu kun matka on hyvin etukäteen suunniteltu.

  Suunnittele matkustaminen koiraa ajatellen

  Lemmikkien kanssa matkustaminen vaatii hieman suunnittelua etukäteen, mutta pienellä selvitystyöllä se on oikein antoisaa. Matka-aikataulusta ei kannata tehdä liian tiukkaa ja jaloittelutaukoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää. Nyt kesällä on hyvä huomioida myös lämpötilat. Koiria ei tietenkään voi jättää kuumaan autoon edes nopean kauppareissun tai ravintolakeikan ajaksi, joten nämäkin asiat on hyvä huomioida etukäteen ja valita sellaiset paikat, joihin koiran saa ottaa tarvittaessa mukaan. Wc-tauot toki voi hoitaa vuorotellen, mikäli matkaseuraa on mukana.

  Nykyään on myös olemassa erilaisia viilennysalustoja ja häkkituulettimia, joilla koiran oloa saa reissussakin viilennettyä ja helpotettua. Yksi hyvä keino on kastella käsipyyhkeitä vedessä edellisenä iltana, puristaa kuivemmaksi ja laittaa yöksi pakastimeen. Pyyhkeellä ei kannata suoraan koiraa viilentää, mutta esim. laittaa häkkien alustojen alle. Pyyhe pysyy kokonaisen päivän viileänä, joten sulaessaan päivän aikana, se toimittaa myös viilennysmanttelin virkaa.

  Ulkomaille matkustaminen ja maahantulorajoitukset

  Ulkomaille matkustavan on tietenkin hyvä ottaa huomioon paikalliset maahantulorajoitukset myös koirien osalta. Rokotusmääräykset voivat poiketa kotimaisista, joten tämäkin asia kannattaa selvittää ajoissa. Koira tarvitsee myös lemmikkieläinpassin ja ainakin Suomeen palatessa lääkkeen ekinokokkoosia vastaan ja tästä tulee olla eläinlääkärin leima koiran omassa passissa. Eri mailla voi olla myös muita koiriin liittyviä sääntöjä, joten matkan suunnittelussa nämä on hyvä ottaa huomioon ajoissa.

  Me olemme käyneet paljon Baltian maissa usein koiranäyttelyreissuilla. Matkailu avartaa ja vaikka nämä reissut ovat rankkoja, niin olemme päässeet näkemään paljon kauniita paikkoja. Oodille on myös suunnitteilla reissua alkusyksylle Liettuaan. Oodin ”isosisko” Myytti oli 5 kuukautta vanha, kun oli ensimmäisen kerran Latviassa meidän mukanamme. Nyt hieman vanhempana Myytti on jo tottunut matkustaja, eikä esimerkiksi hätkähdä hotellista kantautuvia ääniä, vaikka sellaisia ääniä ei omakotitalossamme kuulukaan. Meidän oli tarkoitus lähteä pienelle kotimaan viikonloppureissulla pari viikkoa sitten, mutta oman sairastumisen takia jouduttiin se perumaan. Tulevaisuudessa kuitenkin Oodistakin opetetaan tottunut reissukoira.

  Me olemme lähinnä matkustaneet aina autolla ja etelän reissujen ajaksi meille tulee kotiin hoitaja koirille, mutta koirat pääsevät myös lentokoneeseen. Yleensä koirat matkustavat ruumassa tietynlaisissa IATA:n hyväksymissä lentobokseissa, mutta pienen koiran voi ottaa myös matkustamoon kantokassissa. Lentoyhtiöillä on omat sääntönsä koirille ja yleensä rajoituksia myös yhdelle lennolle otettavien koirien määrästä, joten näihinkin kannattaa tutustua rauhassa. Kasvattini kävi kevättalvella pyörähtämässä Englannissa ja reissun vuoksi matkustivat lentokoneessa ja junassa. Matkustamiseen tottunut koira oli nukkunut lennon ajan rauhassa omassa kantokassissaan. Voisin itsekin tulevaisuudessa harkita lentämistä koiran kanssa, mutta tässä toki lauman koko rajoittaa.

  Koiran ruokailu ja matkustaminen

  Reissussa hoidamme ruokailun yleensä kuivaruualla, sekä esimerkiksi Forthglade-täysravinnolla, jotka on kätevästi annospakattu. Lihoja emme koskaan kanna mukana niiden huonon säilyvyyden takia ja aina ei tiedä, kuinka kauan liha joutuu olemaan esim. autossa. Ruokailua ei myöskään liikaa kannata muuttaa reissussa, ettei koiran vatsa mene sekaisin. Jos niin kuitenkin pääsee käymään, kannattaa mukaan varata vatsansuojalääkettä tai koiran omaa maitohappobakteeria.

  Suosittelenkin lämpimästi valloittamaan maailmaa myös koiran kanssa, vaikka se hieman selvitystyötä vaatiikin etukäteen. Koiran kanssa matkakohteita tulee yleensä katsottua vähän erilaisesta näkökulmasta.

  Ihania, aurinkoisia kesäpäiviä toivoo Paula ja Oodi

  Puppy signature