• Puppy diary header
  Lue miten Runo - koiranpennun kotiin tulo sujui.

  Koiranpennun kotiin tulo on iloinen ja jännittävä hetki!

  Täällä teille kirjoittelee pieni japaninpystykorvapoika Runo omistajansa Kristan kanssa. Runolla on ilo runoilla teille seikkailuistaan alkukesän ajan täällä Vetcaren NousNous -pentupäiväkirjassa. Ensimmäisenä kerromme teille, miten Runo-koiranpennun kotiin tulo sujui. Näiden ensimmäisten päivien perusteella voisi sanoa, että pieniltä koiruuksilta ja kommelluksilta tuskin vältytään tämän vilkkaan pennun kanssa. Iloista ja aktiivista menoa siis luvassa!

  Runo syntyi maaliskuisena talviaamuna Lempäälään ja kasvoi elämänsä ensimmäiset viikot kahden veljensä ja yhden siskonsa kanssa kasvattajan ja lempeän Wanda-emon hoivissa. Toukokuussa koitti viimein jännittävä päivä, jolloin haimme pienen pennun kotiin luoksemme. Pentua odottivat kotona meidän uusien omistajien lisäksi vanhemmat japaninpystykorvamme: Runon isä Osma sekä serkkupoika Ilo ja maatiaiskissamme Viljo.

  Runo unilla 5 viikon vanhana kasvattajan luona.
  Runo 5 viikon vanhana unilla.

  Pennun haku matkalle koko lauman kanssa

  Suuntasimme pennunhakuun viikonloppua vasten toukokuun ensimmäisenä perjantaina ja mukaan lähtivät myös vanhemmat koiramme. Pakkasimme autoon aikuisten koirien häkit ja pennulle kissan kuljetusboksin, jossa pieni pentu mahtuikin matkaamaan oikein hyvin. Kasvattajan luona leikimme hetken vielä kaikkien pentujen kanssa ja kävimme yhdessä läpi pennun ostoon liittyvät kauppakirjat ja rekisteripaperit sekä pennun tärkeimmät hoito- ja ruokintaohjeet. Runo sai mukaansa myös tuttua ruokaa ja kasvattajat tekemän pentuoppaan, jotta koiranpennun kotiin tulo ja kotiutuminen sujuisi mahdollisimman helposti ja mukavasti. Sitten olikin aika pakata tavarat ja koirat autoon ja suunnata kotimatkalle! Pennut olivat käyneet jo useampaan otteeseen kasvattajan kanssa autoilemassa, mutta yksin ilman emoa ja sisaruksia matkaaminen oli tietenkin Runolle aivan uutta. Ensimmäiset kilometrit aiheuttivatkin pennussa pientä piippausta ja kuljetuskopassa pyörimistä, mutta nopeasti Runo sitten rauhoittui lepäämään ja nukkuikin lopulta lähes koko parin tunnin ajomatkan.

  Runo touhuilee aitauksessa.

  Koiranpennun uusi koti ja uudet eläinystävät

  Koiranpennun kotiin tulo on aina jännittävä hetki, mutta erityisesti silloin kun vastassa on myös muita lemmikkejä. Aikuisille koirille ja perheen muille lemmikeille koiranpennun tulo kotiin voi olla hämmentävää ja stressaavaakin. Meillä varauduttiin pennun tuloon esimerkiksi rajaamalla Runolle aidoin erillinen oma tila, jonne pennun voi opettaa rauhoittumaan ja nukkumaan sekä syömään rauhassa. Pyrimme myös pitämään aikuisten koirien rutiinit mahdollisimman tuttuina ja tarjoamaan myös niille tuttuun tapaan omaa aikaa ja huomiota sekä riittävästi lepoa ja rauhoittavaa tekemistä, vaikka koiranpennun tulo taloon tietenkin mullistaa hetkeksi monta asiaa arjessa ja muuttaa aikatauluja.

  Koiranpentu ja perheen lemmikit totuttelevat toisiinsa valvotusti ja rauhassa.
  Runo ja perheen muut lemmikit tutustuvat uudessa kodissa toisiinsa valvotusti ja rauhassa.

  Kotiin tullessamme pidimme pennun aluksi hihnassa pihassa, jotta iltahämärällä pentu ei esimerkiksi säikähtäessään vahingossa juoksisi karkuun ja katoaisi vielä vieraassa ympäristössä. Runo teki hienosti pissat heti ulos ja sitten suunnattiinkin sisälle. Annoimme pennun ensin tutkia talon rauhassa läpi ja päästimme vasta sitten aikuiset koirat haistelemaan pentua tarkemmin. Runo tutustui uuteen paikkaan reippaana ja uteliaana, mikä ilahdutti meitä kovin. Myös kissamme oli heti hyvin kiinnostunut pennusta ja Runo suhtautui kissaan ihailtavan rauhallisesti ja molemmat pääsivät haistelemaan toisiaan.  Ainoastaan kissan huiskiva hännänpää osoittautui pennusta kovin kiehtovaksi, ja pennun yhdessäoloa kissan kanssa on tietenkin muutenkin seurattava tarkasti uudessa kodissa. Koiriin tottumattomalta kissalta pentuun tutustuminen voi viedä pitkäänkin ja on tärkeää huolehtia, ettei pentu pääse jahtaamaan kissaa tai repimään sitä turkista tai hännästä ja kissa saa lähestyä pentua omaan tahtiinsa. Sekä kissa että aikuiset koiramme ovat ensimmäiset viikot vain valvotusti pennun kanssa yhteisissä tiloissa, jotta pentu ei vahingossa jää aikuisten jalkoihin tai tahattomalla törmäilyllään aiheuta yhteenottoja. Kissamme pääsee myös helposti yläkertaan omasta rauhasta nauttimaan.

  Lue myös: Koiranpentu uudessa kodissa – huomioi nämä asiat

  Koiranpennun tullessa kotiin alkaa arjen taitojen harjoittelu

  Maailma on pennulle kovin uusi ja ihmeellinen, ja opittavaa ja opetettavaa tuntuu olevan valtavasti! Ensimmäiset viikot koiranpennun kotiin tulon jälkeen menevät tietenkin paljolti pennun totuttamiseen uuden perheen rutiineihin ja tärkeiden arkitaitojen harjoitteluun. Ison osan päivistä täyttää sisäsiisteyden opettelu, sillä luovutusikäinen pentu ei vielä pysty eikä ymmärrä pidättää vaan pentua on vietävä ulos mahdollisimman usein. Meillä aamu alkaa heti pennun ulkoilulla omassa pihassa ja Runo onkin hienosti ymmärtänyt pihalla käymisen tarkoituksen, vaikka yöllä vahinkoja ymmärrettävästi käykin. Olemme kuitenkin päässeet joka kerta kehumaan pentua vuolaasti ulkona pissalla ja kakalla käymisestä, ja samalla alkaneet opettaa pennulle myös vihjettä pissalla käymiseen. Tämä helpottaa jatkossa kovasti arkea ja esimerkiksi matkustelua koiran kanssa, kun koiralle voi vihjata tarpeiden teko mahdollisuudesta sopivassa paikassa.

  Tarpeiden tekoa ulos aletaan harjoitella heti koiranpennun kotiin tulon jälkeen.
  Runo harjoittelee tarpeiden tekoa ulos uudessa kodissa heti ensimmäisistä hetkistä alkaen.

  Pentu myös syö kasvattajalta tullessaan yleensä vielä 3-4 kertaa päivässä. Ja ruoan jälkeen on taas mentävä ulos. Ruokailun yhteydessä olemme heti alkaneet harjoitella omaan nimeen reagoimista, ja Runo alkaakin tunnistaa pikkuhiljaa, milloin häntä kutsutaan. Ulkona seikkailijaluontoinen pentumme ei toki aina malta aivan heti tulla luokse, joten luoksetulon harjoitteluun tulemme panostamaan nimen opettelun jatkona erityisen paljon. Runo on saanut myös ruokailla paljon omassa pentuaitauksessaan, jotta omasta tilasta muodostuisi pennulle mukava paikka.

  Koiranpentu uudessa kodissa paperirullan kanssa.
  Runo tykkää touhuta paperirullan kanssa.

  Ensimmäisten päivien perusteella Runo on osoittautunut oikein reippaaksi ja rohkeaksi pieneksi koiraksi. Uudet jännittävät asiat voivat hetken mietityttää pentua, mutta nopeasti Runo menee katsomaan myös oudompia juttua, kun näkee, että ihmiset ja muut koirat eivät niihin erityisemmin reagoi. Runo tuntuu pitävän erilaisista leluista ja erityisesti lelujen ravistelu on pennusta hauskaa. Myös ihmisten näkemisestä pentu on aina iloinen, mikä on tietenkin ilahduttavaa niin seurakoiran virkaa kuin mahdollisia tulevia harrastuksiakin ajatellen. Olemme myös saaneet huomata, että pennulla on melko vahvat omat mielipiteet, jotka hän ilmoittaa mielellään kovaan ääneen. Tämän saimme kokea heti ensimmäisenä yönä, kun yksin pentuaitauksessa sänkymme vieressä nukkuminen ei oikein Runoa miellyttänyt. Yöt ovat kuitenkin pikkuhiljaa rauhoittuneet ja oma aitaus tullut kivaksi lepopaikaksi, jonne Runo hakeutuu päivälläkin yhä useammin lepäämään.

  Runo -koiranpennun aitaus sen uudessa kodissa.
  Runolle on uudessa kodissa oma aitaus, johon se saa halutessaan hakeutua lepäämään.

  Kun oma koti alkaa olla pennulle tuttu paikka, onkin pian aika suunnata ihmettelemään maailmaa myös pihan ulkopuolella! Katsotaan mihin kaikkialle Runo on ehtinyt seikkailla seuraavaan päiväkirjamerkintäämme mennessä.

  Kiva kun olet mukana seuraamassa Runon pentutohinoita. Runoa pääsee seuraamaan myös Vetcare Instagram tilillä touko-kesäkuun 2021 ajan. Otahan tili seurantaan! 🙂

  Nähdään taas pian!

  Runo ja Krista