koiranpennun rokotukset
20. tammikuuta 2022

Koiranpennun rokotukset

Ihana Ulla-pentu kävi ihastelemassa eläinlääkäriasema Lillvetin hajuavaruutta ja nappasi ensimmäiset, tuiki tärkeät rokotteet.  

Avoimen ja ihmisiä rakastavan Ullan ensimmäiset rokotusretket eläinlääkäri Jukka Lillstrang von Wendtin hellään hoivaan sujuivat mainiosti. 

”Lillvetin odotusaulassa kävi aikamoinen nenänkäynti, kun utelias Ulla tutustui eläinlääkäriaseman äärettömään hajutarjontaan”, Ullan omistaja Tiina Heikkinen toteaa.

Koiranpennun ensimmäiset rokotteet

Ulla sai ensimmäisen rokotteensa 12 viikon iässä. Tällöin Ullalle tuikattiin nelosrokote, joka suojaa pentua penikkataudilta, kennelyskältä, parvovirukselta sekä tarttuvalta maksatulehdukselta.

Toisen rokotuksensa Ulla sai 16 viikkoisena, jolloin pennulle annettiin nelosrokotteen tehosterokote sekä rabies-rokote.

”Koiran rokotuksista huolehtiminen on ääritärkeää, sillä rokotusten avulla voi suojata oman pentunsa vaarallisilta, tarttuvilta taudeilta sekä pitää huolta myös koko suomalaisen koirapopulaation hyvinvoinnista”, Tiina toteaa.

Lue myös: Vetcaren pentuopas (lataa ilmaiseksi)

Huolehtimalla koiran rokotuksista vähennät tiettyjen tarttuvien tautien riskiä.

Palkitaan pentua hyvästä käytöksestä

Urhean Ullan ensimmäiset rokotukset sujuivat mutkattomasti, sillä Ulla suhtautui tutkimuksiin varsin avoimin mielin ja olisi pusutellut eläinlääkäriä kiitokseksi enemmänkin kuin aika salli.

”Meillä oli matkassa mukana myös maistuvia Nous Nous -ankkakuutioita, joiden kädestä syömiseen Ulla keskittyi rokotushetkellä niin intensiivisesti, ettei hän edes noteerannut rokotuspiikin nipsaisua”, Tiina kertoo.

Tiinan mielestä herkkupalojen avulla koiranpentua on muutenkin helppo palkita hyvästä käytöksestä niin, että pentu pysyy paremmin paikoillaan tutkimuspöydällä.

”Näin eläinlääkäri saa tehdä rauhassa tärkeät perustutkimukset ja kuunnella muun muassa keuhkot ja sydämen”, Tiina jatkaa.

Totuta pentu käsittelyyn

Tiinan mukaan pennun käsittelyä helpottaa myös se, jos pentua on jo kotona, tutussa ja turvallisessa ympäristössä totutettu hellästi, mutta päämäärätietoisesti rutiininomaiseen peruskäsittelyyn, kiinni pitämiseen ja paikoillaan oloon.

”Paikoillaan olohan ei kuulu vilkkaan pennun sanavarastoon, mutta tämän tärkeän taidon opettelu on koiralle pentuna paljon helpompaa kuin aikuisena”, Tiina toteaa.

”Siksi Ullaakin on pienestä pitäen totutettu kiinni pitämiseen, harjailuun ja korvien putsaukseen. Lisäksi Ullan kynsiä on leikattu kasvattajan ohjeiden mukaan viikoittain siitä lähtien, kun Ulla tuli uuteen kotiin”, Tiina kertoo.

Lue myös: Koiran kynsien leikkaaminen

Tärkeintä on, että pennulle jää mukava muisto

Maistuvien makupalojen sekä vuolaiden kehujen ja kiitosten lisäksi ensimmäiselle eläinlääkärireissulle on hyvä varata mukaan reilusti aikaa.

”On hyvä, että pentu saa rauhassa haistella paikat ja ihmetellä, mihin on tultu. Lisäksi on tärkeää, että pentu ehditään punnita kiireettä ennen ensimmäisiä rokotuksia”, Tiina sanoo.

”Tärkeintä kun on, että pennulle jää ensimmäisistä eläinlääkärireissuista hyvä mieli ja positiivinen muisto, jonka siivittämänä eläinlääkäriin on mukava tulla myös myöhemmin”, Tiina jatkaa.

Koiranpentua kannattaa palkita hyvästä käytöksestä.

Koiranpennun kolmas rokotus

Kolmannen rokotuksensa Ulla saa vuoden ikäisenä, jolloin nyt annetut rokotteet vahvistetaan vielä kerran.

”Niinpä Jukka-eläinlääkäri sanoikin klinikalta lähtiessämme, että toivottavasti näemme seuraavan kerran vasta vuoden kuluttua, Tiina kertoo.

Matkalla eläinlääkäristä kotiin autossa lepäsi uinuva ja tyytyväinen, yhtä mukavaa kokemusta taas rikkaampi Ulla.

”Eläinlääkäristä on hyvä palailla pennun kanssa rauhassa suoraan kotiin, sillä kaikki uudet ärsykkeet ja kokemukselliset asiat ovat iso ohjelmanumero pienelle pennulle ja ne väsyttävät enemmän kuin tulee helposti ajatelleeksikaan”, Tiina jatkaa.