minustako harrastuskoira
17. kesäkuuta 2022

Minustako harrastuskoira?

Yuku ei vielä tiedäkkään tuon taivallista tulevaisuuden “uravalinnoista”, kun tässä vaiheessa hän luonnollisesti keskittyy täysin ykkösrooliinsa perheenjäsenenä. Se on onkin hommista tärkein ja kaikki muu vallan ekstraa! Jos hyvin käy terveystulosten kanssa ja pentu muutenkin jatkaa lupaavia otteitaan, niin agilityn maailmaan todennäköisesti vie Yukunkin tie. Erilaiset koiraharrastukset ovat loistava tapa rakentaa suhdetta koiraan yhdessä puuhailemalla ja laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotain. Meilläkin on koirat testailleet mm. noseworkia, tokoa, rallytokoa, flyballia, raunioetsintää, hakutreenejä.

Vaikka ne suunnitelmat häämöttävät vasta kaukana tulevaisuudessa, on pennulle hyvä alkaa opettaa tarvittavia taitoja jo pohjille. Kaikki pennut hyötyvät niin perustaitojen kuin harrastustaitojen treenaamisesta, mutta erityisesti olen halunnut tähän korostaa niitä asioita, joita erityisesti lähdetään rakentamaan harrastusten pohjille. Ja ennenkaikkea kaikki puuhaaminen pennun kanssa on tärkeää, jotta opitaan tuntemaan toisemme puolin toisin.

Palkitsemisen kautta vahvistamaan haluttua käytöstä

Jotta päästään ylipäätään poimimaan ja vahvistamaan haluttua käytöstä, palkanmaksun pitää olla kunnossa. Mitä enemmän koiralla on palkkavahvisteita, sen helpommaksi harjoittelu muodostuu ja sen takia leikkimistä lähdetään harjoittelemaan jo pienestä pitäen. Erilaisilla leluilla ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa ja sen pitääkin olla koiralle hauskinta ikinä, että saa leikkien viettää laatuaikaa. Samalla vahvistuu myös ns. sosiaalinen palkka, jolloin koira palkkaantuu myös iloisen omistajan kehuilla.

Lisäksi koira tarvitsee erilaisia ruokapalkkoja, joten kannattaakin lähteä jo pienestä pitäen erilaisia nameja kokeilemaan ja etsimään niistä omaa suosikkia. Meillä NousNous Rapeat Herkut ovat olleet erityisen maukkaita ja näin pienen pennun kanssa touhutessa pidän kovasti siitä, että herkun voi murtaa sopivan pieniin paloihin. Isona kiekkona niitä on helppo käsitellä taskunpohjalla, ne ei murene itsekseen, eikä tahmaa. Ja kannattaa muuten kurkata namipussin takaa tuoteseloste: mitä lyhyempi, sen parempi. Kasvava pentu tarvitsee laadukkaan ruuan lisäksi ne laadukkaat namit.

Lue myös: Koiran ruokinta – Pakkausmerkinnät ja niiden lukeminen

Muista harjoitella myös luopumista

Luopuminen on myös tärkeä taito kaikille pennuille ja tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan koiran itsehillintää. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että koira ei saa rynniä ruokakupillekaan, vaan sen tulee malttaa odottaa ja vasta lupasanalla saa siirtyä eväiden pariin. Ja myöhemmin harrastusuralla vaikkapa agiltyssä se tukee sanallisen vihjeiden kuuntelua ja koira kykenee keskittymään pyydettyyn tehtävään. Niin on pienen Yukunkin aivonystyrät laitettu töihin, kun kädessä olevaa namia ei olekaan saanut mennä omin luvin hamuamaan tai ihan turha tassullakaan räpsiä. Vaan kun mustikki on malttanut mielensä ja lopettaa härvellyksen, yhtäkkiä palkka ilmestyykin tarjolle! Ja tästä on sitten helppo jatkaa harjoitusta haastetta lisäämällä: ilman lupaa ei saa ottaa maassa olevia namuja, namipurkkiin ei voi omin nokkineen mennä tai edes omistajan iltapalaleipiä ei voi sohvapöydältä hamutta parempiin suihin.

Tärkeitä asioita on valtavasti ja näistä voisi lyhyen blogitekstin sijaan kirjoittaa vaikka kirjan, mutta nostaisin vielä olennaiseksi harrastustaidoksi “oppimaan oppimisen”. Pentu opetetaan pienestä pitäen aktiiviseksi oppijaksi, jonka tehtävä on keksiä miten palkan saa omalla toiminnalla ja meidän tehtävä sitten oikea-aikaisilla palkoilla vahvistaa haluttua käytöstä. Ei ole ilmaisia lounaita, vaan haluttujen asioiden eteen pitää tehdä töitä. Ruokakupin odottaminenkin on jo tehtävä, kokeile pyytää koiralta joku toinen temppu ruoka-aikaan ensi kerralla. Edellisessä postauksessa heitettiin ilmaan jo temppuhaaste ja se onkin tulevaisuuden harrastuskoirille kerrassaan olennainen. Mitä enemmän niitä temppuja osaa, sen paremmin osaat palkata koiraa, koiralla vahvistuu kropanhallinta, koira sietää paremmin “epäonnistumista” yrittämällä vain uudelleen ja ennenkaikkea sen hauskempaa yhdessäpuuhaaminen on  

Siitäpä on Yukunkin kesä tehty: yhdessä puuhamisesta, leikkimisestä, temppujen opettelusta. Tällä hetkellä hän on kerrassaan raamikas neljän kuukauden ikäinen hämähäkki, jolla on koipea ja nenää joka suuntaan. Kesän tullen aloitamme myös uimakoulun samantein mökkikauden alkaessa, jotta utelias piisami osaa toimia silloinkin oikein, jos sattuu laituri loppumaan kesken. 

Ihania kesäpäiviä toivoo

Satu & Yuku