• Puppy diary header
  NousNous pentupäiväkirja Oodi ja sosiaalistaminen

  NousNous pentupäiväkirja – Koiranpennun sosiaalistaminen

  NousNous pentupäiväkirjan Oodi syntyi helmikuun puolessa välissä juuri ennen pahinta koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta. Oodin emä Karma astutettiin juuri ennen joulua ja silloin olin vielä autuaan tietämätön, minkälaisia tilanteita em. virus aiheuttaa, joten tänä vuonna koiranpennun sosiaalistaminen on ollut toisenlaista.

  Olen aina ajatellut, että pyrin sosiaalistamaan koiranpentuja mahdollisimman tehokkaasti jo ennen luovutusta uusiin koteihin ja kutsun meille kylään mahdollisimman paljon eri-ikäisiä vieraita, jotta pennut tottuvat kaikenlaiseen käsittelyyn. Käydään automatkalla, pentutestissä, kokeillaan hihnakävelyä jne. Eihän meiltäkään valmista pentua saa, mutta haluan itse helpottaa kasvattieni alkua uusissa kodeissa, kun kaikki asiat eivät ole täysin uutta ja vierasta. Nyt emme kuitenkaan voineet ottaa vieraita vastaan, emmekä päässeet pentujen kanssa mihinkään, kun käytännössä koko Suomi oli kiinni. Myös pentutestit jäivät näille pennuille tekemättä. Tulevat omistajat eivät myöskään voineet tavata aarteitaan ennen luovutusta. Onneksi nykyään on välineitä pitää etäpalaveria, joten kaikki saivat onneksi tutustua tuleviin perheenjäseniinsä näytön välityksellä.

  Koiranpennun sosiaalistaminen yksilölliset erot huomioiden

  Huomasin Oodista jo, kun jalat alkoivat kantaa, että siellä on kasvamassa melkoinen rämäpää. Oodi liikkui juosten ihan joka paikkaan, eikä oikein osannut varoa mitään. Koordinaatiokyky oli hieman hukassa ja neiti juoksi ihan jatkuvasti jotain pöydän jalkaa tai kaapin kulmaa päin, koska vauhti vaan oli niin kova. Vähän aikaa se päätään pudisteli ja taas matka jatkui juosten. Pyrin tietenkin kiinnittämään huomiota pentujen luonteisiin jo yhdistelmää suunnitellessani, mutta olen myös onnekas, koska pennuilla oli niin hyvät luonteet ja kaikki avoimen reippaasti vastaanottivat uusia asioita.

  NousNous pentupäiväkirjan Oodi sosiaalistumassa kaupungin vilinässä.

  Pikkuhiljaa, kun Suomi alkaa aukeamaan, olemme Oodin kanssa päässeet käymään myös kodin ja korttelin ulkopuolella. Sanotaan, että koiran paras sosiaalistumisen vaihe on ennen 12 viikkoa. Ennen sitä koira olisi hyvä totuttaa kaikkiin niihin asioihin, mitä hän tulee elämässään kohtaamaan. Myöhäistä se ei toki ole senkään jälkeen ja sosiaalistamista kannattaakin jatkaa läpi koko koiran elämän tai ainakin pentuvuoden. Pieni pentu herättää kiinnostusta kanssaihmisissä. Kaikki koirat eivät ole luontaisesti avoimia, eikä kuulukaan olla. Kannattaa siis mennä pennun ehdoilla tässäkin asiassa ja tarkkailla oman koiran käyttäytymistä vieraassa ympäristössä.

  Me olemme Oodin kanssa käyneet kaupungilla puistoissa, eläinkaupoissa, tuttujen koiraihmisten luona kylässä, autoilemassa pidempääkin matkaa, luontopoluilla, urheilukentän laidalla jne. Luontopoluilla tapaa myös näinä aikoina yllättävän paljon ihmisiä ja muita koiria. Oodi on suhtautunut uusiin tilanteisiin ja asioihin reippaasti häntä pystyssä. Tämä helpottaa suuresti elämää myös jatkossa.

  NousNous pentupäiväkirjan Oodi ja sosiaalistaminen toisiin pentuihin.
  Oodi sosiaalistumassa ja tutustumassa toisiin pentuihin.

  Viikonloppuna kävimme Oodin kanssa katsomassa ystäväni 7,5-viikkoisia kääpiöpinserin pentuja Helsingissä ja vietimme ihanan kesäpäivän. Oodi on helppo matkakumppani. Autossa Oodi matkustaa lähinnä nukkuen ja hihnassa kulkee nätisti. Vähän mietin etukäteen, että kuinka Oodi kohtaa pienemmät pennut, mutta yllätyksekseni Oodi otti pennut vastaan tosi nätisti. Vähän se alkuun oli hämillään, kun ei aiemmin ole nuorempiaan tavannut, mutta hienosti sujui tapaaminen ja voi kuinka suloisia pienet olivatkaan!  Äkkiä ne kasvavat ja Oodikin näytti nyt jo niin isolta, vaikka ikäeroa pennuilla on vain kaksi kuukautta.

  Koiranpennun sosiaalistaminen yksinolon harjoittelua unohtamatta

  Viime viikolla Oodi pääsi tehotreenaamaan yksinoloa oikein kunnolla, kun itse työskentelin koko viikon toimistolla. Olen hiljattain vaihtanut työpaikkaa ja olen viimeiset kaksi vuotta työskennellyt kotona ennen tätä, joten se oli kaikille koirille taas uusi tilanne, kun yhtäkkiä olivatkin työpäivän ajan omineen. Oodi viettää yksinolonsa emänsä ja ”isosiskonsa” kanssa, joten täysin yksin se ei joudu olemaan. Suurimmilta tuhoilta kuitenkin vältyttiin ja päivän lopuksi löysin aina 1-2 pissalätäköt, joten onnistunut suoritus mielestäni alle nelikuiselta pennulta. Nyt siirryin takaisin etätöihin kotiin, joten tämä oli ihan hyvä ja kevyt lasku koirillekin, kun välillä muistuteltiin, ettei mami aina voi olla kotona.

  Suosittelenkin lämpimästi huomioimaan yksinoloharjoitukset osana pennun koulutusta. Nyt on paljon uusia pentuja kodeissa. Moni on koronakevään aikana ottanut perheenlisäystä, koska nyt on aikaa touhuilla kotona pennun kanssa. Tämä onkin ideaalitilanne, mutta arkikin sieltä vielä koittaa, joten pentu on hyvä totuttaa yksinoloon, jotta se ei tule niin suurena yllätyksenä, kun perheet palaavat kouluihin ja töihin.

  Tekstin kirjoittaja Oodin omistaja ja kasvattaja Paula.

  Lue myös: Koiranpennun koulutus ja sosialistaminen

  Puppy signature