• Refiniestä apu jatkuviin virtsatievaivoihin

  Valokuvaaja Tiiu Kaitalolla on melkein 10-vuotias suursnautseri, Usma.

  Usma on luonteeltaan aktiivinen ja iloinen narttukoira, joskus suorastaan pirullinen riiviö. Huumorintajua ja kekseliäisyyttä riittää omistajan mukaan roppakaupalla.

  Vaivoja Usmalle on kuitenkin matkan varrella kertynyt useita, mutta vaikein on jatkuvasti toistuva virtsatietulehdus. Ruoka-aine yliherkkyyden takia Usma syö allergiaruokaa, sillä ruoka ei sula suolistossa toivotulla tavalla.

  Koira on ollut nuoresta saakka herkkä saamaan virtsatietulehduksia, mutta suurin ongelma alkoi pernan poiston ja ruokavaliomuutoksen jälkeen syksyllä 2014 syksyllä.

  ”Usma on herkkä virtsatietulehduksille, ruoka-aineen muutos, kylmä tuuli, pesu tai jopa trimmaus voivat aiheuttaa tulehduksen. Tulehduksen alkaessa Usma menee muutamassa tunnissa huonoon kuntoon ja on erittäin tuskainen. Vaikeiden tulehduksien lääkkeellisen hoidon lisäksi olen saanut onneksi todellista apua muutamista virtsateiden hyvinvointia tukevista täydennysrehuvalmisteista, joista Refinie on ehdottomasti tärkein”, Tiiu kertoo. Tukihoitona Tiiu on käyttänyt Refinie -valmistetta.

  Ei päivää ilman Refinietä

  Joskus Usmalla on ollut tulehdus päällä jopa 3 kuukauden ajan. Viikin eläinsairaalasta neuvottiin kokeilemaan Refinietä virtsavaivoihin.

  ”Aloitin Refinien käytön Usmalla joulukuussa puolivälissä 2014, jolloin virtsatieongelmat olivat olleet päällä pari kuukautta ja koira oli resistenssi useimmille antibiooteille. Usma sai kokeiluun viimeinen antibioottivaihtoehdon ja Refinietä. Jouluna bakteeri lopulta lannistui. Estolääkityksen lisäksi Usma syö nyt Refinietä tupla-annoksen, eli noin 2 pussia viikossa. Tulehdus pysyi poissa lähes vuoden”, Tiiu sanoo.

  Refiniestä on tullut tärkeä apu Usmalle. Viime syksynä tuote pääsi loppumaan ja infektio uusiutui heti seuraavana päivänä.

  ”Refiniessä on kirpeä maku, joten laitan sitä aina ruoan sekaan. Pieni pala lihaa lisänä auttaa koiraa syömään kaiken reippaasti”, Tiiu neuvoo.

  Säännöllinen ulkoilu tärkeää

  Virtsavaivoista kärsivälle koiralle on erityisen tärkeää päästä säännöllisesti ja riittävän usein ulos. Usmalla virtsavaivoissa on kyse nartuille tyypillisistä virtsaputken rakenteellisista syistä ja sillä on myös kohtu poistettu.

  ”Usmaa ulkoilutetaan 4-7 tunnin välein säännöllisesti. Uintia emme voi enää harrastaa lainkaan, mutta harrastetottista Usma suorastaan vaatii. Se tulee itse sivulle, napittaa silmiin ja odottaa komentoa. Ruokavaliosta pidämme myös erityisen tarkkaa huolta, sillä ravinnolla on suuri merkitys koiran terveyteen”, Tiiu sanoo.