• Stella Hagelstamin treenivinkki 2 – Ohjista hellittäminen

    Tätä harjoitusta teen joka ikisellä ratsastuskerralla useamman kerran kaikilla hevosilla. Yksi tärkeimmistä asioista ratsastuksessa minulle on se, että hevonen oppii kantamaan itse itseään. Etuosastaan kevyellä hevosella on tyytyväinen ilme, kevyt liike, kaula kauniisti kaarella ja selkä jäntevänä.

    Harjoitus menee näin: taivuttelen ja irrottelen rauhallisesti hevostani verryttelyn aikana. Kun hevonen tuntuu hyvältä, koitan päästää kokonaan yhden tai molemmat ohjat tarkistaakseni miten hevonen kantaa itseään. Jos hevosen pää, kaula tai koko etuosa “valahtaa” tai “tipahtaa” päästäessäni ohjasta, tiedän että olen epäonnistunut taivuttelussa ja irrottelussa. Hevosen kuuluu kantaa itse itseään kaikkien harjoitteiden aikana ja tämä äkillinen hellittäminen on armoton palaute itselleni harjoitteen onnistumisesta tai epäonnistumisesta.

    Ihannetilanne on se, että voin taivutella, pyöristellä ja notkistaa hevostani ja kun päästän yhdestä tai molemmista ohjista, hevonen jää siihen asentoon, missä se oli päästämishetkellä ja siitä sitten rauhallisesti aukaisee kaulaansa viemällä turpaa eteenpäin kuolaintuntumaa tavoitellen – kaula kaarella ja menettämättä tahtiaan tai tasapainoaan.

    Tavallisimmat ongelmat ovat ne, että hevonen painaa kädelle, roikkuu toisessa ohjassa tai ei ota tasaista ohjastuntumaa. Kaikkiin edellämainittuihin ongelmiin on olemassa hieman erillaiset tekniikat ja tätä harjoitetta on hyvä tehdä jokaisella ratsastuskerralla, jotta saadaan hevoselta infoa siitä, millainen treenitapa juuri sille sopii ja mikä ei.