• Tarinat

  Tarhassa kaikki hyvin – ja tammoilla hyvä tahto

  Espoossa elettiin tänä syksynä jännittäviä aikoja, kun tammat Lysti, Pikku-Musta, Zara ja Zula solmivat uuden 16 kavion liiton ja muuttivat yhteiseen aktiivitarhaan. Ison lauman ja reilun kokoisen metsätarhan tavoitteena on tarjota tammoille entistä enemmän virikkeitä sekä sosiaalisia kontakteja. 

  Muutto ja uuden lauman perustaminen on jännittävä ja stressaava kokemus – etenkin, jos laumaan kuuluu monta luonteikasta tammaa. Siksi hevosten muutot ja uudet kaverikuviot kannattaa suunnitella aina tarkkaan ja järjestää olosuhteet sellaisiksi, että hevosten on mahdollisimman helppo tutustua toisiinsa sekä purkaa hermoiluaan mielekkään tekemisen kautta.

  Toisilleen vieraat hevoset on usein helpointa yhdistää laumaksi laidunkaudella, jolloin ympärillä on tilaa ja yllin kyllin tuttua tekemistä – eli syötävää. Tätä samaa ajatusta voi käyttää ohjenuorana, kun tutustuttaa hevosia toisiinsa pienemmässäkin mittakaavassa eli tarhassa.

  Hevoset ryhmätarhassa.
  Levollista tarhaelämää.


  Monipuolinen menu – tyynempi mieli


  “Me laskimme kaikki hevoset uuteen tarhaan yhtä aikaa, mutta sitä ennen varmistimme, että tammat pääsivät tarhassa aluksi vain avarille alueille, joissa jokaisella oli mahdollisuus väistää. Tarkistimme myös, ettei tarhassa ollut teräviä esineitä, kiviä tai kannonkoloja, joihin hevoset olisivat voineet jäädä kiinni tai kolhia itseään”, kertoo Lysti-tamman omistaja Johanna Lindblom.

  ”Portit kapeammille metsäpoluille avattiin vasta, kun arvojärjestys oli selvinnyt ja lauma asettunut”, jatkaa Johanna.

  Uuteen tarhaan järjestettiin myös saumaton ruoka- ja juomatarjoilu, mikä tarjosi tammoille mukavaa tekemistä sekä helpotti niiden sopeutumista. ”Menulta löytyi sinne tänne ripoteltuja heinätukkoja, erilaisia havuja ja lehtipuita – eli kaikkea, minkä avulla saimme pidennettyä hevosten ruokailuaikaa. Lisäksi toimme tarhaan myös useampia vesi-astioita. Näin pystyimme varmistamaan, että jokainen tamma pääsi varmasti juomaan”, kertoo Johanna.


  Zylkene tasoitti tunteita


  Turvallisen tilan ja hyvin toimivan ruokatarjoilun lisäksi tammoille testattiin Vetcaren Zylkene-valmistetta. Zylkene on uusi, luonnonmukainen täydennysrehu, joka rauhoittaa levottoman hevosen käytöstä. Se soveltuu hyvin käytettäväksi hevosta stressaaviin tilanteisiin, kuten muutto, uuden lauman perustaminen, koppilepo, vieroitus, kuljetukset, kisamatkat tai eläinlääkärikäynnit.

  Zylkenen käyttö aloitettiin tammoille pari päivää ennen muuttoa ja sen käyttöä jatkettiin vielä viikko muuton jälkeenkin, sillä valmiste rauhoitti tammojen käytöstä selkeästi. ”Zylkene ei poistanut tammojen reaktioita, mutta se vaimensi niitä ja auttoi epävarmoja tammoja tutustumaan uuteen ympäristöönsä”, kertoo Johanna Lindblom.

  ”Dominoiva ja orimaisia piirteitä omaava tamma otti paikkansa lauman johtajana jo ensimmäisenä päivänä, mutta hän teki sen maltillisemmin kuin olimme ajatelleet. Lauman alistuvin tamma sen sijaan tuntui saavan Zylkenestä ripauksen itsevarmuutta: stressiherkkä tamma yllätti rentoudellaan ja otti rohkeasti kontaktia muihin hevosiin”,jatkaa Johanna.

  Suurin yllättäjä oli kuitenkin lauman levottomin sielu, jolla oli ollut aiemmin tapana rampata tarhassa hermostuneena edestakaisin. Ikiliikkuja asettui uuteen elinympäristöönsä rauhallisena ja otti kaikki muutokset yllättävän tyynin mielin vastaan.

  ”Kaiken kaikkiaan voi todeta, että luonteikkaan lauman yhdistäminen sujui paljon paremmin kuin pelkäsimme – vaikkei nirhaumilta, eikä karkailuilta säästytty tälläkään kertaa”, toteaa Johanna.

  ”Vielä viime viikolla pari tyttöä keskustelivat keskenään kavioin. Seuraavana päivänä samaiset kaverit jo huutelivat toistensa perään, kun toinen lähti tarhasta töihin – ja tarhaan palatessa jälleennäkemisen riemu soi vain korvissa, kun ”vanha jengi” oli koossa taas. Tällä viikolla arvojärjestystä on selvitelty taas uudelleen eli moovit muuttuu, eikä huomisen moodeista voi tietää – tammat ovat kuitenkin aina tammoja”, naurahtaa Johanna lopuksi.

  ZYLKENE EQUINE:

  Nopea apu hevoselle turvattomuuden tunnetta aiheuttavien tilanteiden hallintaan. Voidaan käyttää myös tiineillä ja soveltuu käytettäväksi myös varsoille. Zylkene Equine on hyvin maistuva (omenan makuinen) ja se on turvallinen pitkäaikaiskäytössä.

  LYHYTKESTOISIIN ONGELMATILANTEISIIN

  • Koppilepo
  • Kuljetukset, kilpailumatkat
  • Eläinlääkärin käynnit
  • Kengitykset / kavioiden hoito ja raspaus
  • Ympäristön ja lauman muutokset
  • Vieroitus

  Aloita annostelu 2 päivää aiemmin ennakoitavaa tapahtumaa.

  PITEMPIKESTOISET ONGELMATILANTEET

  • Ongelmakäyttäytyminen, (kuten karsinakävely, kutominen) ja muut käsittelyongelmat
  • Ylireagointi arkisiin tapahtumiin, kuten äänet tai visuaaliset kohteet ym.

  KÄYTTÖOHJE

  Hevosen reaktioiden vähentäminen kuormittavissa tilanteissa. Annostele hevosille päivittäisissä paineistavissa tilanteissa tai ennen tiedossa olevia sellaisia tilanteita, kuten ympäristön muutos, koppilepo, uudet ihmiset tai eläimet, kengitys, raspaus, kuljetukset ja kaikki muutokset normaalissa päivärytmissä.

  ANNOSTELU

  Annostellaan suun kautta. Sekoita annospussin sisältö pieneen määrään rehua. Koko pussin sisältö tulisi syödä kerralla. Suositellaan eläinlääkärin lausunnon pyytämistä ennen käyttöajan pidentämistä.

  Zylkene Equine ei korvaa normaalia tasapainotettua rehua. Suositellulla päivittäisellä annoksella ei ole havaittu sivuvaikutuksia.

  Vettä on oltava jatkuvasti saatavilla.

  KOOSTUMUS

  Yksi 4 g annospussi sisältää: Maltodekstriini, kaseiini (trypsiinihydrolysoitu naudan kaseiini). Hyvin sulavat valmistusaineet: maltodekstriini ja kaseiini.