• Tuotetestauksessa Equistro Elytaan

  Postaus on tehty yhteistyössä Vetcaren kanssa.

  Olisittepa nähneet Maunon, kun treenasimme ensimmäisen kerran esteratsun treenejä. Hyppäsimme pientä ristikkoa. Eikä ruuna ollut edes pahassa talvikarvassa. Silti se tippui hikeä, niin että jalatkin olivat märät. Olen aina painottanut hevosen suolan tarpeesta ja joutunut huomioimaan sen eri tavoin. Elmo suostui syömään suolaa vain turvotetun ruoan seassa eikä nuollut suolakiveä. Kisse taas piti liikaakin kivestä, eikä sillä voinut pitää sitä karsinassa. Siksi söi suolaa vain ruoan seassa. Myös Mauno on kokoajan saanut ruokaansa illalla hyppysellisin merisuolaa. Treenipäivinä saa isomman satsin sekä melassivettä, jotta nestetasapaino pysyy kurissa. Merisuola on puhdasta ja sisältää 94% natriumkloridia. Kun hevonen hikoaa kuin Mauno, tarvitaan apuun vielä elektrolyytti.


  MITÄ ON ELEKTROLYYTTI?

  Elektrolyytillä tarkoitetaan sähköä johtavaa ionisoituvaa ainetta. Tämä koostuu kivennäisaineista, yleisimpiä ovat kalsium, magnesium, natrium, kalium ja kloridi. Hevosen hiki sisältää kyseisiä kivennäisaineita ja hevosen hikoessa, syntyy näistä puutostiloja.
  Otimme Maunolle testaukseen Vetcaren Equistro Elytaanin.

  Equistro Elytaan sisältää..

  Natriumkloridi
  Natriumkloridilla tarkoitetaan ruokasuolaa. Sen tehtävänä on hermoimpulsin kuljettaminen ympäri kehoa ja neste-tasapainon säätely. Puutosoireina on ruokahaluttomuus, lihasjäykkyys ja väsymys.
  Magnesium 
  Magnesiumin tehtävänä on toimia kalsiumin aisaparina hermoimpulssien siirrossa ja lihasten toiminnoissa. Jos magnesiumin saanti laskee, hermojen ja lihasten välinen kontrolli laskee. Tästä syntyy lihaskramppeja ja vapinaa.
  Kalium
  Kalium toimii lähes samoin tavoin kuin natrium. Ero on että kalium toimii solujen sisässä ja natrium ulkopuolisissa nesteissä. Kaliumin tehtävänä on huolehtia happo-emäs -tasapainosta ja glukogeenin hajoamisesta. Myös kaliumin puutosoireina esiintyy lihasheikkoutta ja vapinaa.
  Kalsium 
  Kalsiumin liian vähäinen saanti näkyy luustovikoina, kuten luuston pehmeneminen, vääntyminen ja huokoistuminen.
  L-Lysiini 
  Lysiini toimii raja-aminohappona, joten proteiinia pystytään hyödyntämään niin paljon kuin on lysiiniä. Puutosoireina proteiinien riittämätön saanti.
  Sinkki 
  Sinkki on isona tekijänä aineenvaihdunnassa. Se on mukana isossa osassa entyymeissä ja hormonitoiminnassa. Sinkki on myös välttämätön luuston muodostumiselle ja tehostaa myös haavojen parantumista. Puutosoireina on huono ruokahalu ja kasvun hidastuminen, ihovauriot, kutina, karvanlähtö.
  Rauta
  Rauta kuljettaa happea ympäri elimistöä ja poistaa keuhkoissa syntyneen hiilidioksidin. Liian vähäinen raudan saanti aiheuttaa anemiaa.
  Kupari
  Kupari on mukana raudan imeytymisessä sekä hemoglobiinin muodostuksessa. Anemia, huono karvanlaatu, ruoansulatushäiriöt ja laihtuminen ovat kaikki vähäisen kuparin saannin oireita.
  Mangaani
  Mangaania tarvitaan luuston hyvinvointiin, lihasten toimintaan sekä hermoton reaktioihin. Liian vähäinen saanti aiheutta luustovikoja, anemiaa ja tasapaino- ja hermostohäiriöitä.

  ULKOMUOTO

  Musta Equistro Elytaanin yksi hienoimmista seikoista on nimenomaan pullon ulkomuoto ja käyttö. Pullo on ovaalin muotonen, eikä tyypillinen pyöreä. Tämä auttaa pitämään pulloa kädessä ja puristaminen on helpompaa. Pullosta on helppo annostella oikea määrä ruokaan. Kun pullon korkin aukaisee ja pulloa puristaa, yläosassa oleva purnukka täyttyy. Muissakin lisäravinne-pulloissa tulee kyllä mukana annostelemista helpottavat mitat, mutta ne aina pyörivät siellä täällä ja niitä käytetään vahingossa muidenkin aineiden mittaamiseen. Lisäksi ne on aina likaisia eikä ikinä muista, kuinka iso mitta onkaan kyseessä kun mittataulukko mitan kyljessä on niin hennosti merkitty.

  KÄYTTÖ

  Aloitimme elektrolyytin syötön noin kolme kuukautta sitten. Elytaan on kirkasta nestettä, haisee omaan nenään aika voimakkaasti, mutta ei pahalta. Pidän nesteistä jauheita enemmän, nestemäinen elektrolyytti imeytyy hyvin muihin rehuihin ja uppoaa useimmille hevosille paremmin. Mauno on ahne, joten meillä ei nirsoilua esiinny. Elektrolyytin voi annostella rehujen tai veden sekaan. Treenien jälkeen Mauno juo niin vaihtelevasti, että olisi turhaa heittää lisäravinnetta juomattoman veden mukana pois. Näinpä olen heittänyt nesteen joko iltaväkkäreiden joukkoon tai tyhjään ruokakippoon odottamaan että karsinaan heitetään iltaruuat. Ruuna on kyllä nuollut koko ruokakipon, joten ei ole pakottavaa tarvetta “piilottaa”elektrolyyttiä väkirehujen joukkoon.

  YHTEENVETO

  Maunon vireystaso on pysynyt hyvänä ja ruuna jaksaa joka päivä mennä treenaamaan. Palautumisessa en ole vielä huomannut selkeää eroa. Tuotetta on helppo käyttää ja se maistuu hevoselle. Hinta-laatu suhde on kohdillaan. Vetcare on luotettava ja hyvä brändi, palvelu on erinomaista!

  Tekstin lähteenä on käytetty apuna kirjaa Ruokinnalla tulokseen 4.

  Alkuperäinen teksti: https://maunollaonasiaa.blogspot.fi/2016/05/tuotetestauksessa-equistro-elytaan.html