Ulkomaille ratsastamaan
24. marraskuuta 2022

Ulkomaille ratsastamaan – Ainon terveiset ja tärkeimmät opit

TEKSTI JA KUVAT Aino Hirvonen

Monella ratsastajalla on unelma käydä ulkomailla hevosen kanssa työskentelemässä ja valmentautumassa. Mutta minkälaista se oikeasti on ja mitä ulkomailta voi oppia?

Edustusratsastajamme Aino Hirvonen vietti kesän ja syksyn Saksassa McLeanin tallilla. Siellä hän työskenteli hevosten parissa sekä kehittyi uuden hevosensa, 6-vuotiaan Fabergen eli “Hertan” kanssa. Tässä artikkelissa Aino kertoo ajatuksistaan ulkomailla ratsastamisesta ja hevosten parissa työskentelystä.

“Minulla oli jo kauan ollut haaveena lähteä ulkomaille valmentautumaan ja työskentelemään hevosten kanssa. Aikoinaan ensimmäinen valmentajani oli käynyt Saksassa töissä ja siitä tuli idea, että minäkin haluaisin joskus lähteä. Siitä tuli pitkäaikainen unelma ja tavoite.

Lukion jälkeen välivuoden pitäminen tuntui hyvältä ajatukselta, ja niin päätin, että nyt lähdetään Saksaan valmentautumaan ja ratsastamaan.”

Aino Hertan selässä
Aino ja Fabergen, eli tutummin Hertta.

Ratsastajan arki ulkomailla

“Lähdin Linus ja Warvick McLeanin luo Saksaan. Linus oli minulle entuudestaan tuttu. McLeanit ovat myös erikoistuneet nuoriin hevosiin ja ongelmahevosiin. Hertan ollessa minulle ensimmäinen nuori hevonen, halusin olla varma, ettei sen kanssa tule ongelmia.

Lisäksi oli helppoa lähteä paikkaan, jossa on suomalaisia. Kyselin tutuiltani, jotka olivat käyneet McLeaninien luona, ja he olivat saaneet hyviä kokemuksia Linuksen ja Warvickin luota.

Työskentelin Warvickeilla working studentina. Kuusi päivää viikosta olin töissä, kello 7-18 välillä. Siihen sisältyi hevosten ruokkimista ja tarhaamista, hevosten kuntoon laittamista ja muiden tehtävien kanssa avustamista. Working studentina sain myös ratsastaa ja valmentautua omalla hevosellani työajalla.

Hertta asui pienessä tallissa ihan meidän asuintalon vieressä. Se, että sai viettää niin paljon aikaa oman hevosen kanssa, oli todella arvokasta.

Oma elämä oli todella erilaista kuin mitä olin ennen kokenut. Elämäsi on ne hevoset, talli, ratsuttajat ja muu tallihenkilökunta. Koko elämä pyörii hevosen ja ratsastamisen ympärillä. Se antoi todella paljon.”

Aino ja Hertta

Mitä oppii, kun lähtee ulkomaille ratsastamaan

“Opin todella paljon hevosen käsittelystä ja turvallisuudesta; miten hevosta talutetaan, mikä paikka hevosen vieressä on se turvallisin, mitä pitää tehdä, jos se säikähtää tai possuilee. Se antoi varmuutta ja itseluottamusta. Enää en pelästy, jos Hertta hypähtelee esimerkiksi maastossa.”

“McLeaneillä työskennellään paljon pelokkaiden ja traumaattisten hevosten kanssa. Aina kun mahdollista, kävin katsomassa, miten Warvick työskenteli niiden kanssa pyöräaitauksessa. Paljon harjoiteltiin eri häiriötekijöiden, esimerkiksi muovipussien ja sateenvarjojen kanssa.”

“Hevosten kanssa maastakäsittely on pikkutarkkaa hommaa. Siinä parannetaan hevosen koulutettavuutta ja kuuliaisuutta. Opitaan käsittelemään pakoreaktioita eri tavalla ja saadaan hevonen tekemään järkevämpiä ja turvallisempia ratkaisuja. Esimerkiksi opettamalla hevoselle laskemaan päätä, kun sitä jännittää, saadaan sen syke laskemaan, jolloin se rauhoittuu luonnostaan.”

“Maastakäsittelyä voi myös hyödyntää suoraan esimerkiksi piaffin ja passagen harjoittelemisessa. Se on jumppaa ja kokoamista, jotka auttavat hevosta sen lihaksiston kehittämisessä.”

“Konkreettinen oppi on se, että hanskat laitetaan käteen. Aina. Silloin pysyy hyvä ote ja et loukkaannu, jos hevonen riehaantuu.”

“Ratsastuksen suhteen koen, että istuntani on kehittynyt eniten. Linus ja Warvick ovat aikoinaan käyneet Kyra Kyrklundin opeissa ja sieltä tulee ajatus istunnan tärkeydestä. Opin, miten istutaan oikeasti istuinluiden päällä, ryhdissä kyynärpäät kyljissä. Nyt osaan käyttää kehoani ja sillä tavalla vaikuttamaan hevoseen aivan erilailla kuin ennen.”

Hertta lepää

Uusia oivalluksia

“Eniten yllätti se, miten vähän mä tiesin. Hevosen käyttäytymisestä, kehonkielestä, ratsastamisesta ja kouluttamisesta. Miten hevosten kanssa toimitaan ja miten he ajattelevat.”

“Paljon kuulee siitä, että ulkomailla hevosia kohdellaan ja koulutetaan huonosti ja voimalla. Valitsemalla suomalaisen tallin, josta olin kuullut hyviä kokemuksia, pystyin olemaan varma siitä, että hevosia kohdellaan ystävällisesti. Oli todella hienoa nähdä ja oppia, että kun tietyissä tilanteissa pitää olla tiukka, niin se pystytään toteuttamaan reilulla ja hevoselle hyvällä tavalla.”

“Työn raskaus oli erilaista, kuin mihin olin tottunut. Kun koko elämäsi on vain hevosta ja ratsastusta, se on tietyllä tavalla raskasta. Mutta jos se ei sitä olisi, et opi. Vaikka työ oli kovaa, sekä fyysisesti että joskus henkisesti, niin se ei ollut kuitenkaan sitä negatiivisessa mielessä. Tykkäsin todella paljon siitä, mitä tein.”

Hevosen kanssa ulkomailla

Ainon terveiset ulkomaille ratsastamaan lähtemiseen

“Lähde, jos sinulla on siihen mahdollisuus! Älä lannistu, vaikka et ensimmäisellä kerralla löytäisi sopivaa paikkaa. Siitä riippumatta saat uusia kokemuksia ja näkökulmia. Ulkomailla oppi on kuitenkin niin paljon laajempaa.”

“Jotkut löytää ulkomailta oman uran, eivätkä tule koskaan takaisin. Lähtemällä ulkomaille saat selkeyttä omiin ajatuksiisi. Onko ratsastus alana sinulle sopiva? Et voi tietää, ellet kokeile. Joten lähde, koe ja tunnustele, mitä mieltä olet.”

Tsemppiä kaikille sinne talven treeneihin.

Meitä voit seurata IG:ssä, tilitä @teamhirvonen