• Tarinat

  Vetcaren ja eläinsuojeluyhdistyksen yhteistyötä Perniössä: Ruokaa ja hoitoa sijaiskotikissoille ja karanneille kanoille

  Vetcare ja Perniön seudun eläinsuojeluyhdistys ovat jo pitkään tehneet tärkeää yhteistyötä eläinten hyväksi. Sijaiskodeissa asuville kissoille on jaettu ruokaa ja muita tuotteita. Eläinten hyvinvointiin sitoutunut Miia Peltonen kertoo työstään yhdistyksessä.

  Perniön seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Miia Peltonen tekee monenlaista työtä hylättyjen tai pelastettujen eläinten hyväksi. Kenttätyö, hallitustyöskentely ja kissoille sijaiskodin tarjoaminen täyttävät Miian arkea. Päätyökseen hän vastaa apteekissa muun muassa eläintuotteista, joten eläinten hyvinvoinnin edistäminen on kaikin tavoin tuttua ja tärkeää.

  Kissoja loukulla talteen

  Kenttätoiminnassa otetaan villiintyneitä kissoja loukulla kiinni. Erilaisia papukaijoja on Miian mukaan myös ollut ja muitakin eksoottisempia eläimiä. Lisäksi viime kesänä löytyi kanoja, joista yksi jäikin Miialle oman kanalauman jatkoksi.

  “Minulla on kotona sijaiskotikissoja vaihtelevasti. Osa on kiinniotettuja ja osa pelastettuja kissoja. Kesällä tulee aina paljon kissoja. Jos kevät on lämmin, tulee pentujakin aikaisin. Viime kesä oli todella vaikea kissojen määrien suhteen, pyyntöjä sijaiskodille tuli meillekin eri puolilta Suomea”, Miia Peltonen kertoo.

  Kun mökkikausi alkaa, löytyy pentueitakin Miian mukaan enemmän. Ihmiset osaavat jo hyvin ilmoittaa villeistä pentueista eläinsuojeluyhdistykselle.

  “Enää ei oikeastaan puhuta kesäkissoista, vaan kissapopulaatioista, joita syntyy kun ei leikkauteta kissoja. Vapaana kulkevat leikkamattomat kissat lisääntyvät ja vaeltavat eri alueille muodostaen uusia populaatioita”, Miia kuvailee.

  Vapaana liikkuvat kissat ovatkin yksi merkittävä syy, miksi sekä uros että naaras kissat pitäisi aina leikata.

  “On myös kissalle itselleen mukavampaa, kun ei enää tule kiimoja. Leikkaamiselle oikea ajankohta vaihtelee eri lääkäreillä, mutta Perniössä ollaan yleensä pidetty kahden kilon painorajaa. Kissa voi olla leikattu jo 12 viikon iässä”, Miia kertoo.

  Sirutukset ovat Miian mukaan yleistyneet sirutuskampanjoiden ansiosta.

  “Teemme yhteistyötä eläinlääkärien kanssa, jolloin siru saadaan laitettua rokotuksen kanssa maksutta. Myös rokotuksen tärkeydestä pitäisi kissojen yhteydessä puhua enemmänkin.”

  Ruuhkaa sijaiskodeissa

  Perniössä on kolme sijaiskotia kissoille, joista yksi Miian luona. Pahimmillaan meillä on ollut 14 kissaa asumassa ja kollegalla jopa muutamia kymmeniä hoidokkeja. Kolmannen sijaiskodin pitäjä on antanut talon alakerran kissoille.

  Uusille kissoille on aina oltava ensin eristystilat, jotta nähdään niiden terveydentila ja vältetään tartunnat esimerkiksi mykoplasman ollessa kyseessä.

  “Vetcaren kanssa on jatkunut yhteistyö jo muutamia vuosia. Olemme saaneet laadukasta kissanruokaa lahjoituksina, jotka tulevat aina tarpeeseen. Olemme todella kiitollisia tällaisesta avusta. Jos meillä ei ole sijaiskotikissoja, voimme antaa avustuksia perheisiin, joissa on meiltä lähteneitä kissoja ja tarvetta tukeen”, Miia kiittelee.

  Canikur® Pro on tuonut avun monelle eläimelle

  Canikur Pro -valmistetta on myös saatu käyttöön Vetcarelta. Sitä on jaettu sijaiskotitoimijoille.

  Miia Peltosella on myös omia kokemuksia Canikur Pro -valmisteesta omien lemmikkien kanssa.

  “Käytän tuotetta omille kissoille ja tietysti myös koirille, jotka syövät ulkona kaikenlaista ja vatsa menee sekaisin. Tuote on myös apteekkityössä tullut tutuksi. Olen saanut asiakkailtakin hyvää palautetta lemmikkien vatsan hyvinvointia ajatellen.”

  Esimerkkinä Miia kertoo omasta kissastaan, joka painoi löydettäessä todella vähän. Kissaa oli pidettävä pakkoruokinnassa, jotta se saisi lihaa luidensa ympärille ja selviytyisi.

  “Canikur auttoi, kun suolisto ei ollut tottunut uuteen hyvään ruokaan ja oireili. Tästä jäi alunperin omakohtainen hyvä kokemus. Lähes kaikille löytöeläimille annetaan aluksi Canicur Pro –valmistetta, jotta niiden on helpompi syödä uusia kunnollisia ruokia ja kunto nousee nopeammin”, Miia sanoo.

  Lisätietoa Perniön eläinsuojeluyhdistyksestä:

  Perniön seudun eläinsuojeluyhdistys järjestää myös tapahtumia tiedon jakamiseksi. Tapahtumia pidetään yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa. Kouluvierailut on yksi muoto lisätä eläinten kohteluun liittyvää tietoisuutta nuorille.

  Yhteistyö on mielekästä Vetcarelle

  Yhteistyötä Perniön seudun eläinsuojeluyhdistyksen kanssa on Vetcarelta ollut tekemässä osto- ja vientipäällikkö Niina Valkonen.

  Yhteistyötä on tehty monessakin muodossa. Vapaan kaupan tuotteita, eli ruokavalmisteita ja täydennysrehuja on annettu eläinsuojeluyhdistysten käyttöön.

  “Lahjoitamme mielellämme hyväntekeväisyyteen tuotteita, joiden myyntiaika on alle puoli vuotta, koska näitä tuotteita ei enää myydä tukkuliikkeistä eteenpäin. Näin hyvät tuotteet löytävät kuitenkin apua tarvitsevat käyttäjänsä. Paikallisilla eläinsuojeluyhdistyksillä on paljon löytöeläimiä hoidettavanaan vapaaehtoisvoimin. He myös tukevat vähävaraisia lemmikkiperheitä”, Niina kuvailee.

  Niina Valkonen on työskennellyt Vetcarella jo 12 vuotta. Niinalla on itselläänkin ollut useita koiria. Tällä hetkellä perhe hoitaa tuttujen koiria, koska omia ei ole.

  Lisätietoa Canikur® Pro –valmisteesta:
  https://www.vetcare.fi/tuote/canikur-pro-pasta-taydennysrehu-15-ml