Näin teet koirasi onnelliseksi
16. syyskuuta 2020

Viisi helppoa tapaa tehdä koirasi onnelliseksi

Onnellinen on se koira, joka saa käyttäytyä koiriksi ja kellahtaa välillä vatsansa viereen hyvin ansaituille nokosille. Lue suomalaisen eläintenkouluttajan ja eläinlääkärin vinkit, joilla ilahdutat nelijalkaista ystävääsi ja vahvistat teidän molempien hyvinvointia.

Liike lisää onnellisuutta

”Koira on luonnostaan aktiivinen eläin”, muistuttaa iisalmelainen eläintenkouluttaja ja eläinlääkäri Anna-Mari Olbricht. ”Liikunta lisää koiran hyvinvointia, tuottaa sille hyvää mieltä ja virikkeitä ja auttaa jopa vähentämään pelkoja”.

Eniten koira nauttii, jos sillä on turvallinen mahdollisuus juosta vapaana esimerkiksi koirapuistossa tai metsässä ja säädellä itse vauhtiaan. Mutta ihan tavallisiin lenkkeihinkin kannattaa käyttää enemmän aikaa ja askelia: mutkitella, pysähdellä haistelemaan, poikkeilla, kurkistaa vielä yhden kulman taakse – ja antaa joskus koiran valita reitti.

Salli tarkkailu

Ei ole sattumaa, että koira kapuaa sohvan selkänojalle tai pöydälle. Ympäristön valpas tarkkailu on koiralle lajityypillistä käyttäytymistä.

”Siksi on onnellista, jos koiralla on mahdollisuus nähdä ulos”, Olbricht sanoo. ”Toki koiralle on usein tyypillistä myös ilmoittaa havainnoistaan haukkumalla, ja se ei välttämättä edistä naapurisopua ainakaan kerrostalossa.” Anna-Mari Olbricht on itse rakentanut kolmelle koiralleen oman katselupenkin: ”Siinä ne nakottavat rinnakkain ja tekevät havaintoja.”

Kuonotyöllä onnellinen koira

Haistelu ja etsiskely on koiran elämän ja elämänilon perusta! Kuonon käyttäminen aktivoi koiraa ja väsyttää sitä hyvällä tavalla.

Helppo keino antaa kuonotyötä on ruoan tai makupalojen ripottelu ja piilottelu sinne tänne, Olbricht ehdottaa. ”Täytyy sitä ruokaa toki myös kupista saada”, hän muistuttaa: ”Koirallakin on oikeus olla välillä kylläinen.” 

Koiran voi myös antaa etsiä lelua tai muuta esinettä ja palkita onnistuneesta suorituksesta pienellä herkulla. Jo odottaminen piilottamisen aikana on koirasta mukavaa! Sen jälkeen, kun koira on onnistuneesti oppinut tehtävän, makupalojen antamista voi ajan myötä harventaa. Kun herkkupalkkio ei tulekaan automaattisesti, se pitää yllä myönteistä jännitystä.

Tulkitse eleet oikein

Me ihmiset tulkitsemme usein koirien eleitä ja ilmeitä väärin, inhimillistäen ja ihmisen näkökulmasta. Erityisen tärkeää on oppia lukemaan niin kutsuttuja calming signals -eleitä, joilla koira pyrkii rauhoittamaan meitä tai lajitovereitaan.

Anne-Mari Olbricht luettelee: ”Kun koira elehtii rauhoittavasti, se kääntää päätä pois, liikkuu hitaasti, lipoo huuliaan, haukottelee, kääntää korvat taakse.” Vastuullinen omistaja opiskeleekin siis koiransa elekieltä, jotta osaa tulkita sitä oikein ja toimia tilanteen mukaan,

“Katumisesta puhuminen on hyvä huono esimerkki tavastamme inhimillistää karvaisen kaverimme tekemiset. Kun tulemme kotiin, jossa koira istuu kaatuneen kukkaruukun ja multakasan vieressä, ei pidä ajatella, että koira ajattelee kuten ihminen ja nolostelee tekosiaan katse sivulla ja korvat luimussa. ”Se ei vain käsitä kiukustumistamme ja koettaakin korviensa ja päänsä asennolla rauhoittaa meitä.” Kannattaakin siis tulkita oikein koiran kieltä, rauhoittua ja ottaa tyynesti imuri esille.

Kerro, mitä odotat

”Joskus mietin, vaadimmeko, että koirat osaisivat automaattisesti asioita. Eivät ne sisäsyntyisesti tiedä yhtään esimerkiksi ponia paremmin, miten kuuluu käyttäytyä vaikkapa olohuoneessa”, Olbricht pohtii. ”Sama koskee tottelevaisuutta: sitä voi vaatia sen jälkeen, kun olemme ensin opettaneet koiralle, miten sen pitää toimia tietyn käskyn kuullessaan.” 

Sosiaalisena eläimenä koira nauttii lajitoverien ja ihmisten seurasta ja oppii tavoille mielellään, kun koulutus tuottaa sille onnistumisen iloa ja mielihyvää. “Lisäksi on hyvä muistaa, että ihmisen stressi voi aiheuttaa koiralle stressiä. Kun pidämme huolta omasta hyvinvoinnistamme, on todennäköistä, että kotonamme on myös valpas, heiluvahäntäinen, kirkassilmäinen ja onnellinen lemmikki.”

P.S. Kiitokset kuvausavusta Heidi & karvakuonot