Hevosen kuntoharjoittelu
11. huhtikuuta 2018

Hevosen kuntoharjoittelu

TEKSTI ELK Johanna Soiluva

Olen jo aiemmin kirjoittanut tälle sivustolle ratsastajan venyttelystä ja olen vakaasti sitä mieltä, että ratsastajan tulee olla hyvässä fyysisessä kunnossa.

Tämä ei tietenkään riitä, jos hevosen kunto ei ole riittävä. Mikä sitten on hevoselle riittävä kunto ja miten siihen voi päästä?

Riittävä kunto

Riittävä kunto voi olla voimaa suorittaa vaativia kouluratsastuksen liikkeitä tai kestävyyttä pitkän maastoesteradan suorittamiseen. Tässä puhun pääasiassa jälkimmäisestä ja nimenomaan hevosen kestävyyskunnon kehittämisestä.

Mielestäni tärkeintä on, että hevosella on sellainen fyysinen kunto, että se voi suorittaa tyytyväisenä sillä tasolla, mitä siltä vaaditaan. Tähän taas vaikuttaa hevosen käyttötarkoitus.

Harrasteratsulla, jolla pääasiassa tehdään rauhallisia maastolenkkejä, ei luonnollisesti tarvitse olla samanlainen kunto kuin vaativan tason kenttähevosella. Kouluhevonen vaatii paljon lihasvoimaa, mutta sen maksimaalinen hapenottokyvyn ei tarvitse olla samanlainen kuin estehevosella. Ns. liian hyvä kunto voi jopa johtaa onnettomuusriskin kasvamiseen, jos hevonen turhautuu liian vähästä liikunnasta. Liian hyvä kunto on harvinainen ongelma, mutta silti huomioimisen arvoinen.

Johdonmukainen kuntoharjoittelu

Hevosen liikunta tulisi olla johdonmukaista. Jos hevonen on tottunut liikkumaan kevyesti joitakin kertoja viikossa, ei sitä voi ottaa yhtäkkiä moninkertaiseen rasitukseen. Vastaavasti jos hevonen on tottunut raskaaseen liikuntaan, ei sitä voi syyttä jättää seisomaan. Hevoset ovat tottuneet rutiineihin ja kaikki muutokset niiden elämään tulisi tehdä rauhallisesti ja loogisesti.

Hevosen kuntoharjoittelu

Kuntoa maastoharjoittelusta

Kun hevosen kuntoa sitten halutaan parantaa, suosittelen lähtemään maastoon. Jos hevonen on tottunut säännölliseen liikuntaan ja on terve, voi usein aloittaa esimerkiksi ravilenkeillä. Itse suosin kymmenen minuutin syklejä: kävelen ja ravaan vuorotellen 10 minuttia kerrallaan. Ravin tulisi olla reipasta ja rentoa. Näitä 10 minuutin syklejä voi toistaa muutamia kertoja hevosen kunnosta riippuen.

Ravista laukkaan

Melko pian ravin aiheuttama rasitus ei enää kehitä hevosen kuntoa ja tällöin on hyvä aloittaa laukkatreeni. Jos hevonen on säännöllisessä treenissä, voi sillä aloittaa myös suoraan laukkaharjoittelulla. Usein paras tapa on ottaa muutama muutaman minuutin pituinen laukkapätkä. Jos laukkavedon saa tehtyä ylämäkeen, lisää se luonnollisesti harjoituksen vaativuutta hevoselle. Laukkavedot voi aloittaa melko rauhassa, mutta jotta harjoitusta saadaan vähitellen raskaammaksi, kannattaa vetojen pituutta ja määrää lisätä säännöllisesti. Laukan tempoa voi myös vaihdella aloittaen rauhallisemmasta ja vähitellen nopeutta lisätä.

Ravista laukkaan

Kuntoharjoittelua on hyvä harjoitella hevosella suunnilleen kerran viikossa. Suomen sääolosuhteissa pitää kuitenkin huomioida sääolosuhteet ja maastojen pohjat. Vaarallisella pohjalla en itse lähti tekemään kuntoharjoittelua vaan jättäisin mielummin sen viikon kuntoharjoittelun välistä tai siirtäisin sen toiselle päivälle. Pohjien lisäksi tulee muistaa huomioida hevosen huolellinen lämmittely ja jäähdyttely itse harjoituksen lisäksi.

Kun hevonen pystyy tekemään helposti sen työn, mitä siltä esimerkiksi kilpailuissa vaaditaan, on se mielestäni riittävässä kunnossa.