Hevosen lihasten kasvattaminen - Vetcare
27. syyskuuta 2021

Hevosen lihasten kasvattaminen

TEKSTI Veera Paloheimo, kouluratsastaja
KUVA Nelli Itkonen

Hevosen lihasten kasvattaminen ja hyvän lihaskunnon ylläpitäminen ovat peruspilareita hevosen yleisen terveyden kannalta. Hevosen kehittyessä ja tehtävien vaativuusasteen noustessa on tärkeää, että lihaksisto on tarpeeksi kehittynyt, jotta se jaksaa tukea hevosen liikkeitä. Silloin vältytään mahdollisilta vammoilta.

Keskustelimme edustusratsastajamme Veera Paloheimon kanssa, minkälainen lihasten kasvutarina heillä on ollut hänen hevosensa Wollen kanssa, ja miten hän ylläpitää jo iäkkäämmän Wollen lihaksistoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Wollen kanssa lihasmassan kasvatus ei ole aina ollut aivan helppoa. Wolle tuli meille vuonna 2013. Myyntivideolla se oli oikein hyvässä kunnossa, mutta tilanne muuttui nopeasti sen jälkeen, kun se saapui Suomeen. Wolle alkoi oireilemaan vastustamalla pohjetta ja heittämällä siskoani Ellaa selästä. Lihakset kuihtuivat pois, ja se laihtui paljon. Ruoka ei maistunut, ei edes mössöt, mitä se yleensä rakastaa.

Talvella 2013-2014 sillä todettiin vatsahaava, joka luultavasti johtui isoista muutoksista elinympäristössä. Vatsahaavaa hoidettiin, mutta Wolle ei siltikään lähtenyt lihomaan.

Päätimme, että vuoden 2014 EM-kilpailureissun jälkeen – jolla Wolle taas laihtui roimasti – selvitämme kunnolla oireiden syyn.

Kävimme eläinlääkäri Jonna Jokisalon tutkimuksissa, joissa selvisi, että Wollella on imeytymisongelma. Ongelman vuoksi se ei pystynyt hyödyntämään syömästään ruuasta saamiaan ravintoarvoja lihasten kasvattamiseen. Wollen imeytymisprosentti oli 60 %. Kahden kortisonikuurin jälkeen se saatiin nostettua 75 %:iin.

Kun perusongelma oltiin hoidettu, pystyin kehittämään Wollen lihaksia monipuolisella liikunnalla ja hyvällä ruokinnalla.

Myoplast tukee hevosen lihaksia
Veera Paloheimo ja Wolle. Kuva Nelli Itkonen

Monipuolinen liikunta hevosen lihasten kasvattamisen tukena

Keskityn koko ajan Wollen kunnon ja lihasten ylläpitämiseen. En pidä lihasten kasvatuskausia, vaan lihasten kasvattaminen ja huolto on koko ajan osana hevosen treeniohjelmaa.

Harjoittelemme Wollen kanssa monipuolisesti, jotta lihakset saavat monenlaista harjoitusta. Valmentaudumme valmentajani Ville Vaurion kanssa 3 kertaa viikossa, teemme 2 päivää jotain kevyempää ja 2 päivää harjoittelemme esimerkiksi esteillä tai maastossa.

En halua antaa Wollelle vapaapäiviä. Vanhan iän ja shivering-sairauden takia se menee todella jäykäksi, jos se vaan tarhailee.

Ratsastaessa olen tarkka, että teen mahdollisimman pitkät alku- ja loppukävelyt Back On Track -loimen kanssa sekä vaihtelevalla pohjalla. Teen perusteellisen verryttelyn, koska vaikeimpia tehtäviä on turha lähteä tekemään, jos hevonen ei ole avuilla eikä käytä lihaksiaan oikein. Keskitymme paljon perusasioihin, kuten muotoon ja taivutuksiin, jotka kehittävät sen liikkumista ja lihaksistoa.

Myoplast - hevosen lihasten tueksi
Equitop Myoplast sisältää hevoselle välttämättömiä aminohappoja, lihasten kasvun tukemiseen.

Ruokinta lihasten kasvun tukena

Olemme vuosien mittaan optimoineet Wollen ruokavaliota, jotta se tukisi lihasten kehittymistä ja hevosen kokonaisvaltaista terveyttä. Pyrimme pitämään väkirehun määrän maltillisena, sillä se yleensä sisältää melko paljon sokeria, jonka seurauksena Wollen shivering pahenee.

Wolle syö perusrehuna paljon heinää. Ennen punnitsimme heinät, jotta voimme olla varmoja siitä, kuinka paljon heinää se syö. Nykyään heinät syötetään silmämitalla.

Eläinlääkärin kehotuksesta Wollelle syötetään myös viherpellettejä, öljyä ja mashia. Mashiin lisäämme Equitop Myoplastia sekä Vetcaren luonnollista E-vitamiinia, jotka molemmat edistävät sekä tukevat lihasten normaalia toimintaa.

Hevosen lihasten huolto

Wollen lihaksia käy hoitamassa hieroja Eriika Ruokamo sekä lihaskalvokäsittelijä Niina Grönqvist. Eriika on käynyt hoitamassa Wollea jo kauan, joten hän pystyy hyvin kertomaan muutoksista, jotka hän löytää Wollen lihaksistosta.

Käyn paljon jatkuvaa keskustelua apujoukkoni kanssa siitä, miltä Wollen liike ja lihaksisto tuntuu. Pyrin reagoimaan pieniin muutoksiin mahdollisimman nopeasti, jotta voimme ennaltaehkäistä mahdollisia lihasvaurioita ja ongelmia.

Arjessa käytän myös Back on Trackin loimea ja Bemerin laitetta, jotka molemmat lämmittävät hevosen lihaksia ja edistävät niiden verenkiertoa.

Olen huomannut, että Wollen vanhetessa sen lihakset surkastuvat nopeammin ja siitä tulee jäykempi. Laadukkaalla ja monipuolisella liikunnalla ja suunnitelmallisella ruokinnalla saan sen kuitenkin pidettyä hienossa kunnossa, eikä siitä uskoisi, että se täyttää kohta jo 20.

Veeran ja Wollen seikkailuja voit seurata Team Paloheimon Instagram-tilin kautta @teampaloheimo.