EOTRH
23. tammikuuta 2017

EOTRH – etenevä, yleinen ja kivulias hammassairaus

TEKSTI Eläinlääkäri Jaana Pehkonen / Hevoslääkärikeskus Hippomedi

EOTRH eli Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis on yleensä vanhemmilla (>15-vuotiailla) hevosilla esiintyvä etenevä ja tavallisesti etu- ja kulmahampaita vaurioittava sairaus. Sairautta on harvinaisissa tapauksissa tavattu myös poskihampaissa. EOTRH-sairaudessa hampaan normaali sementti alkaa syöpyä pois ja korvautua epänormaalilla sementillä. Taudin syytä ei tiedetä, mutta sen epäillään olevan immuunivälitteinen. Taudin edetessä hampaan ydin, periodontaaliligamentti ja alveolaariluu tulehtuvat ja mahdollisesti infektoituvat, mikä johtaa hampaan heilumiseen, ikenen vetäytymiseen, etuhampaiden kulmauksen kasvamiseen, fistelikanaviin, hammasmurtumiin ja kipuun.

Oireet

EOTRH:n oireet johtuvat kivusta. Käytösmuutokset alkavat usein hiljalleen, mikä tekee oireiden havaitsemisesta vaikeaa. Saaliseläimenä hevonen pyrkii peittämään kipuoireensa mahdollisimman pitkään.

Yleisin oire on, ettei hevonen halua purra etuhampaillaan mitään kovaa, kuten leipää tai omenaa. Hevonen saattaa syödä hitaammin kuin normaalisti tai menettää ajoittain ruokahalunsa ja laihtua. Laiduntaessa hevonen voi nyhtää laidunheinää huulilla ja siirtää heinän hammasloman kautta poskihampaiden jauhettavaksi, jolloin sen ei tarvitse käyttää syömiseen etuhampaitaan. Kuolainkäytöksessä saattaa ilmetä muutoksia; hevonen voi olla esimerkiksi haluton kääntymään toiseen suuntaan ja myös pään ravistelua (head shaking) saattaa ilmetä. Hevonen saattaa kuolata normaalia enemmän ja olla arka pään kosketukselle. Osa hevosista voi pitää kieltä etuhampaidensa välissä. Hevonen voi myös eristäytyä laumasta, jolloin usein ajatellaan sen vain ”tulleen vanhaksi”.

Löydökset

Pääasiallisesti tautia tavataan etu- ja kulmahampaissa, mutta joskus harvoin sairaus voi ilmetä myös poskihampaissa. Ikenet vetäytyvät, tulehtuvat ja turvottavat. Ikenissä voi esiintyä myös liikakasvua ja pieniä verenpurkaumia sekä märkäeritettä vuotavia fisteliaukkoja. Hampaisiin kertyy hammaskiveä sekä rehua. Suu alkaa haista. Etuhampaiden kulmaus voi muuttua ja tilan edetessä hampaat saattavat alkaa heilua.

Diagnoosi ja hoito

Eläinlääkäri voi epäillä diagnoosia jo suun tutkittuaan kliinisten löydösten ja oireiden perusteella, mutta diagnoosi varmistetaan aina hampaiden röntgenkuvauksella. Tällä hetkellä EOTRH:n ainoa hoitokeino on kipeiden ja voimakkaasti muuttuneiden hampaiden poistaminen. Tällöin saadaan myös kipu pois. Hevoselta saatetaan poistaa jopa kaikki ylä- ja alaetuhampaat, joita ilman hevonen pärjää mainiosti. Etuhampaat eivät vaikuta ravinnon hienontamiseen ja kivun poistuttua elämänlaatu paranee.