Tallin pesu kannattaa tehdä kesällä
13. kesäkuuta 2024

Tallin pesu

Nyt on tallin vuosittaisen pesun aika. Kesällä talli on helppo tyhjentää sekä hevosista että tavaroista ja lämpimät kelit nopeuttavat pestyn tallin kuivumista. Vuosittaisella pesulla ja desinfektiolla vähennetään merkittävästi mikrobien ja loisten määrää talliympäristössä. 

Ohjeet tallin pesuun.

1. Tyhjennä talli irtotavaroista ja karsinat kuivikkeista 

2. Harjaa seinät, katto ja lattiat puhtaaksi hämähäkin verkoista ja muusta näkyvästä liasta. 

3. Pese kaikki tallin pinnat vedellä ja pesuaineella (miel. painepesurilla). Anna pesuaineen vaikuttaa likaisissa kohdissa 10–20 minuuttia ja harjaa kohta käsin puhtaaksi. Aloita pesu katosta edeten ylhäältä alaspäin ja kohti viemäreitä tai tallin uloskäyntiä. Huolellinen pesu on tärkeää, koska lika heikentää desinfektioaineiden tehoa. 

4. Poista ylimääräinen vesi tallista luudan tai muovilastan avulla. 

5. Anna tallin kuivua. 

6. Pue tarvittavat suojavarusteet (esim. haalarit, hanskat, hengityssuojain ja suojalasit) yllesi ennen tallin desinfektioita. Noudata desinfektioaineen valmistajan laimennus- ja käyttöohjeita. Suihkuta esim. reppuruiskua apuna käyttäen desinfektioainetta seiniin ja lattiaan aloittaen katonrajasta. 

7. Pese kaikki irtotavarat ja suihkuta ne desinfektioaineella. Anna vaikuttaa desinfektiovalmisteen käyttöohjeen mukaan ja huuhtele sen jälkeen juoksevalla vedellä. Erityisesti juoma- ja ruoka-astiat pitää huuhdella huolellisesti. Anna tavaroiden kuivua ja siirrä ne takaisin puhtaaseen talliin. 

8. Puhdista konepestävät tekstiilit näkyvästä liasta ja pese ne normaalisti pesukoneessa. Tautiepidemioiden, kuten sienitartunnan, yhteydessä myös tekstiilit kannattaa desinfioida. 

Suunnitelmallinen terveydenhuolto mahdollistaa hevoselle terveemmän ja onnellisemman elämän.