Nuoren hevosen koulutus
3. helmikuuta 2022

Nuoren hevosen koulutus ja siihen tutustuminen

TEKSTI Veera Paloheimo KUVA Vilma Mäkinen, Sofia Kerstinen

Edustusratsastajamme Veera Paloheimo on menestynyt kouluratsastauksessa sekä juniori, että nuorten ratsastajien tasolla. Kilpahevosena hänellä on ollut kokenut, jo 19-vuotias Wolle Wolkenstein. Wollen rinnalle on etsitty nuorempaa hevosta, jonka kanssa jatkaa tavoitteellista treenaamista ja kilpailemista. Kesällä 2021 löytyikin sopiva nuori hevonen, 6-vuotias Vili. Haastattelimme Veeraa ja keskustelimme teemoista nuoren hevosen koulutus ja nuoreen hevoseen tutustuminen.

Nuoren hevosen valinta

“Nuoren hevosen etsinnät alkoivat, sillä Wolle alkaa jo olemaan iäkäs, eikä ole varmaa, kuinka kauan se pysyy vielä terveenä ja kilpailukunnossa.

Wollen seuraajaa etsittiin noin vuosi ja jossain vaiheessa harkitsimme minulle myös Ellan hevosta, Karkkia. Se ei kuitenkaan tuntunut omalta.

Kävimme kokeilemassa joitakin hevosia täällä Suomessa, mutta lopulta löysimme sopivan nuoren hevosen, Vilin. Löysimme Vilin Tanskasta, Caroline McCleanin kautta. Valitsimme Vilin videon ja tuttavan suositusten perusteella. Hankimme aikoinaan myös Wollen Carolinen kautta, joten meillä oli hänestä jo ennaltaan hyvä kokemus.

Noora Paloheimo ja Vili
Veeran uusi nuori kisakumppani, Vili. Kuva: Sofia Kerstinen.

Kriteerimme nuorelle hevoselle oli, että sillä olisi kapasiteettia soveltua myös U25 luokkiin asti. Nuorten ratsastajien vuodet menevät loppujen lopuksi niin nopeasti. Meille oli tärkeää, että nuori hevonen osaisi vaihtaa ja näyttäisi jo kapasiteettia kokoamiselle. Vilillä oli jo hallussaan yksittäiset vaihdot, ja se ymmärsi piaffin alkeet.

Toivoimme myös kolme laadukasta askellajia, mutta tärkeämpää kuin näyttävät askellajit oli kyky suoriutua teknisistä tehtävistä.

Nuoren hevosen koulutus ja viikko-ohjelma

Alku Vilin kanssa on ollut todella opettavaista. Nuoren hevosen koulutuksessa ollaan keskitytty erityisesti perustyöskentelyyn – että se kulkee helposti pohkeesta eteen sekä pysyy rentona ja pehmeänä. Valmentajani Ville Vaurio on mukana heti verryttelyssä, jotta Vili liikkuisi varmasti oikein jo treenikerran alussa. Valmennuksen aikana keskitymme yleensä yhteen asiaan.

Nuoren hevosen koulutus eroaa mielestäni vanhemman hevosen ratsastamisesta siten, että ratsastajana pitää itse osata opettaa hevosta ja toistaa tehtäviä jotta se oppii. Vanhemman hevosen, Wollen, kanssa treenikerrat ovat monipuolisempia, sillä sen kanssa ei tarvitse toistaa asioita montaa kertaa.

Vilin viikkoohjelmaan sisältyy 2-3 valmennuskertaa, joista Ville ratsastaa yhtenä kertana. Vilillä on viikossa ainakin yksi tarha-, sekä juoksutuspäivä.

Teen kaikkeni, jotta Vili pysyisi terveenä ja sen keho hyvässä kunnossa. Kylmään jalkoja rankan treenin jälkeen ja lihaksia huolletaan säännöllisesti sekä hieronnalla, että kalvokäsittelyllä. Laaseri- ja huippukylmäkäsittelyä Vili saa sitä vaativiin paikkoihin kerran parissa viikossa.

Nuoren hevosen ratsastus
Uusien asioiden opettaminen toistojen kautta ovat keskeisessä roolissa nuorta hevosta kouluttaessa.

Nuoren hevosen ruokinta

Nuori hevonen Vili syö heinän lisäksi 3 litraa Selected täysrehua per päivä. Nuoren hevosen nivelten hyvinvointia tuetaan Equistron Flexadin ja Equitop Gonex täydennysrehuilla. Lihasten kasvua optimoidaan Equitop Myoplast täydennysrehulla, ja lihasten kuntoa ylläpidetään ja tuetaan Vetcaren luonnollisella E-vitamiinilla.

Kohti kilpailukautta 2022

Ensi kauden tavoite on kilpailla Vilin kanssa 7-vuotiscupia, sekä startata nuorten hevosten Vaativa A -luokkia. Aloitamme kuitenkin rataharjoituksilla, jotta nuori hevonen saa tutustua rauhassa kilpailuympäristöön ja sen sisältämiin uusiin asioihin.

Tämän hetken päätavoite on päästä kilpailemaan Vilin kanssa nuorten ratsastajien luokkia vuonna 2023, Wollen siirtyessä sivuun.

Voit seurata Veeran ja Vilin kuulumisia Veeran Instagramista @teampaloheimo