Stella Hagelstam & MJS Kom Fairytale
21. joulukuuta 2022

Stella Hagelstam & MJS Kom Fairytale – Kilpailukausi 2022

TEKSTI Stella Hagelstam

Edustusratsastajallamme Stella Hagelstamilla on takana unohtumaton kilpailukausi 2022, kun hän sai ratsastettavaksi Emma Blundellin GP tamma MJS Kom Fairytalen. Prinsessanin kanssa he edustivat Suomea kouluratsastuksen maailmanmestaruuksissa. Mutta minkälainen oli matka sinne, ja mitä kaikkea kulisseissa tapahtui?

Suunnitelmien lukkoon lyömistä, onnistumisia ja unohtumattomia hetkiä

“On aika koota vuoden 2022 tärkeimmät tapahtumat yhteen. Taitaa olla niin, että takana on urani ensimmäinen kisakausi, joka on mennyt suunnitelmien mukaan… tai alkuvuotta lukuunottamatta suunnitelmien mukaan.”

Stella ja kilpailukausi 2022

“Meillä kilparatsastajilla on joko taipumus olla tekemättä konkreettisia suunnitelmia, koska tiedämme kokemuksesta, että ne harvoin toteutuvat tai sitten teemme suunnitelmia ja tuskailemme jatkuvasti muuttuvan tilanteen kanssa. Tämä kausi kuitenkin osoittaa sen, että vastoinkäymisten hetkellä hanskoja ei kannata heittää tiskiin, ja että suunnitelmien teko on välttämättömyys, jos mielii kovempiin tavoitteisiin.”

Haasteellinen alkuvuosi

“Alkuvuodesta 2022 Julitrea palaili takaisin treeneihin ja ajatuksena oli, että tähtään hänellä Herningin MM-kisoihin. Huhtikuussa kuntoutus oli kuitenkin edelleen kesken ja kvaalikisojen alkuun enää muutama viikko. Vanha vamma ei parantunutkaan toivotulla tavalla ja tuntui siltä, että tämä kausi kansainvälisen Grand Prix osalta oli sitten varmaan tässä.”

MSJ Kom Fairytale

“Olin suunnitellut Julitrealle siitostamman uraa kisauran päätteeksi ja otin yhteyttä ystävääni Emma Blundelliin kysyäkseni neuvoja alkiosiirroista. Äkkiä kävi sitten ilmi, että hänen GP hevosensa MSJ Kom Fairytale oli jäämässä ilman ratsastajaa tämänhetkisen ratsastajan ollessa raskaana. Hetkessä syntyi sopimus, että Emma saa Julitreasta alkiosiirtovarsan ja minä Princess tamman kilpailtavaksi tälle kaudelle.”

“Aikataulu MMiä ajatellen oli äärimmäisen tiukka, jopa epärealistinen. Kävin Englannissa kokeilemassa Princessia 1.5.2022, ja tästä pari viikkoa myöhemmin, hurjan paperirumban ja järjestelemisen jälkeen tamma oli jo Boessa.”

Kohti MM-kilpailuja ennätysvauhdissa

“MM kilpailut olivat edelleen mielessäni, mutta tiedostin myös, että kolmet kvaalit oli saatava ennen 4.7.2022, eli 7 viikon sisällä. Se oli hyvin ns. epärealistinen tavoite varsinkin, kun tiesin, että kyseessä on vähän haastavan hevosen maineen omaava rautias tamma, joka oli maailman parhaan kilparatsastajan kouluttama, mutta edelleen ilman mitään päätä huimaavia kisatuloksia. “

“Tein kuitenkin suunnitelman, hyvin tiukan ja konkreettisen sellaisen. Siihen mahtui juuri ja juuri kolme kansainvälistä GP-kisaa. JOS kaikki menisi aivan nappiin meillä olisi kolmet kvaalit 4.7.2022 mennessä. Siinä ei ollut varaa yhdellekään muutokselle, eikä yhdellekään huonolle tulokselle. Olen kuitenkin kilpaillut jo niin monta vuotta, että pidin haasteesta ja mietin: Entä sitten jos en onnistu? Mitä menetettävää minulla tässä on? Olisihan se tosi siistiä onnistua tällaisessa puolihullussa haasteessa!”

Stella Hagelstam kohti MM-kilpailuja 2022

“Tunnen myös itseni sen verran hyvin, että kohdallani hevosen hyvinvointi on aina automaattisesti etusijalla, joten ei ollut riskiä, että oltaisiin lähdetty tavoittelemaan MM-paikkaa hevosen jaksamista tai tarpeita mitenkään vähätellen.”

Saumatonta tiimityötä

“Laitettiin siis tiimini kanssa vauhtia. Oli löydettävä sopiva satula, ruokinta, kuolaimet, treenitapa, kengitys, arkirutiini, palautumisrytmi ja paljon muuta. Oli hienoa nähdä, miten saumattomasti kaikki toimi yhdessä ja miten joustavia kaikki oli tiukan aikataulun edessä.”

“Lähdettiin ensimmäisiin KV-kisoihin 12 päivää sen jälkeen, kun olin saanut Princessanin Boeen. Tämän kisan tarkoitus oli selvittää millainen hän on kisatilanteessa, radalla ja mitä lähdetään kotona treenaamaan ennen seuraavia kisoja.

Lopputuloksena oli voitto ja hämmentynyt olo. Siis mitä, eikö tämä hevonen ollutkaan haastava ja liian kuuma ja vaikea? Jälkiviisaana sanoisin, että vähäinen paine ratsastuksessa ja rento asenne olivat varmasti juuri tämän hevosen mieleen ja syy yllättävän hyvään tulokseen.”

Ympäri Eurooppaa

“Seuraavat kuukaudet matkailimme ympäri Saksaa, Viroa ja Ruotsia. Kuin ihmeen kaupalla saatiin kvaalit kasaan ja paikka MM-joukkueessa. Matkalla oli tietenkin myös haasteita, mutta onneksemme kohtuullisen pieniä ja ratkaistavissa olevia. Kuten esimerkiksi yllättävän voimakasta aamupahoinvointia, sillä pitkään toivottu vauva oli samalla kasvamassa vatsassani ja ikuisena optimistina ajattelin vaan, että kyllä minä hyvin tästä tiukasta tavoitteesta selviän, kunhan ei vatsan koko rupea haittaan ratsastamista. “

“Elokuu lähestyi ja kauden päätavoite oli enää muutaman viikon päässä. Oli niin jännää ja hienoa valmistautua tämän tason kilpailuihin. Tunsin suurta ylpeyttä saada edustaa maatani kisoissa vielä Suomessa syntyneellä FWB hevosella. Oli ilo saada herkkä ja haastava hevonen puolelleni. Yhteistyö tuntui onnistuneen juuri niin kuin toivoinkin. Pahoinvointi oli loppunut ja pääsin täydellä sydämellä satsaamaan tähän suureen tapahtumaan.”

Stella Hagelstam ja Princess palkintojenjaossa

“Princess oli kisoissa hyvin keskittynyt ja rauhallinen. Alkuradasta ratsastin hieman varovaisemmin, jotta näkisin ensin, miten hän reagoi isoon areenaan, TV- kameroihin, kuulutuksiin ja areenalla yksin olemiseen. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että hän on aivan rennosti kanssani ja uskalsin pyytää vähän enemmän. Tuloksena kautemme paras GP tulos (Viron lyhyttä GPtä lukuun ottamatta) ja hyvin tyytyväinen ratsastaja ja tiimi kokonaisuudessaan. Ja ainiin, jouduttiinhan me vaihtamaan kankikuolain kisoja edeltävänä päivänä, koska sääntöihin oli tullut muutos ja kuolain, jolla olin koko kauden kilpaillut ei ollutkaan enää sallittu… se oli liian pehmeä siis. Vaihdettiin mahdollisimman samanlaiseen ja onneksi herkkä tamma otti muutoksen rauhallisena vastaan. “

“Palattiin kisoista kotiin ja mietin hetken, että olisiko tähän sopiva lopettaa kilpaileminen vai vieläkö tähtäsin SM-kisoihin, jotka olivat kahden viikon päästä. Vauvavatsa kun alkoi jo selvästi erottua ja sen myötä myös istunta hieman kärsimään. Päätin ottaa päivä kerralla ja kilpailla vielä SM-kisat, jos mahdollista. Kisat toteutuivat ja uudesta, isommasta frakista sain vielä hieman siirrellä nappeja jotta se mahtui päälle. Princess oli jopa turhan virkeä ja sellainen kuuma, kun hän osaa välillä olla. Tuloksena kuitenkin SM-kultaa ja täydellinen loppu meidän huikealle kaudelle.”

“Sopimuksena oli, että Princess on minulla vain syyskuuhun 2022 eli meidän yhteinen taival oli taputeltu. Lopputuloksena oli hyvin onnellinen ja kiitollinen olo tästä matkasta.”

Yhteistyössä Vetcaren kanssa

“Kuten aina ennenkin Vetcaren-tuotteet ovat olleet hyvin tiiviisti mukana koko kauden ja tässä muutama esimerkki missä ja miten niitä on Princessanin kanssa käytetty:

Equistro Mega Basea, Equistro Flexadinea, Equitop Gonexia ja Equitop Myoplastia päivittäin mashin kanssa

Equistro Elytaania aina kun hikoilee tai matkustaa sekä juomaveteen sekoitettuna helteellä.

“Erityisen kiinnostavaa oli sellainen seikka, että Princess oli hieman hoikka meille tullessa. Ja kaikesta matkustamisesta ja kilpailemisesta huolimatta, hän on hienosti kerännyt kauden aikana lihasta ja painoa lisää, vaikka monilla hevosilla käy päinvastoin. Uskoisin, että erityisesti Equitop Myoplast ja Mega Base yhdistettynä maittavaan ruokaan ja huolelliseen vatsanhoitoon on ollut tässä tärkeimmässä roolissa.

Vanhemman (16-vuotiaan) hevosen pitäminen kunnossa koko kisakauden aikana ei aina ole ihan helppo tehtävä. Princess on ihanalla tavalla liikkunut täysin esteettömästi käyttäen koko kropan lihaksistoa sellaisella tavalla joka on mahdollistanut jatkuvan kehityksen ja täysin ehjän kauden.”

“Kiitos jälleen Vetcare yhteistyöstä! Toivotan kaikille ihanaa Joulua, menestyksekästä Uutta Vuotta sekä unohtumattomia hetkiä yhdessä hevostenne kanssa. “

Stella Hagelstam & MSJ Kom Fairytale