27. lokakuuta 2023

Kissan krooninen munuaisten vajaatoiminta

TEKSTI Maria Louhelainen, asiantuntijaeläinlääkäri

Krooninen munuaissairaus on hyvin yleinen diagnoosi iäkkäillä kissoilla. Tutkimusten mukaan yli 10-vuotiaista kissoista jopa yli kolmasosalla on jonkinasteista munuaisten vajaatoimintaa. Kun munuaisten toiminta on ollut heikentynyttä yli 2-3 kuukauden ajan, puhutaan kroonisesta munuaissairaudesta.

Taustasyyt

Mikä sitten johtaa tähän? Syitä on lukuisia ja yksittäisessä tapauksessa laukaisevaa tekijää voi olla vaikea tietää. Esimerkiksi tulehdukset virtsateissä, virtsakivet, munuaisia rasittavat lääkitykset, myrkylliset aineet, heikentynyt verenkierto munuaisissa vaikkapa elimistön kuivumisen, shokkitilan tai verenpaineen laskun seurauksena voivat aiheuttaa vaurion munuaisiin. Perinnölliset munuaissairaudet tai kasvainsairaudet voivat myös johtaa munuaisten vajaatoimintaan.

Oireet

Munuaisilla on tärkeä tehtävä elimistössä muun muassa nestetasapainon ja happo-emästasapainon säätelyssä, kuona-aineiden poistossa ja hormonien tuotannossa. Kun kyky hoitaa näitä tehtäviä heikkenee, munuaissairas kissa alkaa tyypillisesti juoda ja virtsata normaalia enemmän. Kissa laihtuu, sen ruokahalu huononee ja se voi alkaa oksennella. Omistaja voi havaita kissan suussa pahan hajun ja haavaumia. Kissa muuttuu apaattisemmaksi ja turkki voi olla hoitamaton.

Diagnoosi

Oireet vaihtelevat yksilöllisesti ja voivat sopia moneen muuhunkin sairauteen, joten diagnoosiin pääsemiseksi eläinlääkäri tutkii mm. veri-ja virtsanäytteet. Ultraäänitutkimus antaa munuaisten rakenteesta lisätietoa.

Hoito

Eläinlääkäri räätälöi hoidon yksilöllisesti. Hoidon kulmakivenä on munuaisia säästävä erikoisruokavalio. Raikasta vettä tulee aina olla runsain mitoin saatavilla, koska munuaisvikaisen kissan elimistö on herkkä kuivumaan. Munuaissairauteen liittyy riski kohonneesta verenpaineesta, joka voi voi vaurioittaa munuaisia lisää ja vaarantaa myös aivojen, silmien ja sydämen terveyden. Verenpaineen kontrollointi ja tarvittaessa verenpainelääkityksen aloittaminen onkin tärkeä osa hoitoa. Lisäksi oireista riippuen muun muassa pahoinvoinninestolääkitys ja elektrolyytti-ja nestetasapainoa sekä anemiaa korjaavat hoidot voivat olla tarpeen.

Ennaltaehkäisy ja ennuste

Koska kissat usein peittävät oireita, vanhojen kissojen säännöllinen vuosittainen terveystarkastus eläinlääkärissä on suotavaa, jotta sairaudet havaitaan ajoissa. Kroonista munuaissairautta ei voida parantaa, mutta tukihoidolla kissan elämänlaatua voidaan kohentaa ja sairauden etenemistä hidastaa.