Arka kissa
24. toukokuuta 2021

Luonnosta löydetty arka kissa kotiutuu yleensä hyvin uuteen perheeseen

Kankaanpäässä Satakunnan sydämessä toimii vuonna 2019 perustettu paikallinen eläinsuojeluyhdistys. Toimintaa pyörittää muutama aktiivinen vapaaehtoinen sekä toimitilahoitajia.  Vetcare on tukenut toimintaa erilaisilla tuoteavustuksilla, jotka ovat tulleet tarpeeseen esimerkiksi arkuutta ja jännitystä poteville kissoille. Arka kissa onkin hyvin yleinen vieras eläinsuojeluyhdistyksessä.

Kankaanpään eläinsuojeluyhdistyksessä toimii hoitorinki kolmessa vuorossa, jotta kaikki kissat ja muut mahdolliset eläimet saataisiin hoidettua mahdollisimman hyvin. Toimitiloissa on myös karanteenitilat uusille tulokkaille. Kankaanpäässä on myös noin 15 aktiivista kotihoitajaa, jotka ottavat koteihinsa löytöeläimiä hoitoon.

”Olemme auttamassa, emme tuomitsemassa. Joskus kissapopulaatio saa alkunsa, kun leikkaamaton ulkokissaa liikkuu vapaasti. Pentuja alkaa väistämättä tulla jossakin vaiheessa. Joissakin maalaistaloissa on saattanut olla vuosikymmeniä kissoja, jotka lisääntyvät vapaasti ulkona. Tällaisissa tapauksissa yritämme olla auttamassa, etteivät kissapopulaatiot kasvaisi”, Anna-Maija Pellonpää Kankaanpään eläinsuojeluyhdistyksestä kertoo.

Kissamäärät ovat Kankaanpäässä olleet todella isoja ja Anna-Maija joukkoineen liikkuukin paljon maastossa kodittomia kissoja etsimässä.

Yhteistyö eri tahojen kanssa on eläinten parhaaksi

”Emme voisi toimia ilman muiden yhdistysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Esimerkiksi kissojen katastrofiyhdistys on usein mukana ottamassa kissoja tiloihinsa. Kiinniottaminen ja kuljetus on meidän vastuulla, mutta tiloja ei ole millään kaikille kissoille. Vastavuoroinen yhteistyö on siis todella isossa merkityksessä”, Anna-Maija painottaa.

Arkakin kissa tottuu parin viikon sisällä ihmiseen ja löytää uuden kodin.

”Viime vuonna meidän kautta kulki 1054 kissaa. Joskus meille tulee jopa 50 kissaa viikossa. Luonnosta löydetyistä pennuista ilmoitetaan usein vasta syksyllä turhan myöhään, kun ne ovat jo puolivuotiaita ”villikissoja”. Villiintynyt arka kissa on vaikeampi saada rauhoittumaan ihmisen lähellä. Useimmiten kissa kuitenkin tottuu parin viikon sisällä ihmiseen ja löytää uuden kodin”, Anna-Maija sanoo.

Ensin populaatiokissat jaetaan aina eristyksiin omiin tiloihin terveystarkastusta varten. Yleensä kissat viedään muutama kerrallaan lääkäriin tai sitten lääkäri tulee tarkastamaan kaikki kerrallaan.

”Annamme ensimmäiseksi ruokaa ja matokuurin. Jos tarpeen, viemme kissan nopeasti lääkäriin. Löytökissoista saadaan vielä aikuisinakin usein hyviä kotikissoja. Joskus kissat ovat puolikesyjä jo tullessaan. Joskus ne taas ovat hyvin arkoja. Oikeita ihmisiä ja kissoja yhdistämällä saadaan onnistuneita kotiutuksia. Lähes villejäkin kissoja on joskus viety uusiin koteihin ja ne ovat sopeutuneet hyvin”, Anna-Maija kertoo.

Muutokset voivat ahdistaa – mistä arka kissa saa apua?

Kankaanpäässä järjestetään myös leikkauskampanjoita kissoille yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Hyvinvointi alkaa Anna-Maijan mukaan siitä, että kissa on leikattu ja rokotettu sekä madotetaan säännöllisesti. Kissa on näin levollisempi. Kissojen arkuuden lievittämiseen on saatu hyviä kokemuksia muun muassa Vetcaren Zylkene®-valmisteesta.

”Esimerkiksi koppaan laittaminen ja eläinlääkärille meno voivat aiheuttaa kissalle jännitystä. Siksi kannattaisi antaa Zylkeneä jo muutamaa päivää aiemmin”, Anna-Maija muistuttaa.

Zylkene annostellaan koirille tai kissoille ennen uudenlaisiin, jännittäviin tilanteisiin ja paikkoihin joutumista. Näitä voivat olla muutokset ympäristössä, yksinjääminen, tuntemattomat ihmiset tai eläimet, matkustaminen, ilotulitus tai mikä tahansa eläimen tavanomaisesta päivärytmistä poikkeava tilanne. 

Lisää Zylkene-tarinoita: Eläinlääkärin kokemuksia Zylkenestä

Vetcaren Silmäpuhdiste auttaa varsinkin keväällä pölyn ja roskien puhdistukseen.

Silmät vuotavat helposti keväällä ja korvia on syytä puhdistaa

Vetcaren Silmäpuhdiste auttaa varsinkin keväällä pölyn ja roskien puhdistukseen. Käyttö on Anna-Maijan mielestä helppoa ja kätevää. Hänestä kaikilla kissoilla on tullessa vuotavat silmät ja nenät, joten aputuotteet ovat tarpeen.

Vetcaren korvapuhdiste toimii myös bakteerien ja hiivojen torjuntaan, joten se on ollut hyvänä apuna kissojen tullessa luonnosta.

Kankaanpään eläinsuojeluyhdistyksessä on lisäksi käytössä kaikille pentueille Canikur Pro -valmiste vatsan tervettä toimintaa tukemaan. Myös Cothivet haavasumutetta menee Anna-Maijan mukaan paljon sen helppokäyttöisyyden takia.