Koiran eroahdistus
5. kesäkuuta 2018

Eroahdistus on ikävä vaiva – eläinlääkäri neuvoo, mikä avuksi

Ulvomista, haukkumista, tavaroiden ja kodin tuhoamista. Naapuritkin valittavat. Koiran eroahdistus voi olla todella hankala ja kaikille ikävä vaiva. Onneksi löytyy keinoja koiran sopeuttamiseksi yksinoloon.

Yksin jäädessään osa koirista ahdistuu voimakkaasti. Koira on silloin liian voimakkaasti sitoutunut ihmiseen ja sille tulee suuri hätä lyhyenkin eron koittaessa. Vaivaa havaitaan jo pennuilla. Aikuinen koira saattaa olla liikaa ”lapsen roolissa”, jolloin se ei siedä eroa perheestään.

– Joskus eroahdistus saattaa alkaa odottamattoman tapahtumaketjun seurauksena. Esimerkiksi vieras ympäristö tai luonnonilmiö, kuten ukkonen, voi pelästyttää koiran. Epämieluisa tilanne voi näin yhdistyä koiran mielessä yksinoloon ja laukaista eroahdistuksen, Vetcaren eläinlääkäri Petri Bäcklund kertoo.

Eroahdistuksen oireet:

– Ulvonta, haukkuminen, kodin tavaroiden tuhoaminen, oven raapiminen, yleinen levottomuus.

– Adrenaliinin ja stressihormonien lisääntyessä koira voi myös tehdä tarpeensa sisätiloihin.

– Päivän mittaan koiran ahdistustaso vaihtelee. Omistajan palatessa kotiin koira voi intoutua riehumaan. Omistajalla on tällöin vastassaan yliaktiivinen ja ylikorostuneen iloinen koira.

Miten koira totutetaan yksinoloon

– Koira totutetaan yksinoloon vähitellen luomalla toistuvasti tilanteita, joissa se kokee olonsa turvalliseksi. Aluksi omistaja poistuu kodista aluksi vain sekunneiksi. Poissaoloaikaa kasvatetaan minuuteiksi muutaman viikon aikana, Petri Bäcklund neuvoo.

Kotoa lähtiessä koiralle on hyvä antaa aktivointilelu, johon voi piilottaa makupaloja. Käytä makupaloina esimerkiksi koiran kuivaruokaa tai muita sopivankokoisia herkkuja.

– Paras lähtötilanne olisi, että koira motivoituisi leikkimään makupalalelun kanssa omistajien poistuessa ulos asunnosta hyvin lyhyeksi ajaksi. Poistumisia tulee aluksi tehdä useita päivittäin – mitä enemmän, sen parempi. Kun koira osaa olla rauhallisesti yksin vartin tai puoli tuntia, se osaa luultavasti olla yksin useamman tunninkin, Bäcklund kertoo.

Eroahdistusterapiaa voidaan tehokkaasti tukea Zylkéne®-täydennysrehuvalmisteella, joka sisältää maidosta eristettyä alfa-kasotsepiinia.

Mikäli harjoittelusta huolimatta koirasi eroahdistus ei näytä laantuvan kuukaudessa, on suositeltavaa kääntyä koirien käytöshäiriöihin perehtyneen eläinlääkärin tai ongelmakoirakouluttajan puoleen.

Harjoittele jo pennun kanssa

Koko päivän yksinolo voi kuitenkin olla koiralle kuin koiralle haaste. Kannattaa siis miettiä, voisiko koira tulla mukaan töihin tai voiko sen viedä hoitoon työpäivän ajaksi.

– Tärkeää yksinolon harjoittelussa on, ettei koira ahdistu sen aikana. Jos koirasi kuitenkin vaikuttaa ahdistuneelta, kannattaa ottaa muutama askel taaksepäin ja lyhentää harjoitusaikoja, Bäcklund neuvoo.

Olisi aina parasta harjoitella yksinoloa jo pentuiästä lähtien. Silloin eroahdistusta ei ehkä pääse lainkaan syntymään. Koiranpentua ei kannata pitää jatkuvasti vierellään tai sylissä, jolloin koira ei totu lainkaan yksinoloon. Sisäsiistiksi opettamisen lisäksi olennaisen tärkeää olisi siis, että opetat pentua olemaan yksin.

Miten Zylkéne toimii?

Tutkijat olivat jo pitkään arvelleet, että maidossa on jokin ainesosa, joka tyynnyttää jälkeläistä imettämisen yhteydessä. Näin todellakin on, joten vuonna 2006 saatiin Zylkéne-täydennysrehuvalmiste.

Zylkene sisältää maidon kaseiinista eristettyä peptidiä – alfa-kasotsepiinia, joka tukee lemmikin normaalia, rauhallista käyttäytymistä. Zylkenen annostelu aloitetaan 1-2 vuorokautta ennen lyhytkestoista häiriötilaa, kuten näyttelymatkaa tai ilotulitusrakettien ampumista. Pitkäkestoisiin häiriötiloihin suositus on aloittaa Zylkenen käyttö jo kuukautta aiemmin ja jatkaa sen annostelua, kunnes häiriökäyttäytyminen on lievittynyt merkittävästi tai kokonaan.

Käytösongelmien ratkaisuun on lähes aina välttämätöntä liittää käytösterapiaa. Siitä löytyy kattavasti tietoa kirjallisuudesta, käytösongelmiin perehtyneiltä asiantuntijoilta tai eläinlääkäreiltä.