haavanhoito-vetcare
29. marraskuuta 2021

Koiran haavan hoito

TEKSTI Suvi-Maaria Tuomi, eläinlääketieteen kandidaatti

Koirien temmeltäessä ne saavat helposti erilaisia haavoja. Haavat luokitellaan niiden syvyyden ja syntytavan mukaan. Pinnalliset pienet koiran ihon ruhjeet voi hoitaa kotona, mutta tulehtuneet, syvät sekä puremahaavat tulee aina hoitaa eläinlääkärissä. Haava tulee puhdistaa ja suojata aina hyvin eikä lemmikin saa antaa itse nuolla haavaa, sillä se voi tulehtua. Kotona on hyvä olla valmiina koiran ensiapulaukku, joka sisältää haavan hoitoon tarvittavat välineet.

Koiran haavan puhdistaminen

Mikäli koirallasi on haava, suosittelemme aina ensin keskustelemaan eläinlääkärin kanssa siitä, voiko haavan hoitaa kotihoidossa vai tarvitaanko eläinlääkärillä käyntiä, sillä pieneltäkin näyttävät haavat voivat olla syviä ja aiheuttaa hoitamattomina vakavia oireita.

Koiran haava puhdistetaan haavan tyypistä riippuen yleensä päivittäin. Puhdistamista varten ensin ajetaan karvat haavan alueelta. Jos haavan alue on kivulias tai kotoa ei löydy tarvittavia välineitä karvojen ajamiseen, on karvojen ajaminen, kuten koko haavan puhdistaminen, parasta tehdä eläinlääkärin vastaanotolla.

Karvojen ajon jälkeen haavaa voidaan huuhtoa esimerkiksi apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella tai vesihanavedellä pienellä paineella niin, että lika ja eritteet irtoavat haavasta. Tämän jälkeen haava painellaan kevyesti puhtaalla taitoksella kuivaksi.

Muista huolehtia hyvästä käsihygieniasta haavaa hoitaessasi eli pese ja desinfioi omat kätesi hyvin ennen haavan käsittelyä ja käytä mielellään kertakäyttöisiä kumihanskoja.

Ihon pinnallisiin haavoihin voi puhdistamisen jälkeen käyttää antiseptistä eli mikrobien kasvua estävää, kirvelemätöntä haavasuihketta tai -liuosta, esimerkiksi NousNous Care-haavapuhdistetta, jota myydään esimerkiksi eläinten erikoisliikkeissä ja ruokakaupoissa.

Koiran haavan hoito – milloin eläinlääkäriin?

Mikäli koiran haava on syvä tai erittävä, tulehtuneen näköinen tai vuotaa verta runsaasti, on syytä mennä eläinlääkäriin. Anturahaavat vaativat myös usein ompelua. Haavan tulehtumisen merkkejä ovat voimakas punoitus, turvotus, kuumotus, eritys ja kipu. Puremahaavat sekä silmän haavat vaativat välittömästi eläinlääkärin hoitoa. Myös tassun pohjassa sijaitsevat haavat tulee hoitaa eläinlääkärissä. Pinnalliset haavat paranevat yleensä n. viikossa – jos paraneminen pitkittyy, on hyvä idea käydä eläinlääkärin luona.

Eläinlääkäri tarkistaa haavan laajuuden, puhdistaa haavan ja tarvittaessa ompelee haavan kiinni. Osa haavoista hoidetaan haavadreenin avulla ja osaan tarvitaan antibioottihoitoa. Tarvittaessa eläinlääkäri määrää koiralle myös kipulääkityksen. Mikäli haava vuotaa runsaasti verta, tulee verenvuoto pyrkiä tyrehdyttämään painamalla vuotokohtaa taitoksella tai esimerkiksi pyyhkeellä ja tarvittaessa tehdä siihen paineside heti jo ennen eläinlääkäriin pääsemistä.

Tassusiteen tekeminen – katso video

Joskus eläinlääkäri ohjeistaa erilaisten tassujen haavojen kotihoitoon tassusiteen käyttöä suojaamaan haavaa. Tassusiteen tekemisessä on tärkeää muistaa ehkäistä varpaiden hankautuminen pehmeällä vanulla. Tassusiteen tulee olla tarpeeksi jämäkkä, jotta se pysyy paikoillaan, mutta se ei myöskään saa olla liian tiukka, ettei jalan verenkierto häiriinny.

Tassuside vaihdetaan yleensä päivittäin. Koiran tassuside ei saisi kastua, sillä se lisää tulehdusriskiä. Ulos mentäessä varsinkin sadesäällä tulee tassuside suojata esimerkiksi kumihanskalla tai lemmikin ulkotossulla. Mikäli tassuside likaantuu tai kastuu, tulee se vaihtaa uuteen.

Tassusiteen tekemistä varten koiran on hyvä olla tukevalla alustalla rauhallisessa paikassa. Tassusidettä varten tarvitset:

  • pehmeää vanua

  • liimateippiä

  • joustavaa sidettä

  • joustavaa liimasidettä

  • puhtaan haavataitoksen haavan suojaksi

Näin laitat koirallesi tassusiteen



Näin teet tassusiteen:

1. Puhdista ja kuivaa haava huolellisesti ennen tassusiteen laittamista.

2. Leikkaa liimateipistä 2 palaa, jotka ovat pituudeltaan koiran tassun pohjasta ranteeseen tai kintereeseen asti. Taittele teippien liimapinnat ulospäin ja aseta ne tassun molemmille sivuille. Liimateippi estää siteen valumisen.

3. Revi pehmeästä vanusta pienet palat vanua ja aseta yksi pala jokaisen varpaan väliin. Muista kannusvarpaan väli. Vanu estää hiertymistä.

4. Kääri pehmeää vanua tassun ympärille varpaista jalkaa ylöspäin kintereeseen asti sopivan napakalla otteella. 1 kerros vanua riittää.

5. Kääri joustavaa sidettä vanukerroksen päälle tasaisesti, ei liian kireästi.

6. Ulkokerros tehdään joustavalla liimasiteellä. Siteen tarkoitus on suojata, ei kiristää. Joustavaa liimasidettä kääritään samalla tavalla varpaista jalkaa ylöspäin. On hyvä jättää vanukerros ulottumaan pidemmälle kuin joustava liimaside, jottei liimasiteen reuna hankaa ihoa.

Haavat paranevat haavan tyypistä riippuen yleensä 1-2 viikossa. Koira yrittää usein itse myös osallistua haavan hoitoon nuolemalla sitä. Tämä lisää kuitenkin riskiä haavan tulehtumiselle, joten koiralla kannattaa pitää kauluria päässä haavan paranemisen ajan. Kaulurin käyttöä koiralla kannattaa opetella jo pennusta asti, niin koira on tottunut pitämään sitä haavereiden sattuessa. Voit myös kokeilla Vetcaren Cothivet haavasumutetta, joka on antiseptinen, yrteiltä tuoksuva suihke. Tuoksun tarkoituksena on estää eläintä nuolemasta haavaa.