Koiran silmät vuotavat
6. maaliskuuta 2018

Eläinlääkäri neuvoo: Kun lemmikin silmät vuotavat

Ilman kuivuus tai pölyisyys saa silmät vuotamaan, mikä avuksi?

Lemmikin silmiä voitelee kyynelneste. Jos silmään joutuu sinne kuulumatonta ainetta, kuten siitepölyä, muodostuu kyynelnestettä tavallista enemmän ja silmät vuotavat. Jos silmät ovat kuivat, jokainen silmänräpäytys aiheuttaa hankausta. Aivan kuten ihmisilläkin, silmät kirvelevät, punoittavat, valuvat ja ovat valonherkät. Tuntuu kuin silmissä olisi hiekkaa, lemmikki ei voi hyvin.

”Silmien vuotamista pahentavat talvella kuiva sisäilma, ilmastointi, pakkanen ja viima. Neste haihtuu tavallista nopeammin silmän pinnalta. Erityisesti koirat, jotka nukkuvat osittain silmäluomet avoinna, kärsivät herkemmin silmän pinnan kuivumisesta ja ärsyyntymisestä” Vetcaren eläinlääkäri Petri Bäcklund kuvailee.

Lemmikki saattaa kärsiä vaivasta ilman, että kukaan huomaa sen tuskaista olotilaa. Silmien vuotaminen saattaa johtua pelkästään kuivasta sisäilmasta tai ulkona leijailevasta pölystä. Silloin kannattaa kokeilla helposti annosteltavaa Optixcare®-silmägeeliä (keinokyynel).

Mikä Optixcare® on?

Optixcare on kosteuttava ja pitkävaikutteinen silmägeeli eläinten silmien kosteuttamiseen. Sen ainutlaatuinen karbomeerigeelin ja hyaluronihapon yhdistelmä kostuttaa silmää pitkäkestoisesti. Tuote sopii koirille, kissoille sekä hevosille.

Optixcare-geeliä annostellaan 1-2 tippaa molempiin silmiin pari kertaa päivässä tai eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan.

”Silmätippa kannattaa laittaa lemmikin silmään ennen viimaiseen talvisäähän tai pölyisille kevätkaduille menoa sekä kotona nukkumaan mentäessä”, Bäcklund muistuttaa.

Mikä on normaalia?

Mikäli silmävuoto ei ota hellittääkseen tai vain toinen silmä vuotaa, silmä punoittaa voimakkaasti tai erittää tulehduseritettä, on eläinlääkärin tutkittava lemmikin silmät silmäsairauksien varalta.

Pieni määrä rähmää lemmikin silmäkulmassa on yleensä normaalia, mutta runsaammin valuvat silmät on syytä tarkistuttaa. Joillekin roduille silmien vuotaminen on myös melko tyypillistä ahtaiden kyynelkanavien tai luomien reunoissa tai luomien sisäpinnoilla kasvavien ylimääräisten ripsien vuoksi.

Suomen ilmasto on vaativa lemmikillekin, joten sen hyvinvointia kannattaa vaalia vuodenaikojen mukaisesti.