Koira pureskelee kenkiä
8. helmikuuta 2021

Koira pureskelee kenkiä – kyseessä on lajityypillinen tarve, mutta mikä avuksi?

Suomessa on paljon koiraperheitä, ainakin jos uutisointia tai Kennelliiton pentujenrekisteröintitietoja katsoo. Pentuja rekisteröitiin vuonna 2020 jopa 8,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Koiran omistamiseen ja ottamiseen ei tarvita juuri muuta kuin rahasumma, mutta omistajan olisi oman ja koiransa hyvinvoinnin kannalta syytä paneutua ainakin hieman koiran lajityypillisiin käyttäytymistarpeisiin ja koiran hyvinvointiin.

Lue myös: Positiivinen vahvistaminen - Oppiva koira

Mitä asioita olisi sitten hyvä miettiä koiran kannalta, jotta yhdessä eläminen olisi mahdollisimman jouhevaa? Koira täyttää monia ihmisen sille odottamia tarpeita, mutta mitä tarpeita koiralla on? Monessa asiassa ennakoiminen on paras ongelmien ennaltaehkäisykeino.

Koiran lajityypillisiä tarpeita on monia

Koiran lajityypillinen käyttäytyminen tarkoittaa koiralajille, rotuun katsomatta, yhteistä sisäsyntyistä toimintamallia ja käyttäytymisen ilmenemismuotoja. Tällaisia ovat esimerkiksi; ympäristön tutkiminen, ruuan hankinta (pureskelu), merkkailu, nylkyttäminen ja valeraskaus. Koiran rotu taas vaikuttaa sen erilaisiin sisäsyntyisiin käytösketjuihin. Yhtä kaikki, kun tiedämme ja huomioimme koiran tarpeita jo ennakolta, voimme tehdä yhteisestä elämästämme mukavamman.

Leikkiminen on koiralle tärkeää
Leikkiminen ja sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä koiralle.

Pureskelu on yksi koiran lajityypillisistä tarpeista

Otetaanpa esimerkiksi ruuan hankinta. Jos koira eläisi luonnossa, se kulkisi suuren osan valveillaoloajastaan tutkien ympäristöään ja etsien ruokaa. Lemmikkikoiran mahdollista turhautumista esimerkiksi omistajan poissa ollessa voi lievittää jättämällä sille vaikkapa aamuruokaa jäädytettyyn ja lattialle nostettuun täytettyyn kestävään kumileluun. Tämä on oiva tapa antaa koiralle lajityypillistä puuhaa, jos koira on sen tyyppinen, että se pitää pureskelusta. Koira saa tyydyttää pureskelutarvettaan (osa metsästyskäytösketjua) käyttäessään hampaita ja kieltään saadakseen ruokaa ulos lelusta. Pureskeleminen palkitsee koiraa myös itsessään useimmiten eli se saattaa pureskella myös rauhoittaakseen itseään. Jos koiralla ei ole mitään sallittua pureskeltavaa tarjolla, on todennäköisempää, että se kohdistaa tarmoaan ei toivottuun pureskelukohteeseen, ja tästä voi syntyä ongelmia omistajan kanssa.

Pureskelu on koiran lajityypillinen tarve.
Pureskelu on koiran lajityypillinen tarve.

Koirat ovat kuitenkin yksilöitä, eivätkä kaikki toimi samoin. Koira ei tee asioita ollakseen ilkeä, kostaakseen tai toivoakseen pahaa, siihen koiran aivot eivät kykene. Syylliseltä näyttävä koira useimmiten pelkää omistajansa reaktiota. Jos sattuu käymään siten, kuten koiran kasvuvaiheessa joskus käy, että koira on tyydyttänyt jotakin lajityypillistä tarvettaan ei sallittuun kohteeseen, kannattaa omistajan säilyttää malttinsa ja pohtia onko koiralla mahdollisuus tyydyttää lajityypilliset tarpeensa sallitusti. Sanomattakin lienee selvää, että koiralle kannattaa varata myös turvallista ja sallittua pureskeltavaa. Samalla se käyttää energiaa tähän työhön ja syöminen rauhoittaa koiraa entisestään.

Huomioi koiran lajityypilliset tarpeet arjessa

Käyttäytymisketjussa ruuan syömisen jälkeen tulee lepovaihe, ja koirat nukkuvat noin puolet vuorokaudesta. Lisäksi ne ovat noin 30 prosenttia vuorokaudesta passiivisina hereillä. Joten koira kyllä pärjää ihan hyvin työpäivämme ajan itsekseen, kunhan sen perustarpeista on huolehdittu; Riittävä liikunta, yhdessä puuhailu, leikki, sosiaaliset suhteet, ruoka ja lepo. Mutta koiran elämänlaatua parantaa huomattavasti edellä kuvatun kaltainen virikkeistäminen ruualla ja koiran lajityypillisten mieltymysten huomioiminen arjessa ennakoiden. Pääsääntöisesti voidaan ajatella, että koira nauttii juoksemisesta, nuuskimisesta, pureskelusta ja se on älykäs eläin. Koiraa harkitsevan tulisikin miettiä onko elämässäni, myös normaaliaikana, aikaa vastata koiran tarpeisiin riittävästi, jotta koirani hyvinvointi on taattu?

Koiran kuuluu saada riittävästi liikuntaa ja ulkoilua päivittäin.
Koiran kuuluu saada riittävästi liikuntaa ja ulkoilua päivittäin.

Eri koirarotujen välillä lajityypilliset tarpeet eroavat

Ja ihan tärkeintä olisi tietysti huomioida millainen koira perheeseesi sopii? Rodun ja pennun valinta on erittäin tärkeä osa koiran hankintaprosessia. Koira on lajina aktiivinen eläin, ei koriste. Koiraroduilla on jalostuksen mukana tuomia eroavaisuuksia ja useimpia rotuja on jalostettu tiettyjä tarpeita varten, niissä nämä lajityypilliset käyttäytymisketjut kumpuavat voimakkaampina. Esimerkiksi monen metsästyskoiran rotuun jalostettuun käyttäytymisketjuun kuuluu saaliin haukkuminen eli se on aktiivinen työkoira, jonka yksi työväline on haukkuminen. Jos koiralla ei ole elämässään tarpeeksi mahdollisuuksia purkaa kapasiteettiaan, se saattaa keksiä haukkua kaikkea liikkuvaa, jota se ikkunasta näkee.

Elämä eläinystävän kanssa sujuu mukavasti, kun huomioi koiran lajityypilliset tarpeet.
Koiran tarpeet huomioiminen mahdollistaa mukavan yhteisen elämän eläinystävän kanssa.
Tiedostamalla koiran tarpeet ja ennakoimalla koiran käyttäytymistä mahdollistuvat mukavat vuodet ihanan eläinystävän kanssa.