Koiran silmien puhdistus -vetcare
3. toukokuuta 2021

Koiran silmät rähmivät – Näin puhdistat koiran silmät

Erityisesti pölyisenä vuodenaikana koiran silmät rähmivät ja muutenkin ovat kovilla, aivan kuten ihmisenkin. Silmiä voi vaivata kuivuus ja kutina. Tunne on ikävä, kuin silmissä olisi hiekkaa. Saman voi tunnistaa jokainen pölyisillä kaduilla tai hiekkateillä kulkenut, koiran silmissä pöly ja kuivuus tuntuvat samalla tavoin kuin ihmisellä.

Toimi näin, kun koiran silmät rähmivät:

  • Muista pestä aina omat kätesi ennen koiran silmien puhdistusta. Hyvä hygienia on tärkeää!

  • Jos toisessa silmässä on ongelma, vaikkapa tulehdusta, puhdista ensin terve silmä.

  • Hellävaraisuus on tärkeää, vältä ylipuhdistamista. Silmän pinta on erittäin tuntoherkkä, joten vältä koskemasta siihen.

  • Kotikonsteina toimivat keitetty vesi (jäähdytetty) ja puhtaat, nukkaamattomat vanulaput. Apteekeissa on saatavilla myös tarkoitukseen sopivaa silmäpuhdistetta, silmäpyyhkeitä ja sideharsotaitoksia. Kun koiran silmät rähmivät, käytä silmän ympärysten ja luomien puhdistukseen esimerkiksi Vetcaren silmäpuhdistetta. Puhdista silmänympärykset huolellisesti, sillä rähmä ja kosteat karvat on hyvä kasvualusta bakteereille

  • Kuivat tai ärtyneet silmät rähmivät helposti. Kuivien silmien hoitoon sopii kosteuttava geeli eli niin kutsutut keinokyyneleet, joita voi laittaa silmiin tarpeen mukaan 2-4 kertaa vuorokaudessa. Keinokyyneleet paitsi kosteuttavat silmän pintaa, suojaavat silmiä ympäristöperäisiltä ärsykkeiltä. Esimerkiksi ennen ulkoilua silmiin laitetut keinokyyneleet voivat ennaltaehkäistä pölyn aiheuttamaa ärsytystä. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin Optixcare.

  • Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos silmä vaikuttaa vähänkin tulehtuneelta. Merkkejä siitä ovat punoitus, runsas rähmiminen ja turvotus. Koira saattaa myös pitää silmiään kiinni, siristellä ja aristaa valoa tai hieroa päätään.

Ärtynyt ja oireileva silmä vaatii aina kiireellistä eläinlääkärin apua ja tutkimusta.