koiran silmätulehdus on yleinen vaiva
11. marraskuuta 2021

Koiran silmätulehdus

TEKSTI Petri Bäcklund, eläinlääkäri; Suvi-Maaria Tuomi, eläinlääketieteen kandidaatti

Silmätulehdukset ovat myös lemmikeillä varsin yleinen vaiva. Samalla tavalla kuten ihmisillä, esimerkiksi katu- tai siitepöly, ilmastointi sekä pakkanen voivat myös ärsyttää lemmikin silmiä.

Miten tunnistan koiran silmätulehduksen?

Silmätulehduksen oireita ovat:

  • silmän punoitus

  • silmästä vuotaa paksua kellertävää eritettä

  • kyynelvuoto tai limainen/märkäinen erite

  • silmien siristely

  • silmät ovat valonarat

  • silmät kutisevat ja koira yrittää hangata niitä

  • joskus vain toinen (tulehtunut) silmä oireilee

Mitä tulee tehdä, jos lemmikin silmät oireilevat?

Mikäli silmien vuotaminen tai erite on vähäistä, silmä ei vaivaa lemmikkiä, lemmikki ei hankaa tai siristä silmää, eikä tiedossa ole, että koira olisi loukannut silmäänsä, voi tilannetta seurata hetken.

Silmien ulkoiseen puhdistamiseen voi käyttää apteekista ostettavaa Vetcare Silmäpuhdistetta tai erikoisliikkeistä ja ruokakaupoista myytävää NousNous Silmäpuhdistetta, jolla puhdistetaan silmän ympärysihoa rähmästä ja roskista. Ympäristöperäistä ärsytystä (pakkanen, viima, katupöly) vähentämään voi tukihoitona käyttää nimenomaan lemmikkien silmien kosteuttamiseen tarkoitettua Optixcare -silmätippaa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että silmän tulee olla päivä päivältä parempi!

Koiran silmien ympärysiholta voi pyyhkiä rähmää NousNous Silmäpuhdisteella.
Koiran silmien ympärysiholta voi pyyhkiä rähmää NousNous Silmäpuhdisteella.

Koiran silmätulehdus – Milloin eläinlääkäriin?

Mikäli vuoto jatkuu useita päiviä, jos vuoto pahenee tai silmä alkaa punoittaa, on turvonnut, koira siristää/aristaa silmää tai silmän pinnassa on sameutta, on syytä viedä lemmikki eläinlääkärille. Silmien oireiden kohdalla tulee eläinlääkäriin mennä matalalla kynnyksellä diagnoosin saamiseksi, sillä omistajan mielestä harmittoman vuodon taustalla voi olla vakavakin lääkehoitoa vaativa sairaus. Siksi silmän oireiden syystä on hyvä varmistua ja sulkea pois sairaudet, jolloin hyvä kotihoito kuten silmien ympärysihon putsaus ja keinokyynel- tuotteen, kuten Optixcaren, käyttäminen voivat riittää.

Mitä tulee tehdä, jos lemmikin silmät ovat tulehtuneet?

Mikäli silmä selkeästi punottaa ja vuoto pahenee, on syytä viedä lemmikki eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii silmän ja löydösten perusteella päättää hoidosta. Silmätulehduksen taustalla voi olla lukuisia syitä bakteereiden tai virusten aiheuttama tulehdus, kuivasilmäisyys, allergia, silmässä oleva roska tai silmäluomen sisäpinnalla kasvavat ripset tai silmäluomien asentovirheet, jotka hankaavat silmän sarveiskalvoa. Taustalla voi myös olla muu silmäsairaus, joka aiheuttaa oireita.

Mistä tiedän, että lemmikillä on kuivat silmät?

Omistaja ei voi tietää, jos lemmikillä on kuivat silmät. Mikäli lemmikki esimerkiksi siristelee silmiään, on se merkki kivusta, joka vaatii ehdottomasti eläinlääkärin diagnoosin. Lemmikin kuivasilmäisyys vaatii lääkehoidon.

Ärtyneiden silmien kotihoito

Lemmikin silmät ovat alttiita ympäristöperäiselle ärsytykselle, kuten pakkanen, viima, katupöly tai ilmastointi. Tällöin voidaan tilapäisesti käyttää lemmikin silmien kosteuttamiseen suunniteltua Optixcare -silmätippaa. Se on helppokäyttöinen ja levittyy nopeasti lemmikin silmän pinnalle. Ainutlaatuisen koostumuksensa ansiosta Optixcare on myös pitkävaikutteinen ja kaksi kertaa päivässä annostelu riittää, mikä helpottaa varmasti arjessa! Mikäli lemmikin silmän oireet jatkuvat tai pahenevat, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

koiran silmätulehdus vaatii aina eläinlääkärin tutkimusta.
Kotihoidossa silmiä voi tilapäisesti kosteuttaa Optixcare -tipoilla.

Näin puhdistat ja lääkitset koiran silmät:

1. Pese ensin kädet ennen kuin käsittelet lemmikkisi silmiä

2. Voit asettua koiran taakse ja ottaa koiran jalkojesi väliin.

3. Annostele silmähuuhdetta vanulapulle ja pyyhi koiran silmää ulkokulmasta sisälle päin.

5. Kostutustipat/silmälääkkeet voidaan laittaa samalla tekniikalla koiran takaa. Tipat annostellaan koiran silmäluomelle raottamalla luomea hiukan. Mikäli käytössä on useita tippoja, pidetään annostelun välissä noin 5 minuuttia.  

Koiran silmien hoitamisessa on tärkeää tehdä siitä koiralle mahdollisimman mukavaa ja hellävaraista annostelemalla silmiin laitettavat aineet mahdollisimman läheltä koiran silmää. Muista palkata karvakaveri joka kerta onnistuneesta silmien hoidosta!

silmien hoidosta kannattaa tehdä mahdollisimman mukavaa koiralle
Muista palkita koira silmien hoidon yhteydessä esimerkiksi NousNous nameilla.