Penturuoan valinta
14. huhtikuuta 2021

Koiranpennun ruokinta – penturuoan valinta

Uusi pennunomistaja voi olla pyörällä päästään valitessaan pennulleen sopivaa ruokaa. Penturuoan valintaa ei suikaan helpota se, että valikoimaa on tarjolla nykyään runsaasti, kuin myös ostopaikkoja. Nykyään koiranruokaa saa lähes mistä vain: Eläintarvikeliikkeistä, eläinlääkäristä, ruokakaupoista, rauta- ja maatalouskaupoista sekä verkkokaupoista.

Ensikertalaisen kannattaakin kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta penturuoan valinta osuisi oikeaan. Yleensä apua antaa kasvattaja, mutta neuvoa voi kysyä myös eläinlääkäristä tai koiranruokiin perehtyneeltä myyjältä. Myös hinnoissa on suuria eroja – miksi lemmikkikaupan tai eläinlääkäriaseman koiranruoka on sitten kalliimpaa? Penturuokien samoin kuin aikuisten koirien ruokien hinnat ovat suhteessa tuotteen laatuun. Edulliset koiranruoat sisältävät heikompitasoisia raaka-aineita ja siksi niiden hintakin on alhaisempi.

Penturuoan pakkausselosteet apuna valinnassa

Ruoan pakkausmerkintöihin on hyvä paneutua ostospäätöstä tehtäessä. Heikkolaatuisessa ruoassa ainesosaluettelossa tulee esiin usein ensimmäisinä ainesosina vilja, lihaa ja eläinperäisiä tuotteita (9%), kasviproteiinitiivisteitä. Tämä kertoo, että kyseinen ravinto sisältää eniten viljaa, koska se on mainittu ensimmäisenä. Tämän jälkeen seuraavaksi eniten tuotteessa on lihaa ja eläinperäisiä tuotteita ja kolmantena kasviproteiiinitiivistettä nostamaan valkuaisainepitoisuutta ruoassa. Korkealaatuisessa ruoassa ei useinkaan käytetä viljoja tai maissia täyteaineina.

Myös raaka-aineiden alkuperä sekä ruoan valmistusmaa on myös hyvä tarkistaa. Vaikka markkinoija tai valmistuttaja olisi suomalainen tai eurooppalainen, ei se automaattisesti tarkoita sitä, että raaka-aineet olisivat kotimaisia tai eurooppalaisia. Useat eläinruokien ja makupalojen raaka-aineet tulevat Kiinasta.


Huomioi rotukohtaiset vaatimukset penturuoan valinnassa.
Penturuoan valinta on syytä tehdä huolellisesti.

Panosta laatuun penturuoan valinnassa

Erityisesti kasvavassa vaiheessa oleville pennuille ruoan laadulla on iso merkitys. Heikkolaatuisissa ruoissa on proteiinin lähteenä käytetty osittain kasvisproteiineja, kuten soijaa. Koiran elimistö ei kykene hyödyntämään täysimääräisesti kasvispohjaisia ainesosia, jolloin pennun nopeaan kasvunvaiheeseen ei välttämättä ole käytössä riittävästi proteiineista pilkkoutumisesta irtoavia aminohappoja. Ruoasta on tärkeä saada myös välttämättömät kivennäis- ja hivenaineet, vitamiinit ja rasvahapot. Riittämätön ravintoaineiden saanti ja heikkolaatuinen ravinto ylipäänsä voivat aiheuttaa karvan kiillottomuutta ja lähtöä sekä ihon kutinaa, kuivumista ja ihottumaa. Ravinto, joka sisältää korkealaatuisia, hyvin sulavia proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja pitää turkin ja ihon terveenä.

Pieni osa koirista on allergisia joillekin ruoan ainesosille. Tyypillisiä allergisoivia ainesosia ovat naudanliha, vehnä, maitotuotteet, peruna, kala, kananmunat, maissi, vehnä ja soija. Allergia näkyy usein löysävatsaisuutena sekä ihon ja karvapeitteen huonokuntoisuutena.

Lue myös: Millaiset koulutusnamit ovat parhaat pennulle?

Huomioi rotukohtaiset vaatimukset penturuoan valinnassa

Koiranpennuille löytyy valikoimista ruokia sekä koon että rodun mukaan ja erityisesti hyvin suurten rotujen kohdalla tulee harkita huolella, ettei ruoka aiheuta pennulle liian nopeaa kasvua. Erirotuiset pennut eivät kasva samaa tahtia ja on hyvä kysyä kasvattajalta vinkkejä kasvuvauhdista ja energiatarpeesta. Erityisesti isokokoisen koirarodun pennulle on tärkeää käyttää penturuokaa, joka on suunniteltu hillitsemään koiran kasvua eli isokokoisten koirarotujen ruoka sisältää vähemmän kaloreita ja kalsiumia. Suurten rotujen pennut voivat jatkaa kasvuaan jopa 2 vuotta. Pieni- ja kääpiörotuisten koirien pennut kehittyvät nopeasti ja tarvitsevat proteiineja, rasvaa ja kalsiumia ruokavaliossaan suhteessa enemmän – siis energiapitoisempaa ja kivennäisainetiheämpää ruokaa.

Pennuilla ja aikuisilla koirilla ravintoaineiden tarve poikkeaa toisistaan merkittävästi. Jotta pennun ravintoaineiden tarve täyttyy, tulee sen saada ravinnostaan riittävästi kivennäisiä, hivenaineita, vitamiineja, hyvälaatuisia rasvahappoja sekä ennen kaikkea hyvälaatuista eläinproteiinia. Aikuisen koiran ruoka ei ole ravintoainesisällöltään ”yhtä tiivistä” kuin penturuoka ja lisäksi aikuisen koiran ruoka sisältää väärässä suhteessa kivennäisiä pennun tarpeeseen nähden.

Lue myös: Koiranpennun ruokinta – liikunta ja ruokinta-ajat