Koiran nivelrikko
9. syyskuuta 2021

Koiran nivelrikko – Nivelvaivat yllättävän yleisiä

TEKSTI Eläinlääkäri Jutta Ahtiainen

Nivelrikko on koiran yleisimpiä vaivoja. Jopa 20 % koirista kärsii vaivasta. Työssään eläinlääkäri Jutta Ahtiainen kohtaa nivelrikosta kärsiviä koiria tiheään tahtiin. On arvioitu, että lääkärin vastaanotolla käy kuukausittain noin 45 nivelrikkoista koiraa.

”Perinnölliset lonkkaviat johtavat usein nivelrikkoon. Isoilla roduilla esiintyy enemmän lonkkavikoja. Jos koiralla on todettu lonkkavika tai hän on saanut jonkin niveliin kohdistuvan vamman, nivelrikko voi oireilla jo nuorella koiralla. Esimerkiksi varvasmurtuma voi aiheuttaa kyseisiä vaivoja. Nivelrikko on kuitenkin yleisimmin ikääntyvän koiran vaiva ja lisääntyy iän myötä”, Jutta Ahtiainen kertoo.

Koiran kipuja ei aina havaita

Koiran nivelkipuja saattaa olla haasteellista havaita, koska vaiva etenee usein pikkuhiljaa.

”Ontuminen on aina selvästi kivun merkki. Jos ruokahalukin häviää, on koira jo todella kipeä. Aluksi kipu näkyy erilaisena käytöksenä. Esimerkiksi hyppiminen tai ylös nouseminen on kankeaa. Kankeus korostuu yön jälkeen ja koira vetreytyy pikku hiljaa päivän mittaan”, Ahtiainen kuvailee.

Portaissa kulkeminen ja autoon hyppääminen ovat tyypillisiä tilanteita, joissa kipu näkyy ensin. Omistaja näkee päivittäin koiraa, joten pienet muutokset saattavat jäädä huomaamatta.

Mistä kipu aiheutuu?

Kipua aiheutuu, kun nivelessä on poikkeava rakenne tai tulehduksellinen sairaus. Hyvällä lihaskunnolla voi tukea niveliä ja vähentää kipua.

Nivelrikon vaivoja vähentävät elämäntavat ovat koirilla samoja kuin ihmisillä: painonhallinta ja sopiva liikunta.

”Parasta liikuntaa nivelvaivaiselle koiralle ovat vapaat lenkit pehmeässä kangasmetsämaastossa omaan tahtiin. Jos koira on kovin menokas, kannattaa sitä lämmitellä ensin remmissä, jottei heti lähde säntäilemään metsään villisti”, Ahtiainen neuvoo.

Nivelrikon hoito

Nivelrikkoa hoidetaan useilla erilaisilla valmisteilla injektioista tabletteihin. Uusin tulokas on denaturoitumaton kollageeni (UC-II). Nivelrikossa on usein mukana elimistön omat immuunipuolustussolut, jotka tuhoavat nivelruston kollageenia.

Kun koiralle syötetään suun kautta denaturoitumatonta kollageenia, eli samaa ainetta kuin nivelessä oleva kollageeni, immuunipuolustusjärjestelmän solut oppivat tunnistamaan sen jo ruoansulatuskanavassa. Silloin solut lakkaavat reagoimasta nivelen kollageeniin. Näin tulehdus nivelessä lievittyy vähitellen.

Aikaa tähän niin kutsuttuun oraalitoleranssin kehittymiseen kuluu noin 3-4 kk. Oireet saattavat jonkin verran lievittyä jo aiemmin, mutta hoidon lopullista tehoa voidaan arvioida vasta kolmen kuukauden jälkeen.

Elämäntapamuutoksista on erityisesti huomioitava paino. Ylipainoisen koiran paino on saatava laskemaan, jotta lääkehoidosta olisi kunnolla apua.

Lisäravinteita eli täydennysrehuja ja erilaisia kipulääkkeitä voi käyttää nivelrikon hoitoon hidastamaan sen etenemistä ja lievittämään oireita. Täydennysrehulla pyritään Ahtiaisen mukaan siihen, että koira pärjäisi ilman kipulääkkeitä mahdollisimman pitkään.

”Tällaisia ravinteita ovat aiemmin mainittu denaturoitumaton tyypin II kollageeni, omega-3-rasvahapot, nivelruston tukiravinteet (esim. glukosamiini). Joihinkin ruokavalioihin on jo lisätty nämä aineet. Lisäksi on olemassa nivelen sisäistä nestekiertoa lisäävä injektiovalmiste, joka lievittää kipuoireita osalla koirista hyvinkin tehokkaasti. Tulehduskipulääkkeet rasittavat jatkuvasti syötyinä vatsaa, maksaa ja munuaisia, joten niiden jatkuva syöttäminen on viimeinen hoitovaihtoehto”, Ahtiainen kertoo.

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Flexadin® Advanced 30 tabl koiralle

Flexadin Advanced 30

Flexadin® Advanced 60 tabl koiralle

Flexadin Advanced 60