Koiranpennun koulutus ja sosiaalistaminen
20. maaliskuuta 2021

Koiranpennun koulutus ja sosiaalistaminen

TEKSTI Emmi Hakio, koirien käyttäytymisen asiantuntija

”Onnistunut koiranpennun sosiaalistaminen on positiivisten kokemusten keräämistä”

Koiranpennun sosiaalistaminen on koiran kehityksen kannalta tärkein kehityskausi. Se alkaa pennun ollessa kolmen viikon ikäinen ja päättyy kahdentoista ikäviikon tienoilla. Tämän ajanjakson aikana pentu tutustuu ympäristössään oleviin asioihin, niin fyysisiin kuin sosiaalisiinkin ja mikäli pentu on saanut näistä asioista positiivisia kokemuksia, mieltää pentu ne normaaleina ympäristöön kuuluvina asioina. Onnistunut sosiaalistaminen on yksinkertaisuudessaan positiivisten kokemusten keräämistä. Tämän kehityskauden aikana saadut kokemukset vaikuttavat siihen, miten koirasi suhtautuu ympäristössä oleviin asioihin sen loppuelämän ajan. Se mikä on pentuna tullut tutuksi, on aikuisena helppo hyväksyä. Koiranpennun sosiaalistamiseen kannattaa suhtautua vakavasti ja panostaa positiivisten kokemuksien kartuttamiseen. Vaikka sosiaalistamisen aikaikkuna on lyhyt, tulee totuttaminen tehdä pennuntahtisesti.

Miksi koiranpennun sosiaalistaminen on tärkeää?

Sosiaalistamisaikana saadut kokemukset vaikuttavat siihen, miten avoin koirasta kehittyy ympäristöään kohtaan ja miten se suhtautuu myöhemmällä iällä kohtaamiinsa asioihin. Mikäli kokemukset sosiaalistamisaikana jäävät vähäiseksi tai yksipuolisiksi on todennäköistä, että aikuisiällä pentu on pelokkaampi ympäristöään kohtaan. Mikäli pennulle tarjotaan kokemuksia vasta sosiaalistamisajan jälkeen, ei pentu pysty omaksumaan ympäristössä olevia asioita samalla tavalla normaaleiksi asioiksi kuin sosiaalistamisajalla, vaikka saattaakin tottua niihin myöhemmin. Puutteellinen ja vähäinen sosiaalistaminen lisää myös todennäköisyyttä muihin käyttäytymisongelmiin, kuten aggressiivisuuteen, remmirähinään, eroahdistukseen ja muihin käyttäytymisongelmiin.

Kasvattajalla tärkeä rooli koiranpennun sosiaalistamisessa

Koska sosiaalistamisaika alkaa pennun ollessa vielä kasvattajalla, on ennen luovutusikää saaduilla kokemuksilla tärkeä merkitys koiran kehitykselle. Koiran kognitiiviset kyvyt kehittyvät nopeasti 3-5 viikon iässä, sekä pelon vasteiden kehitys tapahtuu yksilölliseen tahtiin ennen luovutusikää. Mitä enemmän positiivisia ja monipuolisia kokemuksia pentu saa jo kasvattajalla ollessaan, sitä enemmän sillä on vaikutusta koiran käyttäytymiseen myös vanhemmalla iällä. Kasvattajalta vaaditaankin koiranpennun hyvän hoidon lisäksi myös viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä koiran henkisen kehityksen tukemiseen. Pentutehtaiden tuottamissa tai muutoin vastuuttomissa olosuhteissa kasvanut pentu voi olla jäänyt paitsi tarpeellisista kokemuksista pentuaikana, jolla on vaikutusta koiran käyttäytymiseen aikuisiällä.

Miten koiranpennun sosiaalistaminen tehdään oikein?

” Sosiaalistaminen tulee tehdä pennun ehdoilla pentua tukien ja rohkaisten”

Pieni pentu oppii nopeasti muita seuraamalla päättelemään mikä on turvallista ja mikä vaarallista. Koiranpentu oppii tarkkailemaan nopeasti myös luottamansa ihmisen toimintaa, jolloin se pystyy ihmisen käyttäytymistä seuraamalla keräämään tietoa siitä mihin on turvallista koskea, tutustua tai kulkea. Sosiaalistaminen tulee tehdä koiranpennun ehdoilla pentua tukien ja rohkaisten, ei pakottaen tai väkisin. Pennun annetaan itse määrittää sopiva etäisyys tutustuttavaan kohteeseen ja rohkaistaan kehumalla ja palkitsemalla pennun oma-aloitteista rohkeutta tutustua ympäristön asioihin. Anna pennun rauhassa tutustua uuteen asiaan, älä kiirehdi. Huolehdi myös siitä, että pennulla on turvallinen olo uuteen asiaan tutustumisen ajan. Pentu tarvitsee myös paljon lepoa ja unta. Liiallisella kokemustulvalla voi olla negatiivisia vaikutuksia. Hyvä ohjenuora sosiaalistamiseen on yksi uusi ympäristökokemus päivässä.

Koiranpentu tarvitsee paljon lepoa
Koiranpentu tarvitsee paljon lepoa ja unta eritoten sosiaalistamisen vaiheessa.

Koiranpennun kokemukset ympäristöstä

Tarjoa pennulle monipuolisia, mutta positiivisia kokemuksia erilaisista ympäristöistä. Mikäli kylmä ilma tuottaa haasteita ulkoiluun, voidaan asioihin tutustua myös sylistä käsin ja välillä omin jaloin ulkoillen. Myös ympäristössä oleviin ääniin, muihin eläimiin, kulkuneuvoihin ja erilaisissa sääolosuhteissa ulkoiluun kannattaa tutustua. Aloita tutustuminen erilaisiin asioihin riittävältä etäisyydeltä, jotta pentusi voi tarkkailla alkuun uusia asioita turvalliseksi kokemansa välimatkan päästä. Huomioi myös rajoitukset mihin koiraa ei saa viedä mm. toriaikana torille, uimarannoille, leikkipuistoihin ja ruokakauppojen sisätiloihin.

Tutustu näihin:

  • Ympäristöt: pihapiiri, liikennöidyt kadut, maaseutu, puistot, rannat, metsät, pellot, kauppakeskukset, eläinkaupat, kauppojen edustat, juna- ja linja-autoasemat, rakennustyömaat, vieraat kodit ja pihat, koulutuskentät/hallit, erilaiset lattiapinnat, hissillä kulkeminen, portaikot

  • Kodin äänet ja asiat: kodinkoneet (mm. imuri, tv, radio), sateenvarjo, arjen äänet

  • Kulkuvälineet: autot ja autolla matkustaminen, junat, metro, bussit, raitiovaunut, traktorit, kuorma-autot, mopot, polkupyörät.

  • Eläimet: kotieläimet, maatilan eläimet, vesilinnut, metsäneläimet

Koiranpennun kokemukset ihmisistä

Pennulle on tärkeää tarjota kokemuksia eri ikäisistä ja näköisistä ihmisistä. Naisista, miehistä, lapsista, vanhuksista ja erilaisilla kulkuvälineillä liikkujista. Mitä karttuneempi kokemuspankki koiralle kertyy, sitä normaalimpana näitä ympäristössä vastaantulevia liikkujia se pitää aikuisiällä. Mikäli koiranpentu pelkää tai arastelee ihmisiä, ei pentua tule pakottaa tai houkutella vieraan luokse. Anna koiran pitää tarvitsemansa etäisyys vieraaseen. Kehu ja palkitse pennun omasta rohkeudesta liikkua tai hakeutua lähemmäs vierasta. Sosiaaliselle pennulle ihmisvilinän tarkkailu paikaltaan on myös hyvää harjoitusta, jossa pentu voi tarkkailla ympäristössä liikkuvia ihmisiä ja opetella neutraalia suhtautumista muihin liikkujiin.

Tutustu näihin:

  • Ihmisvilinä: keskustat ja kauppakeskukset.

  • Lapset: päiväkotien / leikkipuistojen läheisyys, vierailu lapsiperheessä

  • Vanhukset: vanhainkotien/palvelutalojen edustat, isovanhempien luona vierailu

  • Muut: Lastenvaunut, skeittiparkit, ihmisjoukot, ulkopelit, juoksijat, hiihtäjät, pulkkailijat, potkulautailijat, pyöräilijät, ostoskärryt, rullatuolit

Koiranpennulle olisi hyvä tarjota tilanteita, joissa se tutustuu monipuolisesti erilaisiin ihmisiin.
Koiranpennulle olisi hyvä tarjota tilanteita, joissa se tutustuu monipuolisesti erilaisiin ihmisiin.

Koiranpennun sosiaalistaminen tarkoittaa mm. sen tutustuttamista erilaisiin ihmisiin.
Koiranpennulle olisi hyvä tarjota tilanteita, joissa se tutustuu monipuolisesti erilaisiin ihmisiin.

Koiranpennun kokemukset toisista koirista

Vaikka pennut rokotetaan Suomessa ensimmäisen kerran 12- ja 16 viikon ikäisenä, jolloin sosiaalistamisaika on jo päättynyt, on pennun tärkeää saada kokemuksia toisista koirista jo ennen tätä. Äidinmaidosta saatu vastustuskyky ja kohtaamiset terveisiin, hyvin käyttäytyviin koiriin luovat turvalliset edellytykset toisten koirien tapaamiselle. Hyvä tapa harjoitella sosiaalisuutta on rokotetun ja terveen, hyvin käyttäytyvän aikuisen koiran opastuksella, joka suhtautuu pentuun rauhallisesti, mutta johdonmukaisesti. Myös leikit toisten pentujen kanssa ovat sosiaaliselle kanssakäymiselle ja elekielen oppimiselle tärkeitä. Usein pentu on saanut kokemuksia luovutusikään asti vain oman rotuisista koiristaan, joten on tärkeää huolehtia siitä, että pentu tapaa myös muita erirotuisia koiria, jotta eri näköiset, eri tavoin käyttäytyvät ja leikkivät koirat tulevat pennullesi tutuksi. Pidä etäisyyttä koiriin, joita et tunne, ennen kuin olet varmistanut, että ne ovat terveitä ja hyvin käyttäytyviä. Myös koirien katsominen kauempaa on hyvää harjoitusta ja hyvä tapa sosiaalistumiselle. Koirapuisto ei ole pikkupennulle sopiva paikka tautiriskien ja vieraiden, mahdollisesti arvaamattomasti tai liian rajusti leikkivien koirien vuoksi. Koirien tutustumisessa ja leikkiessä on tärkeää huolehtia siitä, ettei pentusi tule kiusatuksi tai jää alakynteen.

Tutustu:

  • eri rotuiset ja kokoiset koirat

  • karvaiset ja karvattomat

  • ruttunaamaiset

  • pysty- ja luppakorvaiset

  • töpöhäntäiset

  • lyhytjalkaiset

Suojele pentuasi pelottavilta kokemuksilta

” Tarkoituksena on kartuttaa miellyttäviä kokemuksia ympäristöstä”

Negatiiviset kokemukset saattavat aiheuttaa koiralle voimakastakin pelkoa, joten on tärkeää huolehtia, että pentusi kartuttamat kokemukset pysyisivät mahdollisimman positiivisena. Sosiaalistamisen tarkoituksena ei ole altistaa pentua sitä jännittäville asioille. Tarkoituksena on kartuttaa miellyttäviä kokemuksia ympäristöstä, jotta koira oppii pitämään näitä asioita normaaleina arkeen kuuluvina asioina. Mikäli pentusi pelkää tai jännittää, huolehdi että pennullasi on mahdollista poistua tilanteesta. Tarvittaessa ota syliin ja vie koira rauhallisesti kauemmas. Jos pentu säikähtää, käyttäydy itse rauhallisesti, jolloin viestit omalla käyttäytymiselläsi, ettei tilanne ole vaaraksi. Huolestuneeseen sävyyn jutteleminen saattaa saada pennun entistä hermostuneemmaksi. Kun etäisyyttä kohteeseen on riittävästi, voitte tämän jälkeen tarkastella tilannetta kauempaa ja totutella kohdattuun asiaan turvalliselta etäisyydeltä.

Kovat äänet ja suuret ihmismassat eivät välttämättä ole pennulle otollisimpia paikkoja sosiaalistumiselle. Konsertit, tapahtumat ja suuret ihmismassat voivat kerralla olla pienelle pennulle liian suuri annos ääniä, ihmisiä ja roskia. Ilotulitukset voivat aiheuttaa koirille yllättäviä pelkoreaktioita, kun oudot äänet, välähtelevät valot ja vieraat hajut tulevat yllättäen. Pentua ei tule ottaa mukaan ilotulitteita katsomaan edes tutustumismielessä.

Panosta koiranpennun sosiaalistamiseen huolella

Pennun sosiaalistamisaika on tärkein kasvunvaihe niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, joten panosta tähän ajanjaksoon huolella. Huolellisesti toteutettu sosiaalistaminen on kuin rahan tallettaminen pankkiin. Positiiviset talletetut kokemukset ympäristöstä pysyvät tallessa koko koiran eliniän ajan. Opasta ja kannusta pentuasi ympäristöön tutustumisessa ja tarjoa sille kattavasti positiivisia kokemuksia sitä ympäröivästä maailmasta. Ympäristöön avoimesti suhtautuvan koiran kanssa arki sujuu helpommin.