shetlanninlammaskoira yuku
19. toukokuuta 2022

Kuinka Yukusta tuli Yuku?

Kesän 2022 pentupäiväkirjan päätähtenä toimii shetlanninlammaskoirapentu Yuku. Yuku on tällä hetkellä 13,5 viikkoinen terävähampainen pikkutuholainen, jonka seikkailuja olen saanut itse kasvattajana todistaa ihan alkumetreiltä asti. Yuku on syntyi emänsä Ionan toiseen pentueeseen helmikuisena perjantaina sopivasti Iivon kultahiihdon aikaan. Ja niinkuin kaikenlaisille mestareille sopii, niin tämäkin mustanaamio päätti saapua maailmaan ihan ensimmäisenä. Mitäpä sitä odottelemaan, jos seikkailuja maailma pullollaan!

Täältä tulee uusi NousNous pentu Yuku!

Viiden pennun pentue-elämä piti tämän kasvattajan varsin kiireisenä oikeastaan siitä eteenpäin, kun termiittilauma alkoi availemaan silmiään. Vaikka äitikoira hoiti ruokatarjoilun, henkilökuntaa huudeltiin mielellään paikalle muuten vaan viihdyttämään. Onhan se nyt suorastaan julkeaa, että tohditaan jollain pentuaitauksella rajoittaa tekemisen vapautta, jos on pieni shetlanninlammaskoira ja tietää jo kaikesta kaiken! Pennuilla riitti onneksi seuraa yllinkyllin kaikenlaiseen temuamiseen ja painimiseen toisistaan, vaikka jotakuta sattuisikin nukuttamaan juuri parhaiden leikkien kohdalla.

Lue myös: Koiranpennun kotiutuminen – Kouluttaja vastaa omistajien kysymyksiin

Jos äitikoira hoitaa ensimmäiset viikot, niin kyllä siinä aletaan sitten tehdä vuoronvaihtoa kasvattajan suuntaan hyvinkin luontevasti. Aikainen sosialistamiskausi neljän-viiden viikon jälkeen on aikaa, kun niille rakennetaan ajatus siitä miten elämä on iso, mahtava ja iloinen seikkailu. Sinä aikana niille tulee tarjota  paljon hellyyttä ja läheisyyttä, käsittelyä, rauhallinen & stressitön kasvuympäristö, virikkeitä, erilaisia positiivisia kokemuksia. Meillä pääsevät mm. tutustumaan elämän ääniin, aikuisiin koiriin, pennunpalluttelijoihin, eri-ikäisiin ihmisiin sekä aloitetaan autoiluharjoitukset. Pennut pääsivät myös käymään yökylässä vieraassa paikassa, jotta huomaavat asioiden olevan täysin mallillaan myös pentulaatikon ulkopuolella.

koiranpentu yukun lauma
Yukun laumaan kuuluu myös Yukun pappa, äiti ja siskopuoli.

Pentujen kotivalinnat teen vasta noin seitsemän viikkoisena ja se onkin varmasti kovin jännittävää aikaa pennun odottajille. Mutta lopputuloksen kannalta minusta on tärkeää yhdistää oikea koira oikeaan kotiin, eikä tehdä valintoja jonotuslistalla tai värien mukaan. Ja siinä vaiheessa pentujen persoona alkaa jo näkyä selkeämmin, sekä päätöksen tukena on myös eläinlääkärintarkastus & silmätarkastus. Yuku oli pikkupennusta hyvin omapäinen touhuaja, joka osoitti myös apinageeniensä olemassaoloa kiipeämällä sohvalle jo varhain. Siinä makoilessa yhtäkkiä naaman eteen kömpi häntää heiluttava mustanaamio ja olihan se kerrassaan hellyyttävä hetki. 

Yksi sisaruksista lähti ulkomaille ja muut kolme jäivät tähän lähelle, joten Yukulla onkin ollut ihana tilaisuus nähdä sisaruksia usein ja jatkaa pentuleikkien parhautta. Pentuaikana meillä keskitytään lähinnä elämän opetteluun, kaikenlaiseen hupsutteluun, temppuihin, sosialistamiseen ja muihin perusasioihin. Kuljetaan paljon luonnossa ja nautitaan kesästä. Tulevaisuudessa Yuku pääsee mahdollisesti seuraamaan sukunsa esimerkkiä agilitykentille ja siispä alamme hänen kanssaan rakentaa perusteita myös sitä ajatellen pikkuhiljaa. Näitä taitoja on esimerkiksi palkkautuminen erilaisilla asioilla, leluilla ja herkuilla, oppimaan oppiminen (pentu opetetaan oivalttamaan itse ratkaisuja), kropanhallinta erilaisten temppujen varjolla ja ylipäätään nauttimaan mahdollisuuksista tehdä omistajan kanssa töitä. 

Näistäkin asioista lisää tulevissa blogipostauksissa. Kiva, kun olet mukana seuraamassa matkaamme  

Satu & Yuku

Yukun seikkailuja pääset seuraamaan myös Vetcaren Instagram tililtä – Otathan tilin seurantaan!