Kansainvälisesti kasvava Vetcare

Toimitusjohtajana uskon täysillä, että olemme valmiita kansainväliseen kehään.

#rohkeasti

5. toukokuuta 2022

Vetcare kansainvälisen kasvun edessä

Kulunut kevät on ollut meille Vetcarella varsin merkityksellinen: yli kymmenen vuotta sitten alkuperäismolekyylistä lähtenyt lääkekehityspolkumme alkaa konkretisoitua, kun saimme ensimmäiselle omalle alkuperäislääkkeellemme myyntiluvat ensin loppuvuodesta Eurooppaan ja keväällä Yhdysvaltoihin.

Ihan pikkuprojektista tässä ei ole kyse. Alkuperäismolekyylistä asti rakennettuja lääkeaineita tulee maailmalla markkinoille vain yksittäisiä vuodessa ja sellaisen kehittämiseen menee keskimäärin 10–15 vuotta aikaa ja vähintäänkin yhtä monta miljoonaa euroa.

Merkittävä tuotekehityksen ja kansainvälistymisen merkkipaalu onkin nyt siis saavutettu ja tuote lähtee kansainväliseen jakeluun näinä päivinä.

Mutta miten tähän on tultu

Vetcaren polku suomalaisesta eläinlääketukusta kansainväliseksi vientiyhtiöksi on ollut pitkä. Olemme olleet pitkään kotimaan eläinlääkemarkkinoilla merkittävä avainpelaaja, ja meillä on vahva jalansija niin kuluttajien vapaakauppatuotteiden kuin eläinlääkäreiden reseptilääkkeidenkin keskuudessa.

Vuonna 2020 päivitimme kasvustrategiaamme ja nostimme kansainvälisen kasvun yhdeksi tulevaisuuden kulmakivistä. Kun kotimaan markkinat toimivat, kansainvälinen kasvu tuntuu luonnolliselta jatkumolta.

Tavoitteenamme on olla Euroopan eläinlääkemarkkinoiden Top 20 -listalla vuoteen 2026 mennessä. Muutos kotimaisesta lääkeyhtiöstä kansainväliseksi vientiyhtiöksi ei tapahdu käden käänteessä. Toiminta- ja ajattelumallien muuttaminen on hidasta ja uuden oppiminen tapahtuu usein epämukavuusalueella, mutta suunta on selvä.

Kotimaan markkinoilta kansainväliseksi pelaajaksi

Kolmekymmentävuotiaan yhtiömme syntytarina ja olemassaolon tarkoitus näkyvät arjessamme edelleen. Yhtiö perustettiin aikoinaan tarjoamaan eläinlääkäreiden käyttöön parempia lääkkeitä – tehokkaampia, vähemmillä sivuvaikutuksilla – ja sillä tiellä olemme edelleen.

Näin perheomisteisena yhtiönä suuret innovaatiopohjaiset investoinnit ovat meille tosi iso juttu. Ilman merkittävää ulkopuolista rahoittajaa tai tukitahoa noin suuri projekti on iso pala purtavaksi, mutta toisaalta auttaa meitä yhtiönä linjaamaan tekemisiämme oikeaan suuntaan.

Silti yksikään lääkeinnovaatio ei ole minkään arvoinen, ellei sitä osata kaupallistaa, jaella, myydä ja markkinoida. Oli kyseessä sitten ihmisten syöpälääke tai koirien rauhoite, matka laboratoriosta loppukäyttäjälle on hemmetin pitkä, vaikka tiedät sen parantavan maailmaa.

Toimitusjohtajana uskon täysillä, että olemme valmiita kansainväliseen kehään. Pelottaako meitä? Tietysti. Joudummeko oppimaan joka päivä uutta ja venymään epämukavuusalueellemme? Jatkuvasti.

Vetcaren toimitusjohtaja Olli Kuusaari toimii visionäärinä
Olli Kuussaari uskoo Vetcaren olevan valmis kansainväliseen kehään.

Hyppy tutusta ja turvallisesta markkinajohtaja-asemasta tuntemattomaan, vieraaseen ja äärimmäisen kilpailtuun kansainväliseen markkinaan vaatii meiltä kaikilta paljon. Olemme tehneet viime vuosina suuria uudistuksia, uudelleenorganisoineet organisaatiorakennettamme ja toimintamallejamme vastataksemme paremmin tulevaisuuden tarpeisiin, rekrytoineet uutta osaamista tukeaksemme kansainvälistä kasvuamme, HR:stä tehtiin HRD ja vaikka mitä muuta. Samalla kun hiomme omaa sisäpeliämme, valmistaudumme jo välieriin ja finaaliin: kun myynti alkaa, lääkettä pitää olla saatavilla, jakelureitit ja logistiikka harjoiteltu kuntoon ja vastaukset valmiina kinkkisimpiinkin kysymyksiin.

Nyt kun uuden alkuperäislääkkeen kansainvälinen myyntilupa on takataskussa ja toimitukset alkavat näillä hetkillä, voidaankin kysyä, onko tämä kaikki tähän saakka ollut sen arvoista? Aivan varmasti.

Kuonon mitan edellä, Olli

Vetcare visionääri Olli Kuussaari

Kirjoittaja: Olli Kuussaari toimii Vetcaren toimitusjohtana ja luotsaa yhtiön kansainvälistä kasvua.

Lue lisää:

Vetcare ja Dechra tiedottavat: FDA on myöntänyt myyntiluvan koirien rauhoitteelle

#etusijallaeläintenhyvinvointi #yhdessä #rohkeasti #avoimesti #vaikuttavasti