30. maaliskuuta 2016

Stella Hagelstamin treenivinkki - Hevosen motivaatio

Hevosen motivoiminen yhteistyöhön on mielestäni ratsastuksessa kaiken A ja O. Motivoitunut hevonen nauttii yhteistyöstä, oppii helposti ja kehittyy yllättävänkin nopeasti. Mutta mistä se motivaatio tulee ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä ehkä ratsastuksen yksi kaikista keskeisimmistä asioista.

Kaikki hevoset ovat hieman erilaisia ja niilläkin on mieltymyksiä kuten meillä ihmisilläkin. Jotkut ovat laiskoja, toiset vilkkaita luonteeltaan, jotkut tykkäävät nameista, toiset taas eivät. Eli selvittelemällä jokaisen hevosen mieltymykset päästään hyvään alkuun.

Motivaation tukeminen palkitsemalla

Jos hevonen on energinen ja vilkas tapaus, käyntitauko tuskin on kovinkaan hyvä palkkio hyvin suoritetusta tehtävästä. Vilkas hevonen innostuu merkittävästi enemmän pienestä laukkapyrähdyksestä kevyessä istunnassa pitkin ohjin, laiska hevonen taas nauttii käyntitauosta. Näin saadaan muotoiltua hevoselle toimiva motivointisysteemi. Mietitään muutama "palkkio", joista hevonen selkeästi pitää.


On hyvä muistaa, että namit eivät kaikissa tilanteissa sovi. Selkään nousua treenatessa namit voivat toimia oikein hyvin, kun taas laukanvaihdoissa ei niinkään.

Paras keino olisi oppia kiittämään hevosta niin, että se selkeästi ymmärtää tehneensä jotakin hyvin, mutta kuitenkaan joutumatta pysäyttämään hevosta. Hevonen ei automaattisesti ymmärrä esimerkiksi taputusta kaulalle minään positiivisena asiana. Seuraa hevosen ilmettä, korvia ja elekieltä kiitoshetkellä ja pidä huoli siitä, että kiität hevosta sellaisella tavalla, jonka se kokee onnistuneensa. Rapsutus sään kohdalta ja kehuva äänensävy saa monet hevoset reagoimaan positiivisesti.

Kun motivointisysteemi on valmis, voidaan hevoselta pikkuhiljaa ruveta pyytämään uusia asioita. Noustaan porras kerralla vaativimpiin tehtäviin ja keskitytään huolellisesti kiittämään onnistumisesta ja toistamaan samaa tehtävää tarpeeksi monta kertaa, jotta tehtävästä tulee helppo ja selkeästi ymmärretty.

Johdonmukaisuus motivaation tukena

Sitten voidaan siirtyä seuraavaan tehtävään. Kun palkkiojärjestelmä toimii, pitää vain muistaa KAIKISSA tilanteissa johdonmukaisuus. Hevonen ei näe eroa sunnuntaimaaston ja maanantaitreenien välillä, samojen sääntöjen on pädettävä aina.