Hevoset ja E-vitamiini
7. toukokuuta 2020

Wanhan Raatesalmen issikat ovat hyötyneet E-vitamiinista

Tallillamme asustaa tällä hetkellä reilu parikymmentä islanninhevosta, joista kuusi kärsii kesäihottumasta. Vuodet eivät ole keskenään samanlaisia ötökkämäärän suhteen ja viime vuonna niitä riitti erittäin runsaasti jo heti kesän alkumetreiltä lähtien.

Aloitimme kesäkuussa Vetcaren E-vitamiinin annostelun kuudelle hevoselle sisäisesti (3 pumpun painallusta) ja kolmelle niistä lisäksi ulkoisesti, annostellen vitamiinia harjamartoon sekä häntään. Vaikka polttiaisten, mäkäräisten ja hyttysten määrä oli ennätyksellisen suurta, E-vitamiinia saaneet hevoset eivät hanganneet jouhiaan juuri lainkaan.

Loimitus jouduttiin aloittamaan suuren ötökkämäärän vuoksi jo normaalia aikaisemmin, mutta neljä hevosta pärjäsi ilman huppuja. Aikaisempina vuosina tämä ei ole ollut kyseisten hevosten kanssa mahdollista.

islanninhevonen laiduntaa

Helpotusta kutinaan

Iloksemme huomasimme, että hevosten iho parantui selvästi nopeammin, mikäli hankaamista esim. pään alueella esiintyi. Lisäksi E-vitamiinilisä myös selvästi helpotti kutinaa. Kaikilla kesäihottumahevosilla harja sekä häntä pysyivät hyvässä kunnossa. E-vitamiinilisästä on siis selkeästi ollut apua ihonhoidossa. 

Yksi hevosista sai E-vitamiinilisästä selvästi voimakkaimpia kiimaoireita kuin yleensä, joten kyseisen hevosen kohdalla sisäinen annostelu lopetettiin. Ulkoisesti hevonen sai edelleen E-vitamiinia ja oireili vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vetcaren luonnolliset E-vitamiinit hevosille ja koirille

Vetcare E-vitamiini 500 ml

Vetcare E-vitamiini 200 ml

Vetcare E-vitamiini 100 ml