Nartun juoksuaika
4. kesäkuuta 2021

Nartun juoksuaika – Koiran muutos pennusta aikuiseksi

Ensimmäinen nartun juoksuaika eli kiima tulee kun narttu saavuttaa sukukypsyyden noin 6–12 kk iässä. Juoksuajan alkaminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja kiimaa voidaan joutua odottamaan jopa lähelle 24 kk ikää etenkin suurikokoisilla roduilla.

Juoksuajan lähestymisen huomaa siitä, että narttu kiinnostuu toisten koirien jättämistä virtsamerkeistä ja alkaa itsekin merkkailla normaalia enemmän. Varsinkin ensimmäisen juoksuajan lähestyessä, narttu voi merkkailla myös pissaamalla sisälle. Tämä on kuitenkin vain hetkellistä. Juoksuajan alkamisen merkkinä nartun vulva turpoaa ja narttu tiputtelee veristä vuotoa.

Nartun juoksuaika kestää noin kuukauden

Nartun juoksuaika kestää noin kolme-neljä viikkoa ja paras astutushetki ajoittuu kiiman keskivaiheille. Narttukoira on pidettävä sisällä ja ulkoilutettava hihnassa juoksuvuodon alusta lähtien juoksujen ajan, jos ei halua nartulleen pentuja. Juoksuvuodon aikana kodin voi suojata laittamalla nartulle eläintarvikeliikkeistä saatavat suojahousut.

Lue myös: Koiranpennun kehityskaudet

Valeraskaus kehittyy kiiman jälkeen

Noin 1,5–2 kk kuluttua kiimasta nartulle kehittyy valeraskaudeksi kutsuttu tila, joka valmistaa narttua synnytykseen, on sitä astutettu tai ei. Alun perin valeraskauden tarkoituksena on ollut taata koiralauman jälkeläisten menestyminen, sillä kuka tahansa nartuista on voinut imettää ja hoitaa toistensa pentuja. Valeraskausoireet eli hoivaaminen, masentuneisuus ja maidontulo voidaan hoitaa lääkityksellä, jollei narttua jostakin syystä haluta steriloida.

Ikääntyvä narttu kehittää helposti noin 2 kuukauden kuluttua juoksusta märkäkohduksi kutsutun hengenvaarallisen kohtutulehduksen. Nartulta, jota ei aiota käyttää jalostukseen, kannattaa steriloida ensimmäisen kiiman jälkeen. Aikainen sterilointi vähentää nisäkasvainten esiintymistä.

Uroskin käy läpi hormonaalisia muutoksia

Uros tulee sukukypsäksi aikaisintaan noin 6 kk iässä. Nartut alkavat kiinnostaa ja nuori poikakoira harjoittelee koiven nostamista. Jos aiot käyttää urostasi jalostukseen, älä rankaise sitä sen innokkaasta kiinnostuksesta, vaan vie uros eleettömästi pois liehittelyyn kyllästyneen nartun läheltä. Sukukypsyyden saavuttanut nuori uros saattaa alkaa uhittelemaan toisille uroksille.

Virtsalla merkkaaminen on koiralle rakon tyhjentymisen lisäksi myös sosiaalinen toimenpide. Virtsamerkki sisältää sen jättäneen yksilön ”allekirjoituksen”, jota muut alueen koirat mielenkiinnolla lukevat. Uroksen tulisikin saada nostaa jokaisella lenkillä koipeaan noin 10 kertaa, jotta sen virtsarakko tyhjenisi mahdollisimman hyvin.

Uroksella kuuluu olla kaksi kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Jos toinen tai molemmat jäävät laskeutumatta, on koira ns. kivesvikainen eli piilokiveksinen, eikä sitä voida palkita näyttelyissä. Sitä ei myöskään suositella käytettäväksi jalostukseen, vaikka toispuoleisesti kivesvikainen koiran onkin täysin lisääntymiskykyinen.