• Tietoisku

  Jokainen hevonen tarvitsee E-vitamiinia

  E-vitamiini on tärkeä osa ruokavaliota jokaiselle hevoselle, silti sitä ei ole riittävästi hevosen ravinnossa, ellei hevonen laidunna tai saa muuten tuoretta ruohoa päivittäin. E-vitamiinin säilyvyys kuivatussa heinässä on huonoa, siksi kaikki hevoset tarvitsevat E-vitamiinitäydennystä sisäruokintakaudella. Tyypillisesti valmiissa monivitamiinivalmisteissa tai rehuseoksissa on E-vitamiinia, mutta määrä ei ole riittävä ja/tai se on laadultaan heikkoa.

  Miksi E-vitamiinin saanti on hevoselle tärkeää?

  E-vitamiini on luonnon oma antioksidantti. Sitä tarvitaan, jotta lihaksisto ja hermosto voivat toimia normaalisti. Lisäksi se tukee hevosen puolustusjärjestelmän toimintaa. Hevonen ei kykene tuottamaan E-vitamiinia itse, vaan se on saatava ravinnosta.

  E-vitamiinilisän erityistarpeessa ovat ns immunosuppressiiviset hevoset eli esim hevosen Cushingin tautia (PPID) sairastavat yksilöt, öljyruokinnalla olevat hevoset (varsinkin lihasongelmaiset), tiineet ja imettävät tammat (parantaa myös ternimaidon vasta-aineiden määrää) ja nuoret, kasvavat hevoset sekä kovassa rasituksessa olevat urheiluhevoset.

  Miksi luonnollinen E-vitamiini?

  Kaikki E-vitamiinivalmisteet sisältävät alfa-tokoferolia. Erona valmisteiden välillä on se, onko valmisteen E-vitamiini ns luonnonllinen vai synteettinen ja lisäksi missä muodossa se on.

  Luonnollisen E-vitamiinin käyttösuhde on ylivertainen synteettiseen verrattuna jolloin voidaan olla varmoja, että syötetty E-vitamiini päätyy oikeasti hevosen hyötykäyttöön. Toinen tärkeä seikka on missä muodossa E-vitamiini on valmisteessa. E-vitamiinin säilyvyys on ongelmallista ja siksi se usein säilyvyyden parantamiseksi muutetaan usein ns asetaatti-muotoon. Tämä asetaattimuoto täytyy kuitenkin ensin purkaa suolistossa ennen kuin E-vitamiini voi imeytyä, joten sen imeytyminen on heikompaa kuin muuntamattomien E-vitamiinivalmisteiden. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota mitä ostaa – luonnollinen, ei asetaattimuotoinen E-vitamiini hyödyttää hevosta eniten.

  Luonnollisen E-vitamiinin annosteluohje hevosille:

  Sisäruokintakaudella kaikille hevosille

  – 3 pumpun painallusta (720 IU) vrk

  Öljyruokinnalla olevat hevoset laidunkaudella

  – Jos öljyruokinta 1-3 dl/vrk, tällöin E-vitamiinia 1 pumpun painallus (240 IU) vrk

  – Jos öljyruokinta > 3 dl/vrk, tällöin E-vitamiinia 2 pumpun painallusta (480 IU) vrk

  Siitostammat

  – Ennen viimeistä tiineyskuukautta 3 pumpun painallusta (720 IU) vrk

  – Viimeisen tiineyskuukauden ajan 5 pumpun painallusta (1200 IU) vrk

  Nuoret alle 1-vuotiaat

  – 4 pumpun painallusta (960 IU) vrk

  Lue aiheesta lisää:

  ELL Heta Turunen: Kaikki hevoset tarvitsevat E-vitamiinia  

  Lähteet

  Bondo, Jensen. Administration of RRR-α-tocopherol to pregnant mares stimulates maternal IgG and IgM production in colostrum and enhances vitamin E and IgM status in foals.J Anim Physiol Anim Nutr (Berl), 95: 214-22; 2011.

  Fermaglich, Horohov. The effect of aging on immune responses. Vet Clin North Am Equine Pract,18:621-30; 2002.

  Finno, Valberg. A comparative review of vitamin E and associated equine disorders. J Vet Intern Med, 26:1251-66; 2012.

  Mäenpää, Lappeteläinen, Virkkunen. Serum retinol, 25-hydroxyvitamin D and alpha-tocopherol of racing trotters in Finland. Equine Vet J, 19: 237-40; 1987.

  Petersson, Burr, Gomez-Chiarri, Petersson-Wolfe. The influence of vitamin E on immune function and response to vaccination in older horses, 88: 2950-8; 2010.

  Rey, Segura, Arandilla, term effect of oral administration of micellized natural vitamin E (D-α-tocopherol) on oxidativestatus in race horses under intense training. J Anim Sci. 91:1277-84; 2013.

  Siciliano, Parker, Lawrence. Effect of dietary vitamin E supplementation on the integrity of skeletal muscle in exercised horses. J Anim Sci, 75: 1553-60; 1997.