12. huhtikuuta 2023

Punkki sisätiloissa on kesän kutsumaton vieras

Kutsumattomat vieraat eivät ole aina miellyttäviä yllätyksiä. Punkkeja voi tulla sisätiloihin niin ihmisten vaatteissa kuin myös ulkoilevan koiran tai kissan turkissa. Sisätiloissa oleva punkki voidaan kuitenkin häätää tehokkaasti kodin pinnoille tarkoitetulla puutiaisten ja kirppujen torjuntasuihkeella.

Punkit todella tulevat sisälle ja voivat elää siellä jopa useita vuorokausia. Tästä puhutaan vähemmän, joten sitä ei aina tule ajatelleeksi. Ulkoloisten ja syöpäläisten torjuntaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös sisätiloissa.

Kolmivaiheinen punkkien torjunta

Punkkien torjunta on kokonaisuus, johon tulisi sisällyttää nämä kolme asiaa: Ennaltaehkäisy lääkkeillä, säännöllinen punkkisyyni sekä sisätilojen suojaus.

Ennaltaehkäisyyn voidaan käyttää ulkoloislääkkeitä, joita ovat apteekista ilman reseptiä saatavat paikallisvaleluliuokset tai eläinlääkärin reseptillä saatavat tabletit. Lääkitys tappaa punkin jo lemmikin turkilla tai pian kiinnittymisen jälkeen. Osa tuotteista myös karkottaa punkkeja. Teho on lähes sataprosenttinen, vaikka yksittäisiä punkkeja saattaakin päästä kiinnittymään lemmikkiin. Se ei vielä kuitenkaan tarkoita, että lääkityksen teho olisi heikentynyt.

Punkkisyyni on hyvä tehdä sekä lemmikeille että ihmisille aina jo ulkona, etteivät punkit pääsisi kulkeutumaan sisätiloihin. Punkki on todella sitkeä ja voi selvitä pyykkikoneessakin 40 asteen pesuohjelmassa.

Asunnon ja sisätilojen suojaus kannattaa tehdä Frontline HomeGard®-suihkeella, jonka tehoaineina ovat permetriini ja (S)-metopreeni. Kodin huonekalujen ja tekstiilien sekä koiran makuualustan käsittely kannattaa tehdä 1–2 kertaa vuodessa. Muista myös lattian ja seinän raot. Pestäviä tekstiilejä eikä kissan makuualustaa käsitellä. Näin punkki ei pärjää sisätiloissa, vaan kuolee nopeasti joutuessaan kosketuksiin käsiteltyjen pintojen kanssa.
Näillä toimenpiteillä saat suojaa ja levollista mieltä punkkikaudella.

Näillä toimenpiteillä saat suojaa ja levollista mieltä punkkikaudella.

Punkit on häädettävissä sisätiloista torjuntasuihkeella

Talvella esiintyvä punkki on mitä todennäköisimmin harvinainen koiranpunkki

Tavallisia puutiaisia harvinaisempi, mutta valitettavasti lisääntyvä laji on ruskea koiranpunkki eli koiranpuutiainen. Tämä lämpimässä viihtyvä punkki on lisääntynyt matkustelun myötä ja löytää tiensä matkalaukkujen ja vaatteiden mukana ihmisten asuntoihin. Mikäli tapaat talvella nopeasti kipittävän punkin sisätiloissa, on se todennäköisesti kyseinen ei-toivottu vieras. Laji suosii koiraa ja kissaa, mutta voi myös tarttua ihmiseen.

Ruskea koiranpunkki on hankala hävittää, sillä voi elää ilman verta jopa puolitoista vuotta ja munia tuhansia munia sisälle. Juuri munien takia asunto on käsiteltävä tuholaistorjunta-aineella huolellisesti.

Miten Frontline Homegard-suihketta käytetään?

Frontline HomeGard® on biosidi, joka on saatavilla kuluttajille apteekeista. Se tappaa punkit, ruskeat koiranpunkit, kirput sekä niiden toukat. Suihke leviää tasaisesti ympäri käsiteltävää aluetta ja sen vaikutus kestää jopa 6 kuukautta.

On hyvä muistaa, että myös muut sisätilat, kuten vene, auto, teltta ja asuntovaunu on syytä käsitellä punkkikaudella. Yhtä lailla niissä voi lymytä punkkeja, jotka ovat kulkeutuneet sinne ihmisten tai eläinten mukana.

  1. Ennen asunnon käsittelyä hoida kaikki kotitalouden lemmikit heille soveltuvilla punkin torjunta tuotteilla. Ei siis torjuntasuihkeella.

  2. Pese lemmikkisi makuualusta, peitto ja muut tekstiilit 60 ºC ohjelmalla.

  3. Imuroi huolellisesti koko käsiteltävä tila.

  4. Vie lapset ja lemmikit pois käsiteltävältä alueelta. Siirrä pois myös lemmikkien ruoka- ja juomakupit.

  5. Sulje kaikki ikkunat ja ovet, ja käsittele sisätilat torjuntasuihkeella.

  6. Pysy poissa tiloista seuraava tunti tai aineen kuivumisen ajan ja tuuleta asunto sen jälkeen hyvin.

Lue lisää ulkoloisista

Punkki koiralla ja kissalla-mitä lemmikin omistajan tulisi tietää

Punkki sisätiloissa on kesän kutsumaton vieras

Punkit koirassa - tuotteita puutiaisten häätöön

Frontect 2-5kg koiralle

Frontect 5-10 kg koiralle

Frontect 10-20 kg koiralle

Frontect 20-40 kg koiralle

Frontect 40-60 kg koiralle

Frontline Comp 2-10 kg

Frontline Comp 10-20 kg

Frontline comp 20-40 kg

Frontline comp yli 40 kg

Frontline Vet 5-10kg koiralle

Frontline Vet 10-20 kg koiralle

Frontline Vet 20-40 kg koiralle

Frontline vet sumute 100 ml

Frontline vet sumute 250 ml